
Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslarda yapılan ve sozleşmeli personelin yıllık izin hakkının ertesi yıla devrine imkan sağlayan değişiklik, 4/B'ye atıfta bulunan diğer ilgili kurumlarda da uygulanacaktır. Soru: Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslarda yapılan duzenleme ile 4/B kapsamındaki sozleşmeli personelin yıllık izin hakkının ertesi yıla devrine ilişkin duzenlemeden 5393 sayılı Kanunun 49. maddesi kapsamında mahalli idarelerde gorev yapan sozleşmeli personel de yararlanabilecek mi? Cevap: 6 Şubat 2021 tarihli ve 31387 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslarda değişiklik yapılarak 4/B kapsamındaki sozleşmeli personelin cari yılda kullanmadığı yıllık izinlerinin ertesi yıla devredilmesi sağlandı. Esaslara eklenen gecici 22. madde ile de sozleşmeli personelin 31 Aralık 2020 tarihine kadar kullanamadığı icin duşmuş olan izin haklarının 2021 yılında kullanılması imkanı getirildi.
Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslarda yapılan izin hakkının devrine ilişkin yapılan değişiklikten;
1- 4/B kapsamındaki sozleşmeli personel ile
2- Tabi oldukları mevzuatta 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine atıf yapılan diğer sozleşmeli personel de,
yararlanabilecektir.
Orneğin 663 Sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 45/A maddesi kapsamındaki 3 artı 1 olarak da bilinen sozleşmeli sağlık personeli; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilmektedir. Bu kapsamdaki sozleşmeli sağlık personeli 45/A maddesi ile birlikte 4/B mevzuatına da tabidir.
Aynı şekilde 652 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 4. maddesine gore, oncelikle kalkınmada birinci derecede oncelikli yorelerde olmak uzere Bakanlığın boş oğretmen norm kadrosu bulunan orgun ve yaygın eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında sozleşmeli oğretmen istihdam edilmekte olup, bu kapsamdaki oğretmenler de ek 4. madde ile birlikte 4/B mevzuatına tabi bulunmaktadır.
5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesinin ucuncu fıkrasında tam zamanlı sozleşmeli personel, dorduncu fıkrasında ise kısmi zamanlı sozleşmeli personel istihdamına ilişkin duzenlemelere yer verilmiş olup, maddenin beşinci fıkrasında ise tam zamanlı ve kısmi zamanlı sozleşmeli personele atfen, "Bu personel hakkında bu Kanunla duzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 uncu maddesinin (B) fıkrasına gore istihdam edilenler hakkındaki hukumler uygulanır." hukmune yer verilmiştir. 49. maddenin butunune bakıldığında hangi unvanlarda sozleşmeli personel calıştırılabileceği ve bu personele odenecek ucretlere ilişkin duzenleme yer almakla birlikte sozleşmeli personelin izin haklarına ilişkin herhangi bir hukme yer verilmemiştir.
5355 sayılı Kanunun 22. maddesi ile mahalli idare birliklerinde, 5302 sayılı Kanunun 36. ile kapsamında il ozel idarelerinde, 5216 sayılı Kanunun 28. maddesi ile de buyukşehir belediyelerinde 5393 sayılı Kanunun 49. maddesi kapsamında sozleşmeli personel istihdam edilmektedir.
Sonuc olarak, Sozleşmeli Personel Calıştırılmasına İlişkin Esaslarda yapılan ve sozleşmeli personelin yıllık izin hakkının ertesi yıla devrine imkan sağlayan değişikliğin; 5393 sayılı Kanunun 49. maddesinde izin haklarına ilişkin bir hukum yer almaması sebebiyle belediyelerde, buyukşehir belediyelerinde, il ozel idarelerinde ve mahalli idare birliklerinde bu hukum kapsamında istihdam edilen sozleşmeli personeli de kapsadığını, bu personelin 2020 yılında kullanamadığı yıllık izinlerini 2021 yılı sonuna kadar kullanabileceğini değerlendirmekteyiz.