DanıÅtay 12. Dairesi Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼nde görev yapan personelin doÄrudan üretim faaliyetinde yer almadıÄını belirterek, mühendisler gibi temel ücretten yararlanamayacaÄına karar verdi. Dava, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Gazi FiÅek Fabrikası, Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼nde mühendis olarak görev yapan davacı tarafından; üretim faaliyetinde fiilen çalıÅan mühendisler için belirlenen temel ücretten yararlandırılması ve yoksun kaldıÄı parasal tutarın ödenmesi talebiyle yapılan baÅvurunun reddine iliÅkin iÅlemin iptali istemiyle açılmıÅt 96;±r.
İlk derece mahkemesi iÅlemi iptal etmiÅtir.
DanıÅtay ise bu kararı aÅaÄıdaki gerekçe ile bozmuÅtur.
Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼nde görev yapan personelin doÄrudan üretim faaliyetinde yer almadıÄı ve görev yerlerinin üretim tesisleri olmadıÄı, görevin asli unsurunun fabrikanın verimli ve etkin bir Åekilde çalıÅabilmesi için tezgahların sürekli çalıÅır vaziyette tutulmasını saÄlamak olduÄundan, davacının tezgahların bakımı esnasında üretim tesislerinde bulunmasının fiilen üretim tesisinde görev yapmak olarak deÄerlendirilemez.
T.C. DANIÅTAY
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No:2018/6691
Karar No:2020/2598
Temyiz Eden (Davalı

KarÅı Taraf (Davacı

İstemin Konusu:
Ankara 5. İdare Mahkemesinin 18/12/2014 tarih ve E:2013/1783, K:2014/1590 sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Yargılama Süreci:
Dava Konusu İstem:
KAPAT [X]
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Gazi FiÅek Fabrikası, Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼nde mühendis olarak görev yapan davacı tarafından; üretim faaliyetinde fiilen çalıÅan mühendisler için belirlenen temel ücretten yararlandırılması ve yoksun kaldıÄı parasal tutarın ödenmesi talebiyle yapılan baÅvurunun reddine iliÅkin iÅlemin iptaline karar verilmesi istenilmiÅtir.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Ãzeti:
Ankara 5. İdare Mahkemesince; Gazi FiÅek Fabrikası, Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼nün 19/12/2013 tarih ve 218 sayılı yazısı ile davacının çoÄunluÄu üretim tesislerinden oluÅan alanlardaki tezgah arızaları ve günlük/aylık/üç aylık ve yıllık periyodik bakımları yapabilmek için çalıÅma süresinin büyük bir bölümünà 8; üretim atölyelerinde geçirdiÄinin bildirildiÄi, davacının üretim tesisinde fiilen görev yapması nedeniyle üretim tesisinde görev yapanlara ödenen temel ücretten yararlandırılması gerekirken aksi yöndeki dava konusu iÅlemde hukuka uygunluk bulunmadıÄı gerekçesiyle dava konusu iÅlemin iptaline karar verilmiÅtir.
Temyiz Edenin İddiaları:
Davalı idare tarafından, Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼nün üretim tesisi olarak nitelendirilmediÄi, Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼nün 19/12/2013 tarih ve 218 sayılı yazısının çeliÅkili olduÄu, davacının üretim tesislerinde geçirdiÄi sürenin az olduÄu, fabrika bakım onarım hizmetlerinin hizmet alımı yolu ile yerine getirildiÄi belirtilerek Mahkeme kararının bozulması gerektiÄi ileri sürülmektedir.
KarÅı Tarafın Savunması:
Davacı tarafından, üretim tesisinin hatalı olarak tespit edildiÄi, üretim tesisinin bir bütün olduÄu, atölyelere indirgenemeyeceÄi, taÅra teÅkilatında bulunan iÅletme ve fabrika müdürlüklerinin üretim birimi olduÄu, bakım onarım personelinin üretimin her aÅamasından sorumlu olduÄu, davacının üretim tesislerinde çalıÅtı 6;ının davalı idarenin 19/12/2013 tarih ve 218 sayılı yazısıyla ortaya konulduÄu belirtilerek istemin reddi gerektiÄi savunulmuÅtur.
DanıÅtay Tetkik Hakiminin DüÅüncesi: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiÄi düÅünülmekt edir
TÃRK MİLLETİ ADINA
Karar veren DanıÅtay Onikinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereÄi görüÅüld 95;¼:
İnceleme ve Gerekçe:
Maddi Olay:
1- Yüksek Planlama Kurulu'nun 21/07/1997 tarih ve 97/T-30 sayılı kararı ile "üretim faaliyetinde fiilen çalıÅanlar mühendis, teknik Åef ve teknikerler için" farklı temel ücret uygulanmasına karar verilmiÅtir. 2- Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Yönetim Kurulunun 15/07/1997 tarih ve 60 sayılı kararı ile üretim tesisinde fiilen görev yapan mühendisler için diÄer birimlerde çalıÅan mühendislerden farklı temel ücret ödenmesi uygulamasına baÅlanılmıÅt 6;±r.
3- Davacı, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Gazi FiÅek Fabrikası MüdürlÃ¼Ä 95;¼'ne baÄlı Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼'nde mühendis olarak görev yapmaktadır.
4- Ãretim faaliyetinde fiilen çalıÅan mühendisler için belirlenen temel ücretten yararlandırılması ve yoksun kaldıÄı parasal tutarın ödenmesi talebiyle davacı tarafından yapılan baÅvurunun reddine iliÅkin iÅlemin iptaline karar verilmesi istemiyle bakılan dava açılmıÅt 96;±r.
İlgili Mevzuat:
399 sayılı Kamu İktisadi TeÅebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin 25. maddesinde, "Ekli 1 sayılı cetvelin dıÅında kalan sözleÅmeli personele ödenecek sözleÅme ücreti; temel ücret ile baÅarı ve kıdem ücretleri toplamından oluÅur ve bu ücret asgari ücretin altında olamaz. SözleÅme ücretlerinin tavanı her yıl bütçe kanunları ile belirlenir.
Kamu personeli için uygulanan aylık katsayısının mali yılın ikinci yarısı için deÄiÅtirilmesi veya mali yıl içinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun mali ve sosyal haklara iliÅkin hükümlerinde deÄiÅiklik yapılması halinde sözleÅmeli personel ücretlerinin tavanını deÄiÅtirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü ile 26. maddesinde "Temel ücret tutarları, sözleÅmeli personelin unvanı, eÄitim düzeyi, iÅ gerekleri, iÅyeri ve çalıÅma Åartları dikkate alınmak suretiyle teÅebbüs ve baÄlı ortaklıklarca tespit edilir.
TeÅebbüs ve baÄlı ortaklıklar, sözleÅmeli personeline unvanları itibarıyla uygulayacakları azami, temel ücret miktarlarına iliÅkin tekliflerini 15 Kasım tarihine kadar Devlet Personel BaÅkanlıÄına gönderirler. Bu teklifler Devlet Personel BaÅkanlıÄınca teÅebbüs ve baÄlı ortaklıklar arasında ücret dengesi ve uygulama birliÄi saÄlamaya yönelik önerilerle birlikte Yüksek Planlama Kurulunun onayına sunulur." hükmüne yer verilmiÅtir. 233 sayılı Kamu İktisadi TeÅebbüsleri hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ve Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Ana Statüsüne dayanılarak hazırlanan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Bakım Onarım Yönergesi'nin "Amaç" baÅlıklı 1. maddesinde bu Yönerge'nin amacının, her türlü tesis, tezgah, ekipman, yeraltı ve yerüstü yapılarının üretim ve hizmet için gerekli niteliklerinin devamını saÄlamak maksadı ile yapılacak Bakım Onarım faaliyetlerinin tek düzen içerisinde yürütülmesinin Åekil ve esaslarını belirtmek olduÄu, "Kapsam" baÅlıklı 2. maddesinde Yönerge hükümlerinin Kurumda yürütülen tüm bakım ve onarım faaliyetlerini kapsadıÄı düzenlemesine yer verilmiÅtir.
Aynı Yönerge'nin "Tanımlar" baÅlıklı 4. maddesinde "ı

Bu bakım; tesis, tezgah ve donatımlarda arızaların asgari düzeye inmesi meydana gelmeden önlenmesi amacıyla önceden hazırlanmıŠplan, program ve talimatlara göre yapılan koruyucu bir bakım iÅlemini, i) Onarım: Bir arızanın giderilmesi iÅlemini,
j) Revizyon: Belirli çalıÅma devreleri sonunda tesis, tezgah ve donatımın bütünüyle bakımlarının yapılması veya arızalarının onarılması yada kısmen yenilenmesi iÅlemini ifade eder."
Yönerge'nin "İŠprogramı" baÅlıklı 10. maddesinde "Bütçesi düzenlenen yıl için Genel Müdürlük, İÅletme/ Fabrika Müdürleri ile Bölge MüdürlÃ¼Ä 95;¼ Bakım Onarım Müdürlükleri masraf yerlerine göre bakım, yaÄlama, onarım, revizyon montaj planları hazırlar ve bu iÅler için lüzumlu iÅçilik ve malzeme tespit edilerek planların maaliyeti oluÅturulur. İlgili birimin buhar, su, basınçlı hava, elektrik gibi yardımcı üretim ve hizmet yerlerinin maliyeti hesaplanarak, bunlardan yararlanılarak masraf yerleri daÄıtım listeleri düzenlenir." düzenlemesine yer verilmiÅtir.
Yönerge'nin "Planlı bakım uygulaması" baÅlıklı 16. maddesinde "Planlı bakım çalıÅmalarÄ 77; aÅaÄıdaki Åekilde yürütülà 8;r: a) Koruyucu bakım muayene, temizleme küçük onarımların yapılması ile standart parça deÄiÅimleri, b) YaÄlama,
c) Onarım,
d) Revizyon" düzenlemesine yer verilmiÅtir.
Hukuki DeÄerlendirme:
Yukarıda yer alan yasal düzenlemeler ve maddi olay birlikte incelendiÄinde; uyuÅmazlıÄın davacının üretim tesisinde fiilen görev yapan personel olup olmadıÄı hususuna iliÅkin olduÄu açıktır.
Yukarıda metnine yer verilen Yönerge kapsamındaki düzenlemeler göz önünde bulundurulduÄunda, Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼nde görev yapan personelin doÄrudan üretim faaliyetinde yer almadıÄı ve görev yerinin üretim tesisleri olmadıÄı, görevin asli unsurunun fabrikanın verimli ve etkin bir Åekilde çalıÅabilmesi için tezgahların sürekli çalıÅır vaziyette tutulmasını saÄlamak olduÄu, davacının tezgahların bakımı esnasında üretim tesislerinde bulunmasının fiilen üretim tesisinde görev yapmak olarak deÄerlendirilemeyeceÄi sonucuna ulaÅılmıÅtÄ ±r.
Bu durumda, dava konusu iÅlemde hukuka aykırılık, dava konusu iÅlemin iptali yönündeki İdare Mahkemesi kararında da hukuki isabet bulunmamaktadır.
Karar Sonucu:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesine uygun bulunan davalı idarenin temyiz isteminin kabulüne,
2. Dava konusu iÅlemin iptaline iliÅkin temyize konu Ankara 5. İdare Mahkemesinin 18/12/2014 tarih ve E:2013/1783, K:2014/1590 sayılı kararının bozulmasına,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliÄ tarihini izleyen 15 gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 29/06/2020 tarihinde oyçokluÄuyla karar verildi.
KARÅI OY
Dava; Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Gazi FiÅek Fabrikası MüdürlÃ¼Ä 95;¼ne baÄlı Bakım Onarım MüdürlÃ¼Ä 95;¼nde mühendis olarak görev yapan davacının, Yüksek Planlama Kurulu ve MKE Genel MüdürlÃ¼Ä 95;¼nün almıŠolduÄu kararlar uyarınca üretim tesisinde görev yapması nedeniyle temel ücretinin üretim tesisinde çalıÅan teknik personele ödenen oranda ödenmesi talebiyle yaptıÄı baÅvurusunun reddine iliÅkin iÅleminin iptali istemiyle açılmıÅt 96;±r.
İdare Mahkemesince; davacının çoÄunluÄu üretim tesislerinden oluÅan alanlardaki tezgah arızalarını gidermek ve günlük/aylık/üç aylık ve yıllık periyodik bakımları yapabilmek için çalıÅma süresinin büyük bir bölümünà 8; üretim atölyelerinde geçirdiÄinin davalı idare tarafından bildirildiÄi, bu itibarla üretim tesisinde fiilen görev yapan davacının üretim tesislerinde görev yapan mühendisler için öngörülen temel ücretten yararlandırılması gerekirken aksi yöndeki dava konusu iÅlemde hukuka uygunluk bulunmadıÄı gerekçesiyle dava konusu iÅlemin iptaline karar verilmiÅtir. UyuÅmazlıÄın çözümü nde üretim tesislerinin hangileri olduÄu ve üretim tesisleri belirlenirken hangi kriterlerin dikkate alındıÄı hususu önem kazanmaktadır.
Bu itibarla üretim tesislerinin hangileri olduÄu, üretim tesislerinin belirlenmesinde dikkate alınan kriterlerin neler olduÄu, davacının çalıÅtı 6;ı birimin üretim tesisi olarak kabul edilip, edilmeyeceÄinin ara kararıyla sorulması gerektiÄi oyu ile aksi yöndeki çoÄunluk kararına katılmıyorum.