Danıştay 10. Dairesi, 18 Ocak 2014 tarihinde serbest meslek icra etmekte olanlar ile serbest meslek icra etmeyen oğretim uyelerinin mesai saatleri sonrası serbest olarak calışabilmeleri bakımından hukuksal olarak eşit statude olduklarına dolaysıyla Sağlık Bakanlığının 2014/15 sayılı genelgesi gerekce gosterilerek muayenehane acmasına izin verilmemesine yonelik işlemi iptal etti. Danıştay 10. Dairesi E. 2019/12717, K. 2020/5355 sayılı karar metninin ilgili kısmı şoyledir;
"6514 sayılı Kanun'un yururluğe girdiği tarihe kadar gecen surecte serbest meslek icra etme hakkı olan oğretim uyelerinden, serbest meslek icra etmekte olanlar ile serbest meslek icra etmeyenler mesai saatleri sonrası serbest olarak calışabilmeleri bakımından hukuksal olarak eşit statudedirler. Bu nedenle, anılan surecte serbest meslek icra eden oğretim uyeleri gibi serbest meslek icra etmeyen oğretim uyelerinin de, Anayasa Mahkemesi kararının gerekcesinde belirtildiği şekilde "onceki sistemin uygulanacağı ve mesai sonrası serbest olarak calışabilme statulerinin devam edeceği yonunde" haklı bir beklentileri bulunduğunun ve haklı beklentileri korunarak 6514 sayılı Kanun'un yururluk tarihinden sonra da serbest meslek icra edebileceklerinin hukuk devleti ilkesinin bir uzantısı olan hukuki guvenlik ve hukuki belirlilik ilkeleri gereği kabulu gerekir.
Ayrıca; dava konusu işlemin gerekcesinde yer verildiği şekliyle, gecici 64. maddenin Anayasa Mahkemesince yururluğunun durdurulması uzerine, sadece bu maddenin yururluğe girdiği 18/01/2014 tarihi itibarıyla mesai sonrası calışan ve serbest meslek faaliyetinde bulunan oğretim uyelerinin bu faaliyetlerinin devam edeceğinin kabulu aynı hukuki statude bulunanlara farklı uygulama yapılması sebebiyle Anayasada ifadesini bulan eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine de aykırı olacaktır.
Acıklanan nedenlerle, 6514 sayılı Kanun'un yururluğe girdiği tarihe kadar gecen surecte oğretim uyesi kadrosunda yuksekoğretim kurumunda gorev yaptığı ve bu surecte muayenehane acma hakkı olduğu dosya iceriğinden anlaşılan davacı, hukuki guvenlik, hukuki belirlilik ve eşitlik ilkeleri gereği 6514 sayılı Kanun'un yururluk tarihinden sonra da serbest meslek icrasında bulunabileceğinden, davacının muayenehane acma başvurusunun muayenehane uygunluk şartları bakımından değerlendirilmesi gerekirken, 18/01/2014 tarihi itibarıyla muayenehanesinde serbest meslek faaliyetinde bulunmadığı icin muayenehane acamayacağı gerekcesiyle isteminin reddi yonunde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık gorulmemiştir."