Akademisyenler kurumlarından izin almak koşuluyla ozel kurum ve kuruluşlara iş sağlığı ve guvenliği uzmanı olarak calışabilir. Bu yazımızda, universitelerde gorevli akademisyenlerden İş Sağlığı ve Guvenliği Uzmanlığı belgesi olanların ozel kurum ve kuruluşlara hizmet verip veremeyeceğini ele alacağız.
Bilindiği uzere, universitelerde gorevli oğretim elemanlarının uzmanlık alanlarına gore yuksekoğretim kurumları dışında kuruluş veya kişilere hizmet vermesi usulu, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun "Universitelerin Uygulama Alanına Yardım" başlıklı 37 nci maddesinde duzenlenmiştir.
İlgili maddede yer alan; "Yuksekoğretim kurumları dışındaki kuruluş veya kişilerce, universite icinde veya hizmetin gerektirdiği yerde, universiteler ve bağlı birimlerden istenecek, bilimsel goruş proje, araştırma ve benzeri hizmetler ile universitede ve universiteye bağlı kurumlarda, hasta muayene ve tedavisi ve bunlarla ilgili tahliller ve araştırmalar universite yonetim kurulunca kabul edilecek esaslara bağlı olmak uzere yapılabilir. Bu hususta alınacak ucretler ilgili yuksekoğretim kurumunun veya buna bağlı birimin doner sermayesine gelir kaydedilir." hukmundeki usul ve esaslara gore alanında yetkin olan oğretim elemanlarının kurum dışına hizmet verebilmesine imkan sağlanmıştır.
Anılan madde kapsamında gercekleştirilen hizmetler sonucu oluşan ucretler hizmetten yararlanan ilgili kişi ya da kuruluşlarca doğrudan universitelerin doner sermaye hesabına aktarıldığı icin bu şekilde gercekleştirilen faaliyetler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28 inci maddesi ile yasaklanan ticaret ve diğer kazanc getirici faaliyet kapsamına da girmemektedir.
Bununla birlikte buradaki temel şart, hizmet verecek akademisyenlerin ilgili Kanunun 37 inci maddesi kapsamındaki usul cercevesinde universitenin yetkili organlarından gerekli izni alması ve elde edilecek gelirin mutlaka universite doner sermaye hesabına aktarılmasının guvence altına alınmasıdır.
Bu usul ve esaslar cercevesinde sunulabilecek olan hizmetlerden birisi de 6331 sayılı İş Sağlığı ve Guvenliği Kanunu ve ilgili mevzuat hukumleri kapsamında A, B, C Sınıfı İş Guvenliği Uzmanlığı belgesini haiz olan oğretim elemanlarının gercek ve tuzel kişilere sunacağı danışmanlık hizmetleri olduğu değerlendirilmektedir.
Bu cercevede, yuksekoğretim kurumlarında gorevli oğretim elemanları işyerlerinde iş guvenliği uzmanı olarak calışması 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu hukumlerine tabi olup, yukarıda yer verdiğimiz 37 nci madde cercevesinde gereken işlemler yurutulmelidir.
Diğer taraftan, İş Guvenliği Uzmanlığı belgesine sahip akademisyenler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Guvenliği Kanununun 8 inci maddesinin 7 nci fıkrasında yer alan, "Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata gore calıştırılan işyeri hekimi veya iş guvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli gorevlerinin yanında, belirlenen calışma suresine riayet ederek calışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve ust yoneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında gorevlendirilebilir. Bu şekilde gorevlendirilecek personele, gorev yaptığı her saat icin (200) gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı tutarında ilave odeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu odemeden damga vergisi haric herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki gorevlendirmeye ilişkin ilave odemelerde, gunluk mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan gorevlendirmeler dikkate alınmaz." duzenlemesine gore ust yonetici onayıyla kurumlarında da hizmet verebilmektedir.