
Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin 10. maddesinde de, aylıksız veya ucretsiz izinli olarak gecirilen sureler icin hizmet puanı verilmeyeceği ifade edilmiş, 31/A maddesinde ise aylıksız veya ucretsiz izinli olarak gecirilen surelerin calışma suresinden sayılmayacağı hukum altına alınmıştır. Soru: 663 sayılı KHK 45/A maddesine tabi 3+1 sozleşmeli sağlık personeli ebe olarak gorev yapmaktayım. Eylul ayında 3 senem dolup kadroya gececeğim. Ekim ayında da doğum yapacağım. Doğum yaptıktan sonra normal tayin hakkımın gelmesine yaklaşık 11 ay daha kalıyor. Doğum sonrası analık iznimin bitmesini muteakip aylıksız izin almayı planlıyorum. Aylıksız izin suresi zorunlu olarak calışmam gereken bir yıllık calışma suresine dahil olur mu?
Cevap: 663 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 45/A maddesi kapsamında istihdam edilen sozleşmeli sağlık personeli, Bakanlığın taşra teşkilatında personel istihdamında gucluk cekilen yerlerde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında vize edilmiş pozisyonlarda gorevlendirilmektedir. Maddenin dorduncu fıkrasında, "Sozleşmeli sağlık personelinden uc yıllık calışma suresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4 uncu maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha gorev yapar, bunlar hakkında adaylık hukumleri uygulanmaz." hukmu yer almaktadır. Bu hukum uyarınca uc yıl sozleşmeli olarak gorev yaptıktan sonra isteği uzerine kadroya gecirilen sozleşmeli personel bulunduğu yerde bir yıl sureyle gorev yaptıktan sonra tayin hakkı elde edebilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108/B maddesinde, "Doğum yapan memura, 104 uncu madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni suresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarıncı verilen izin suresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri uzerine yirmidort aya kadar aylıksız izin verilir." denilmektedir.
Kanunun 36/C-8 maddesi uyarınca; 108 inci maddenin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin sureleri, her yıl icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle değerlendirilmektedir.
Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmeliğin 23. maddesinde, 657 sayılı Kanun veya diğer kanunlar uyarınca aylıksız izin almak suretiyle gecirilen surelerin bolge hizmetinden sayılmayacağı hukme bağlanmıştır.
Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin 10. maddesinde de, aylıksız veya ucretsiz izinli olarak gecirilen sureler icin hizmet puanı verilmeyeceği ifade edilmiş, 31/A maddesinde ise aylıksız veya ucretsiz izinli olarak gecirilen surelerin calışma suresinden sayılmayacağı hukum altına alınmıştır.
Yukarıdaki hukumlerde yer aldığı uzere doğum sebebiyle kullanılan aylıksız izinler memurun kademe ve derece terfisinde dikkate alınmasına rağmen bu surelerin tayin hakkı elde edebilmek icin calışılması gereken surelere dahil edilmeyeceği hem Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmelik hem de Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinde ifade edilmiştir. Ancak aylıksız izinden farklı olarak; yıllık izin, doğum oncesi ve sonrası analık izni, diğer mazeret izinleri ve hastalık izni bir yıllık calışma suresi kapsamında değerlendirilecektir.
Sonuc olarak 3 yıllık calışma suresini tamamladıktan sonra kadroya gecirilen sozleşmeli sağlık personelinin tayin hakkı elde edebilmek icin zorunlu olarak calışması gereken bir yıllık sureye doğum sonrası kullanılacak aylıksız iznin dahil olmadığını değerlendirmekteyiz.