Yuksekoğretim kurumlarında akademik teşvik odeneği takvimleri yayımlandı. Başvurular devam ederken akademik teşvik odeneği hakkında yedi soru yedi cevap! 1- Gecen yıl Milli Eğitim Bakanlığında Oğretmen olarak yapmakta iken Eylul ayı itibarıyla bir devlet universitesine naklen atandım. Oğretmen olarak yaptığım bilimsel calışmaları kullanarak akademik teşvik odeneği alabilir miyim?
27 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Akademik Teşvik Odeneği Yonetmeliği"nin "Akademik Teşvik Başvuru ve Değerlendirme Sureci" başlıklı 6 ncı maddesinin 7 nci fıkrasında; "Devlet yuksekoğretim kurumlarından vakıf yuksekoğretim kurumlarında gorevlendirilen oğretim elemanlarının gorevlendirme suresince vakıf yuksekoğretim kurumlarında gercekleştirdikleri faaliyetler akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında dikkate alınmaz. Vakıf yuksekoğretim kurumlarından veya başka bir kurumdan Devlet yuksekoğretim kurumları kadrolarına gecen oğretim elemanlarının akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında sadece Devlet yuksekoğretim kurumlarında gercekleştirdikleri faaliyetler esas alınır." duzenlemesi bulunmaktadır.
İlgili duzenleme cercevesinde, başka bir kamu kurumundan universiteye atanan oğretim elemanlarının akademik teşvik odeneği hesaplanmasında yalnızca devlet yuksekoğretim kurumunda oğretim elemanı olarak gercekleştirilen bilimsel faaliyetler dikkate alınmaktadır. Bu kapsamda, Eylul ayından once oğretmen olarak gorev yapmakta iken yapılan bilimsel calışmaların akademik teşvik odeneğinde kullanılması mumkun değildir.
2- Gecen yıl vakıf yuksekoğretim kurumunda Doktor Oğretim Uyesi olarak calışmaktaydım. 2021 yılı itibarıyla devlet universitesine Docent olarak acıktan atandım. Vakıf universitesindeki calışmalarımla akademik teşvik odeneğine başvurabilir miyim?
"Akademik Teşvik Odeneği Yonetmeliği"nin 6 ncı maddesinin 7 nci fıkrasında yer alan hukum cercevesinde vakıf yuksekoğretim kurumlarında yurutulen faaliyetler akademik teşvik odeneğinde dikkate alınmamaktadır.
Akademik teşvik odeneğinin hesaplanmasında yalnızca devlet yuksekoğretim kurumlarında oğretim elemanı olarak gorev yapmakta iken yapılan calışmalar dikkate alınır.
3- Devlet yuksekoğretim kurumunda yabancı uyruklu statude gorev yapıyorum. Akademik teşvik odeneğinden faydalanabilir miyim?
"Akademik Teşvik Odeneği Yonetmeliği"nin 6 ncı maddesinin 9 uncu maddesi uyarınca, sozleşmeli statude gorev yapmakta olan yabancı uyruklu oğretim elemanlarına akademik teşvik odeneği verilmesi yasal olarak mumkun değildir.
4- Hakkımda yurutulen soruşturma sebebiyle gorevden uzaklaştırıldım. Akademik teşvik odeneğinden yararlanabilir miyim?
"Akademik Teşvik Odeneği Yonetmeliği"nin 10 uncu maddesinin 2/a fıkrasında; "Oğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun ve 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu uyarınca aylık odendiği surece yapılır." ifadesi yer almaktadır.
Bununla birlikte, 2547 sayılı Kanunun 53/B maddesinin 6 ncı fıkrasında; "Gorevden uzaklaştırılanlar, kanunların ongorduğu sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. Ancak gorevden uzaklaştırma suresi icinde kendilerine aylıklarının veya ucretlerinin ucte ikisi odenir." hukmu bulunmaktadır.
Bu kapsamda, gorevden uzaklaştırılan adaylara aylıklarının ucretinin ucte ikisinin odenmeye devam edilmesi sebebiyle, acığa alınan kişilerin akademik teşvik odeneğine başvurmasında ve yararlanmasında hukuken bir engel bulunmamaktadır.
5- Doğum sebebiyle aylıksız izindeyim. Akademik teşvik odeneğine başvurabilir miyim?
"Akademik Teşvik Odeneği Yonetmeliği"nin 10 uncu maddesinin 2/a fıkrasında; "Oğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun ve 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Turk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu uyarınca aylık odendiği surece yapılır." ifadesi yer almaktadır.
KAPAT [X]
Bu cercevede, aylıksız izinde olan kişilerin akademik teşvik odeneğine başvurmasında engel bulunmamakla birlikte, odenek almaya hak kazanması halinde ilgililer ancak goreve başladıklarında bu haktan ilgili aydan itibaren yararlanmaya başlayacaktır. Ayrıca, bu kişilerin gecmişe donuk hak talep etme imkanı bulunmamaktadır.
6- Araştırma Gorevlisi / Doktor Oğretim Uyesi kadrosundayım ancak Docent unvanı aldım, hangi unvanıma gore değerlendirme yapılacak?
"Akademik Teşvik Odeneği Yonetmeliği"nin 8 inci maddesinin 1 inci fıkrasının ".akademik kadro unvanlarına gore belirlenmiş olan oran..." hukmu ve 8 nci fıkrasındaki "Puanların ve odemelerin hesaplanmasında oğretim elemanının teşvik başvurusu yaptığı tarihteki kadro unvanı esas alınır." hukmu uyarınca akademi teşvik odeneği işlemlerinde kadro unvanı esas alınmaktadır.
7- Gorevlendirme ile farklı bir kurumda .. aydır/yıldır gorev yapıyorum akademik teşvik başvurumu hangi kuruma yapmam gerekmektedir?
Başvurular "Akademik Teşvik Odeneği Yonetmeliği"nin 6 ncı maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkraları uyarınca kadrolarının bulunduğu yuksekoğretim kurumunun ilgili birim akademik teşvik başvuru ve inceleme komisyonuna yapılmaktadır. Ancak bunun tek istisnası 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca gecici kadro devri yapılan araştırma gorevlilerinin başvurularını gecici kadro devirlerinin yapıldığı yuksekoğretim kurumlarına yapması gerekmektedir.