SayıÅtay, derse girmeseler dahi araÅtırma görevlilerine ilgili yükseköÄretim kurumunun fiilen eÄitim-öÄretime baÅlamadan geliÅtirme ödeneÄi ödenemeyeceÄine hükmetti! Bir yükseköÄretim kurumu tarafından, eÄitim-öÄretime baÅlamayan akademik birimlerde görevli araÅtırma görevlilerine 2914 sayılı YükseköÄretim Personel Kanununun 14 üncü maddesinde GeliÅtirme ÃdeneÄi ödenmiÅtir.
SayıÅtay denetimleri sonucunda, 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2005/8681 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki GeliÅtirme ÃdeneÄi Ãdenmesine Dair Karar uyarınca, yeni kurulan yükseköÄretim kurumlarının fiilen eÄitim-öÄretim faaliyetine baÅlamamıŠolması durumunda geliÅtirme ödeneÄi ödenmemesi gerekirken, bazı araÅtırma görevlilerine geliÅtirme ödeneÄi ödemesi yapıldıÄı tespit edilmiÅtir.
Sorumlular savunmalarında; doktorasını bitirmemiÅ araÅtırma görevlilerine yasal olarak ders verme zorunluluÄu getirilmediÄini, araÅtırma görevlilerinin görev tanımları arasında araÅtırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olma ile yetkili organlarca verilen ilgili diÄer görevleri yapmakla yükümlü olduklarını, ilgili diÄer görevler arasında ders vermenin yasal olarak mümkün olmadıÄını ve ders verme görevinin üniversitelerde öÄretim üyeleri (profesör, doçent dr. öÄretim üyesi) ile öÄretim görevlisi olduÄunu, bu sebeple söz konusu ödemenin tamamı araÅtırma görevlilerine yapıldıÄınd an ve araÅtırma görevlisinin çalıÅtır 96;±lmasında eÄitim ve öÄretime fiilen baÅlaması ile herhangi bir baÄlantı bulunmadıÄınÄ 7; iddia etmiÅlerdir.
Temyiz Kurulu Kararı ise; 2914 sayılı Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararında "öÄretim elemanı" kavramının bilinçli olarak kullanıldıÄı ;, araÅtırma görevlilerinin de "öÄretim elemanı" oldukları; öÄretim elemanları arasında geliÅtirme ödeneÄi alabilmeleri açısından "ders verme-vermeme" Åeklinde bir ayrıma da gidilmediÄi, fiilen eÄitim öÄretim faaliyetine baÅlanılmayan dönem için "GeliÅtirme ÃdeneÄi Ãdenmesine Dair Karar"ın 2 nci maddesinin son fıkrasında sayılan unvanlara sahip olmayan araÅtırma görevlisi-öÄretim elemanlarına geliÅtirme ödeneÄi ödenmesinin mevzuata aykırılık teÅkil ettiÄi ifade edilerek tazminin tasdik edilmesine karar verilmiÅtir.
TEMYİZ KURULU KARARI
Tarih : 23.09.2020
No : 48227
GEREÄİ GÃRÃÅÃLDÃ:
2914 sayılı YükseköÄretim Personel Kanununun "GeliÅtirme ödeneÄi" baÅlıklı deÄiÅik 14'üncü maddesinde:
"DiÄer yükseköÄretim kurumlarına göre sosyo-ekonomik açıdan daha az geliÅmiÅ yerlerde öÄretim yapan ve/veya yeterli sayıda öÄretim elemanı saÄlanamayan yükseköÄretim kurumları ile bunların bölümlerinde görevli öÄretim elemanlarına; almakta oldukları aylık gösterge ve ek gösterge toplamının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın beÅ katına kadar geliÅtirme ödeneÄi ödenebilir. GeliÅtirme ödeneÄi verilecek yükseköÄretim kurumları, ödeneÄin verilmesine iliÅkin usul ve esaslar ile oran veya miktarları, bu ödenekten yararlanma süresi ile yararlanamayacak olanlar ve diÄer hususlar YükseköÄretim Kurulu ile Milli EÄitim BakanlıÄını n görüÅü ve Maliye BakanlıÄını n teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilir. ."
hükmü yer almaktadır.
19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2005/8681 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki GeliÅtirme ÃdeneÄi Ãdenmesine Dair Kararın 1 inci maddesinde: "DiÄer yükseköÄretim kurumlarına göre sosyo-ekonomik açıdan daha az geliÅmiÅ yerlerde öÄretim yapan ve/veya yeterli sayıda öÄretim elemanı saÄlanamayan yükseköÄretim kurumlarında görevli öÄretim elemanlarına; almakta oldukları aylık gösterge ve ek gösterge toplamının memur aylık katsayısı ile çarpımı suretiyle hesaplanacak tutara, ekli cetvelde yükseköÄretim kurumlarının bulunduÄu yerleÅim yerlerine göre belirlenen oranların uygulanması sonucu bulunacak miktarda geliÅtirme ödeneÄi ödenir. ." denilmektedir.
KAPAT [X]
Aynı Kararın 2'nci maddesinde:
"GeliÅtirme ödeneÄi;
a) Bu ödeneÄin verilmesi öngörülen yerlerdeki yükseköÄretim kurumlarına ait öÄretim elemanı kadrosuna atanarak, atandıÄı yükseköÄretim kurumunda fiilen çalıÅanlara,
b) 2547 sayılı YükseköÄretim Kanununun 35 inci maddesi ve 40 ıncı maddesinin (b) fıkrası ile 41 inci maddesi uyarınca diÄer yükseköÄretim kurumlarında görevlendirilenlere,
c) Kadrosu baÅka bir yükseköÄretim kurumunda olmakla birlikte, geliÅtirme ödeneÄi verilmesi öngörülen yerlerdeki yükseköÄretim kurumlarına rektör veya dekan olarak usulüne uygun Åekilde atananlara, görevin yapıldıÄı yükseköÄretim kurumlarının bulunduÄu yerler için bu Karara ekli cetvelde öngörülen oranlar üzerinden fiilen görev yaptıkları sürece ödenir.
2547 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin (a) fıkrasına dayanılarak yükseköÄretim kurumlarında ders vermek üzere görevlendirilen öÄretim elemanlarına, kadrolarının yer aldıÄı yükseköÄretim kurumunun bulunduÄu yerler için ekli cetvelde öngörülen oranlar üzerinden geliÅtirme ödeneÄi ödenir.
Bu Karara ekli cetvelde geliÅtirme ödeneÄi ödenmesi öngörülen yerlerde yeni kurulan yükseköÄretim kurumlarının fiilen eÄitim-öÄretim faaliyetine baÅlamamıŠolması durumunda bu yerlerdeki yükseköÄretim kurumları için belirlenmiÅ geliÅtirme ödeneÄi, söz konusu yükseköÄretim kurumlarının eÄitim öÄretime baÅlaması konusunda YükseköÄretim Kurulu BaÅkanlıÄı tarafından izin verilmiÅ olması kaydıyla ve fiilen eÄitim-öÄretime baÅlanıncaya kadar sadece rektör, dekan, yüksekokul müdürü, enstitü müdürü ve konservatuar müdürü olarak atanmıŠöÄretim elemanlarına ödenir." hükmü bulunmaktadır.
Buna göre, geliÅtirme ödeneÄi verilmesi öngörülen yerlerdeki yükseköÄretim kurumlarına ait öÄretim elemanı kadrosuna atanarak, atandıÄı yükseköÄretim kurumunda fiilen çalıÅan bir öÄretim elemanına bu ödeneÄin ödenebilmesi için, ilgili yükseköÄretim kurumunda fiilen eÄitim-öÄretime baÅlanmıŠolması gerekmektedir. İlgili yükseköÄretim kurumunda fiilen eÄitim-öÄretime baÅlanmamıŠise ancak bu ödenek eÄitim-öÄretime baÅlaması konusunda YükseköÄretim Kurulu BaÅkanlıÄı tarafından izin verilmiÅ olması kaydıyla ilgisine göre rektör, dekan, yüksekokul müdürü, enstitü müdürü ve konservatuar müdürü olarak atanmıŠöÄretim elemanlarına ödenebilecektir.
Sorumlu(lar), 2547 sayılı YükseköÄretim Kanununun 3'üncü maddesi "Tanımlar" bölümünde; "d) Ãniversite: Bilimsel özerkliÄe ve kamu tüzelkiÅiliÄine sahip yüksek düzeyde eÄitimöÄretim, bilimsel araÅtırma, yayın ve danıÅmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri kuruluÅ ve birimlerden oluÅan bir yükseköÄretim kurumudur." denildiÄini, söz konusu maddede hep "yükseköÄretim kurumu" kavramına atıfta bulunulduÄunu, bu madde ile Kurum olarak taraflarınca ................. Ãniversitesinin anlaÅılmakta olduÄunu, Ãniversitenin bir birimi olan Devlet Konservatuarı Yüksekokulunun fiilen eÄitim ve öÄretime baÅlamasının kastedilmediÄini ileri sürmekte ise(ler) de; YükseköÄretim kurumlarının nelerden müteÅekkil olduÄunu tanımlayan 2547 sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki:
". c) (DeÄiÅik birinci paragraf: 29/6/20014702/1 md.) YükseköÄretim Kurumları: Ãniversite ile yüksek teknoloji enstitüleri ve bunların bünyesinde yer alan fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, konservatuvarlar, araÅtırma ve uygulama merkezleri ile bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne baÄlı meslek yüksekokulları ile bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne baÄlı olmaksızın ve kazanç amacına yönelik olmamak Åartı ile vakıflar tarafından kurulan meslek yüksekokullarıdır . (DeÄiÅik:3/4/19913708/1 md.) Yüksek teknoloji enstitüsü, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araÅtırma, eÄitimöÄretim, üretim, yayın ve danıÅmanlık yapan, kamu tüzel kiÅiliÄine ve bilimsel özerkliÄe sahip bir yükseköÄretim kurumudur.
d) Ãniversite: Bilimsel özerkliÄe ve kamu tüzelkiÅiliÄine sahip yüksek düzeyde eÄitimöÄretim, bilimsel araÅtırma, yayın ve danıÅmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri kuruluÅ ve birimlerden oluÅan bir yükseköÄretim kurumudur.
e) Fakülte: Yüksek düzeyde eÄitimöÄretim, bilimsel araÅtırma ve yayın yapan; kendisine birimler baÄlanabilen bir yükseköÄretim kurumudur.
f) Enstitü: Ãniversitelerde ve fakültelerde birden fazla benzer ve ilgili bilim dallarında lisansüstü, eÄitimöÄretim, bilimsel araÅtırma ve uygulama yapan bir yükseköÄretim kurumudur. g) Yüksekokul: Belirli bir mesleÄe yönelik eÄitim öÄretime aÄırlık veren bir yükseköÄretim kurumudur.
h) Konservatuvar: Müzik ve sahne sanatlarında sanatçı yetiÅtiren bir yükseköÄretim kurumudur. ı

j) Uygulama ve AraÅtırma Merkezi: YükseköÄretim kurumlarında eÄitim öÄretimin desteklenmesi amacıyla çeÅitli alanların uygulama ihtiyacı ve bazı meslek dallarının hazırlık ve destek faaliyetleri için eÄitimöÄretim, uygulama ve araÅtırmaların sürdürüldÃ&# 188;Äü bir yükseköÄretim kurumudur." Tanımları incelendiÄinde üniversitelerin ve bunların bünyelerinde yer alan fakültelerin ayrı ayrı yükseköÄretim kurumu olduÄu sonucu çıkmaktadır.
Aynı Åekilde, 2547 sayılı YükseköÄretim Kanununda öngörülen üniversite birimlerinin akademik yönden teÅkilatlanması, iÅleyiÅ, görev, yetki ve sorumluluklarıyla, ilgili alt birimlerin üst birimlerle olan iliÅkilerini düzenlemek amacıyla 18.02.1982 tarih ve 17609 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ãniversitelerde Akademik TeÅkilat YönetmeliÄinde söz konusu akademik birimlerin ayrı ayrı tanımlarının yapıldıÄı maddelerin hepsinde dayanaÄı Kanundakine uygun bir biçimde fakültelerin ve yüksekokulların birer yükseköÄretim kurumu olduÄu ve ancak kanun ile kurulabilecekleri belirtilmiÅtir.
"GeliÅtirme ÃdeneÄi Ãdenmesine Dair Karar"ın 2'nci maddesinin son fıkrasında yer alan hüküm, söz konusu tanımlar çerçevesinde deÄerlendirildiÄinde; genel itibariyle eÄitim-öÄretim faaliyetine baÅlamıŠolan üniversitelerin bünyesine, yeni kurulan bir fakültenin/yüksekokulun dahil olması halinde bu fakültenin/yüksekokulun kadrosuna atanmıŠve bilfiil bu fakültede/yüksekokulda görev yapan dekan/yüksekokul müdürü dıÅındaki diÄer öÄretim elemanlarına geliÅtirme ödeneÄi ödenebilmesi için söz konusu fakültede/yüksekokulda eÄitim-öÄretim faaliyetinin fiilen baÅlamıŠolması gerektiÄi anlaÅılmaktadır.
Ãte yandan, yine sorumlu(lar), 2547 sayılı Kanunun deÄiÅik 33' üncü maddesinde; "AraÅtırma görevlileri, yükseköÄretim kurumlarında yapılan araÅtırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diÄer görevleri yapan öÄretim elemanıdır." Åeklinde tanımlandıÄı ;nı, yine aynı Kanunun 36 ncı maddesinin ikinci fıkrasında; "(DeÄiÅik üçüncà 88; fıkra: 22/2/2018- 7100/8 md.) ÃÄretim üyesi, kadrosunun bulunduÄu yükseköÄretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduÄu yükseköÄretim kuruntunda haftada asgari on saat ders vermekle yükümlüdà 88;r. ÃÄretim görevlisi ise haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdà 88;r." hükmünün bulunduÄunu, dolayısıyla doktorasını bitirmemiÅ araÅtırma görevlilerine yasal olarak ders verme zorunluluÄu getirilmediÄini, araÅtırma görevlilerinin görev tanımları arasında araÅtırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olma ile yetkili organlarca verilen ilgili diÄer görevleri yapmakla yükümlü olduklarını, ilgili diÄer görevler arasında ders vermenin yasal olarak mümkün olmadıÄını ve ders verme görevinin üniversitelerde öÄretim üyeleri (profesör, doçent dr. öÄretim üyesi) ile öÄretim görevlisi ve okutmanlarda olduÄunu, bu sebeple söz konusu ödemenin tamamı araÅtırma görevlilerine yapıldıÄınd an ve araÅtırma görevlisinin çalıÅtır 96;±lmasında eÄitim ve öÄretime fiilen baÅlaması ile herhangi bir baÄlantı bulunmadıÄınÄ 7; iddia etmekte ise(ler) de; Kanun ve Kararda "öÄretim elemanı" kavramı bilinçli olarak kullanılmıŠolup, araÅtırma görevlileri de yukarıda sorumlu dilekçesinde yer alan tanımı gereÄi "öÄretim elemanı" olup, öÄretim elemanları arasında geliÅtirme ödeneÄi alabilmeleri açısından "ders verme-vermeme" Åeklinde bir ayrıma da gidilmemiÅtir.
Bu itibarla, fiilen eÄitim öÄretim faaliyetine baÅlanılmayan dönem için "GeliÅtirme ÃdeneÄi Ãdenmesine Dair Karar"ın 2 nci maddesinin son fıkrasında sayılan unvanlara sahip olmayan araÅtırma görevlisi-öÄretim elemanlarına geliÅtirme ödeneÄi ödenmesi mevzuata aykırılık teÅkil etmektedir.
Son olarak, sorumlu(lar) tarafından dilekçe ekinde 03.12.2018 tarih ve 791891 sayı ile ... çıkan haberde kuruluÅ geliÅtirme ödeneÄinin fiilen eÄitim öÄretim yapılmayan birimde ödenebileceÄi hükmüne varıldıÄı, SayıÅtay'dan geliÅtirme ödeneÄi kararının konuya emsal olması hesabıyla incelenmesi gerektiÄi dile getirilmiÅ ise de; haberde adı geçen 21.02.2018 tarihli ve 44094 sayılı Temyiz Kurulu Kararı verilen tazmin hükmünün "tasdiki" yönündedir ki bu Kararın düzeltilmesi talebi ile yapılan müracaat üzerine verilen 19.12.2018 tarihli ve 45452 sayılı Kararla da önceki Kararın onanması niteliÄinde "karar düzeltilmesine mahal olmadıÄına" karar verilmiÅtir.
Tüm bu açıklamalar çerçevesinde, yukarıda adı geçen sorumluların kendi temyiz dilekçelerindeki tamamen aynı nitelikteki iddialarının reddedilerek 92 sayılı İlamın 1. maddesiyle verilen ... TL'nin tazminine iliÅkin hükmün TASDİKİNE karar verilmiÅtir.