Yuksekoğretim kurumlarında bazı bolumler norm kadro sayısını anabilim dalı sayısının iki katına kadar arttırabilir. Bilindiği uzere, yuksekoğretim kurumları bunyesindeki birimler, onlisans, lisans, lisansustu programlar ve bunların niteliği ile oğrenci sayıları, yuksekoğretim kurumunun eğitim ve oğretim faaliyetleri dışında yuruttuğu hizmetler dikkate alınarak oğretim elemanı norm kadrolarını ve bunların kullanımına ilişkin esasları 2 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Devlet Yuksekoğretim Kurumlarında Oğretim Elemanı Norm Kadrolarının Belirlenmesine ve Kullanılmasına İlişkin Yonetmelik"te duzenlenmiştir.
Soz konusu yonetmeliğin, "Tanımlar" başlıklı 3/1-a maddesinde, "Asgari Kadro Sayısı" Yuksekoğretim kurumlarında bir programda eğitim-oğretime başlamak ve devam edebilmek icin Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen asgari oğretim elemanı sayısı" olarak, aynı maddenin (c) fıkrasında ise "Norm Kadro", "Yuksekoğretim kurumlarında bir bolum, anabilim/anasanat dalı veya programda eğitim, oğretim, araştırma ve diğer hizmetlerin surdurulebilmesi icin bu Yonetmelik cercevesinde sayısı belirlenen oğretim elemanı kadrosu" olarak ifade edilmektedir.
Bu duzenlemeler ışığında, yuksekoğretim sistemimizde her birimin/bolumun/programın asgari kadro sayısı ve bu sayıya bağlı olarak norm kadro sayısı belirlenmiştir. Aşağıdaki tablodan bazı ornekler verecek olursak;
Tabloda belirtilen norm kadro sayıları ilgili Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin 2 nci fıkrasında belirtilen; "Yuksekoğretim kurumları, asgari kadro sayısının iki katına kadar norm kadro planlaması yapabilir." hukmune gore belirlenmiştir.
Diğer taraftan, bazı bolumlerde yuksekoğretim kurumları norm kadro sayılarını anabilim dalı sayısı uzerinden arttırabilirler. Bunun icin aynı Yonetmeliğin 4 uncu maddesinin 4 uncu fıkrasında belirtilen usulun işletilmesi gerekmektedir. Mezkur Yonetmeliğin ilgili maddesinde; "Fakulte veya bolum lisans programı icin norm kadrolar, universiteler tarafından anabilim/anasanat dalı ceşitliliği goz onunde bulundurularak fakulte veya bolumu oluşturan anabilim/anasanat dallarının her birine bir oğretim uyesi duşecek şekilde planlanır. Anabilim/anasanat dalları dikkate alınarak belirlenen norm kadro sayısı, anabilim/anasanat dalı ve bolum kurulunun goruşu uzerine ilgili fakulte ve universite yonetim kurulunun gerekceli kararıyla bolum veya fakulte duzeyinde iki katına kadar artırılabilir." duzenlemesi yer almaktadır.

Bir ornek uzerinden bu sureci anlatırsak; Edebiyat Fakultesi Tarih Bolumunun asgari kadro sayısı 3, norm kadro sayısı 6 olarak belirlenmiştir. Ancak, ilgili bolumun altında toplam 7 (yedi) anabilim dalı bulunmaktadır. Bunlar:
-Eskicağ Tarihi Anabilim Dalı,
-Genel Turk Tarihi Anabilim Dalı,
-Ortacağ Tarihi Anabilim Dalı,
-Osmanlı Muesseseleri ve Medeniyeti Anabilim Dalı

-Turkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı,
-Yakıncağ Tarihi Anabilim Dalı,
-Yenicağ Tarihi Anabilim Dalı.
Bolumun asgari kadro sayısı uzerinden baktığımızda altıya kadar norm planlaması yapıldığında, her anabilim dalına birer adet oğretim uyesi planlama yapılması mumkun olmamaktadır. Bu gibi durumlarda, ilgili yonetmeliğin 4/4 maddesi işletilerek, bolumun norm kadro sayısı anabilim dalının iki katına kadar arttırılarak 14'e yukseltilebilmektedir. Buradaki işlem yıllık olmayıp, ilgili kurulların gerekceli kararı uzerine universite yonetim kurulunun onayıyla bir defaya mahsustur.
Sonuc olarak, yuksekoğretimde norm kadronun getirdiği cıkmazın zaman zaman acılmasında universitelerin anabilim dalı sayısının sayıca fazla olduğu bolumlerde bu yontemi izleyerek norm kadro sayısını arttırabileceğini ifade etmek isteriz.