"Dunya Sağlık Orgutunun hazırladığı raporlarda dunya genelinde alkol sebebiyle senede yaklaşık 3 milyon insanın olduğu yazıyor. 20 ile 40 yaş arasındaki olumlerin de yuzde 14'unun alkolden kaynaklandığını soyluyor"- "(Kahramanmaraş merkezli deprem) Cok şukur biz millet olarak bu işin altından kalktık. Allah'a hamdediyoruz ve boyle bir milletin uyesi olmanın da gururunu taşıdığımızı her fırsatta ifade ediyoruz" Cevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Ozhaseki, Dunya Sağlık Orgutunun hazırladığı raporlara gore dunya genelinde alkol sebebiyle senede yaklaşık 3 milyon insanın olduğunu soyledi.
Ozhaseki, Kayseri Yeşilay Uyuşturucuyla Mucadele Rehabilitasyon Merkezi'nin temel atma toreninde, guzel hayırlı işin başında olduklarını ifade etti.
Vali Gokmen Cicek'in Kayseri'de goreve başladıktan sonra bu konuyu hep gundemde tuttuğunu anlatan Ozhaseki, her karşılaştıklarında sayıları kendisine verdiğini dile getirdi.
Duyduğu rakamların urkutucu olduğunu vurgulayan Ozhaseki, "Tanıdığımız arkadaşların cocuklarından bahsetti. Komşumuz, yakınımız, akrabamız, yanımızdaki insanların yavrularının duştuğu bu vahameti anlattı. İşler daha da acı bir hale geldi. Biraz once izlediğimiz goruntulerde iki uc yavruyu gordunuz. Hic kimse kendisini emin gormesin ve buyuk konuşmasın. Herhangi birimizin yavrusu da o hale duşebilir, Allah korusun. O yuzden bir taraftan Yeşilay'ın bu faaliyetleri, bir taraftan da duşen yavrularımızı kurtarmak icin bir gayret gerekiyor." diye konuştu.
- "Deprem'de 850 bin civarında bağımsız birimimiz yıkıldı"
Yeşilay Kayseri Şube Başkanı Mehmet Cifci'nin torendeki konuşmasında, "İnsanoğlunun en buyuk depremi herhalde bağımlılıktır." dediğini anımsatan Ozhaseki, sozlerini şoyle surdurdu:
"Doğru. İnsanın şahsında yaşayabileceği en buyuk deprem budur. Cunku o maddeyi aldıktan bir muddet sonra akıl gidiyor, fikir gidiyor. Herhangi bir şekilde otokontrol sistemi kalmıyor. Cocuk kendinden geciyor. Annesine, babasına saldıracak hale geliyor. Cevresine zarar vermeye başlıyor. İşte herhalde bundan buyuk de deprem olamaz. Bu yavruları da kurtarmak gerekiyor. Deprem bolgesinde hasarımız zaten buyuk. O bolgelerde Allah bir daha vermesin inşallah ama 850 bin civarında bağımsız birimimiz yıkıldı. Onları bir iki sene icerisinde biz bitirip dışarıda kalan vatandaşlarımızın guvenli bir şekilde evlerine girmeleri icin buyuk bir gayret veriyoruz."
Desteklerinden dolayı vatandaşlara teşekkur eden Ozhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerin olduğu ilk saatlerden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ayakta olduğunu, butun bakanları, valileri ve kaymakamları o bolgeye yonlendirdiğini hatırlattı.
Kendilerinin de belediye başkanlarını yonlendirdiklerini anlatan Ozhaseki, şunları kaydetti:
"Ama ozetle soylemek gerek 85 milyon, bu milletin butun ferdi ayaktaydı. Uzulmeyen kimse olmamıştır. Yardım etme hissi icinden gecmeyen hicbir uyemiz, milletimizin bir ferdi olmamıştır. Bisikletini satıp oraya gonderen yavrular, kumbarasındakileri bozdurup deprem bolgesine gonderen kucucuk cocuklar ve hac paralarını o bolgeye gondererek 'inşallah başka zaman olsa da hac yaparım, Allah kabul etsin' diyen ağabeylerimize şahit olduk. Oraya gelen yabancı misyon şefleri, tanıdıklarımız, yurt dışından gelenler, o bolgelerdeki hasarı gorunce, 'eğer boyle bir hasar bizim ulkemizde olsaydı veya yarısı veya ceyreği olsaydı, biz bunun altından kalkamazdık' diye hep ifade ettiler. Cok şukur biz millet olarak bu işin altından kalktık. Allah'a hamdediyoruz ve boyle bir milletin uyesi olmanın da gururunu taşıdığımızı her fırsatta ifade ediyoruz."
- "Olumlerin yuzde 14'u alkolden kaynaklanıyor"
Hayatın bir mucadele ve bunun da imtihanlarla dolu olduğuna dikkati ceken Ozhaseki, gunumuzdeki imtihanlardan birinin de bağımlılık olduğunu belirtti.
Uyuşturucu, alkol ve kumarın birer bela olduğunu vurgulayan Bakan Ozhaseki, şunları soyledi:
"Bazen teknoloji de bir bela olmaya devam ediyor. Oraya da cok takılıyor insanlar ve aynı zamanda tutun de bir bela olarak karşımızda duruyor. Aslında elimde birtakım raporlar var. Arkadaşlar hazırlamışlar. Bunları gorunce ben de korktum doğrusu. Dunya Sağlık Orgutu'nun hazırlamış olduğu raporlarda dunya genelinde alkol sebebiyle senede yaklaşık 3 milyon insanın olduğu yazıyor. 20 ile 40 yaş arasındaki olumlerin de yuzde 14'unun alkolden kaynaklandığını soyluyor. Tutun bağımlılığıyla ilgili daha sıkıntılı bir sayı var. 7 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybediyor dunyada. Turkiye'de de 14,5 milyon yetişkin insan tutun kullanıyor diye bir rapor var. Ağır bir sayı. Dunyada gunde 19 bin kişinin tutunden olduğunu yazıyor."
Ozhaseki, mucadelelerini devam ettireceklerini ve doğru olanı yapmaya gayret edeceklerini aktardı.
Kimseyi bu belanın pencesine duşurmemek icin gayret gostereceklerini vurgulayan Ozhaseki, şoyle devam etti:
"Biz de bu mucadelenin sonunda inşallah galip gelenlerden olacağız. Hayatın bir mucadele olduğunu hep ifade etmeye calışıyorum. İyilerle kotuler mucadelesi olduğunu, hakla batıl mucadelesi olduğunu, bu mucadelede de iyilerin ve hakkın galip gelmesinin her zaman hepimizi rahatlatacak bir ince ayar olduğunu da duşunuyorum. İnşallah bu yapacağımız merkezde yavrularımız tedavi gorecekler. Yeşilay'ımızın verdiği mucadeleyle yavrularımız bu belanın pencesine duşmeyecekler. Kendinden gecmeyecekler. Anneleri babaları bile polisi arayarak 'artık evladıma ben mani olamıyorum, ne yaparsanız yapın. Alın başımdan. Hapishaneleri mi kapatırsınız? Vurur musunuz, oldurur musunuz, ne yaparsanız yapın' diyerek, feryatlarını bildiğim icin soyluyorum. O feryatlarla da inşallah karşılaşmayacağız."
Ozhaseki ve il protokolu, okunan duanın ardından temel atma torenini gercekleştirdi.
Torenin ardından Ozhaseki, Kayseri'nin Kocasinan ilcesinde 14 Ağustos'ta bir kıraathaneye yapılan silahlı saldırıda yaralanan polis memurunu tedavi gorduğu hastanede ziyaret etti.