Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda zam puanları acısından hizmet suresinin 5 yıla kadar olması ile 5 yıldan fazla hizmeti arasında fark bulunmaktadır. Hizmet suresinin "kendi ihtisas dallarında" gecmiş olmasının zorunludur. Soru: 2016 Ağustos ayından beri unvan sınavı ile Matematikci kadrosuna atanmış bulunmaktayım. Sizin maaş hesaplamanız ile kurumun hesapladığı aylık arasında fark var ve 5 yıldan beri hic değişmedi. Şoyleki;
Memurlar.net yan odeme aylığını 2175 olarak hesaplıyorsunuz. (114.35 ?)
Kurum yan odeme aylığını 1750 olarak hesaplıyor.(92.01 ?)
Hangisi doğru anlamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Cevap: Oncelikle maaş robotu uygulamamızın surekli guncellendiğini, hem bireysel kullanıcılara hem de kurumlara buyuk bir kolaylık sağladığını belirtmek isteriz. Cok sayıda odeme unsurundan oluşan ve hesaplaması uzmanlık gerektiren maaş hesabının uygulama ile birkac basit adımda pratik ve doğru bir şekilde hesabı mumkun bulunmaktadır. Maaş unsurlarının sayısının cok olması yanında kişiye ozel cok fazla değişkeni de icermesi sebebiyle her memurun maaşının yuzde yuz kesinlikte hesaplanması mumkun olamamaktadır. Bu durum uygulamanın eksikliğinden değil, kişiye ozel durumların tam olarak ongorulememesinden kaynaklanmaktadır.
Devlet memurlarına odenen maaş unsurları arasında yer alan ve yan odeme olarak bilinen zam puanları 657 sayılı Kanunun 152. Maddesinin verdiği yetkiye istinaden Devlet Memurlarına Odenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar'da duzenlenmiştir. Karara ekli I Sayılı Cetvelin (B) Teknik Hizmetler Bolumunde yer alan iş gucluğu ve temininde gucluk zammı puanlarından yararlanmak icin Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunmak zorunludur. Ancak, teknik personel icin diğer hizmet sınıflarından farklı bir uygulamaya gidilerek zam puanları unvan ve/veya derece yerine unvan ve hizmet suresi dikkate alınarak belirlenmiştir. Hizmet suresi bakımından 5 yıla kadar hizmeti olanlar ile 5 yıldan fazla hizmeti olanların puanları farklılaştırılmıştır. Asıl onemli nokta ise bu hizmet suresinin "kendi ihtisas dallarında" gecmiş olmasının zorunlu tutulmasıdır. Bolumun 1 numaralı Not'unda kendi ihtisas dallarındaki hizmet suresinin belirlenmesinde teknik hizmetler sınıfında gecirilen surelerin esas alınacağı ifade edilmektedir.

Bu durumda Teknik Hizmetler bolumundeki zam puanlarından yararlanmak icin toplam memuriyet suresi değil, teknik hizmetler sınıfında gecen hizmet suresi dikkate alınacaktır. Bu ise memuriyete teknik hizmetler sınıfında başlayanlar bakımından sorun oluşturmamakla birlikte başka hizmet sınıflarından unvan değişikliği yoluyla gecenler icin dikkate alınması gereken ozel bir durumdur.
Maaş hesaplama robotu memuriyete atanma tarihi ve halihazırdaki unvana gore hizmet suresini hesapladığından, sınıf değiştirerek teknik hizmetler sınıfına atanan memurların zam puanlarında farklılık oluşabilmektedir. Orneğin 2010 yılında GİH sınıfında memuriyete atanan ve 2018 yılında unvan değişikliği sınavı ile teknik hizmetler sınıfında matematikci kadrosuna atanan memur ile 2010 yılında teknisyen kadrosuna 2018 yılında ise matematikci kadrosuna atanan memurun yan odemeleri farklı olacaktır. İlkinde teknik hizmetler sınıfında 5 yıl hizmeti olmadığı icin toplam yan odeme puanı toplamı 1750, ikincisinde ise teknik hizmetler sınıfında 5 yılını doldurduğu icin yan odeme puanı toplamı 2175 olarak hesaplanacaktır. Oysa her ikisinin de toplam memuriyet kıdemi aynıdır.
Sonuc olarak, toplam memuriyet kıdemi 5 yıldan fazla olmakla birlikte sonradan teknik hizmetler sınıfında bir kadroya atanan ve bu kadroda 5 yılını doldurmayan memurların yan odemeleri Cetvelde yer alan "5 yıldan az hizmeti olanlar" icin belirlenmiş puanlar dikkate alınarak hesaplanacaktır. Bu durumda matematikci kadrosunda 5 yılını tamamlamamış bir memurun iş gucluğu zammı puanı 775, temininde gucluk zammı puanı ise 975 olarak hesaplanacaktır. Altıncı yıldan itibaren ise bu puanlar sırasıyla 775 ve 1400 olacaktır. Maaş hesaplama robotunda bu tur detaylara inilmesinin hem programın kullanımını zorlaştıracağını, hem de amacını aşacağını değerlendirmekteyiz.