Ozel yetenekli oğrencilerin ailelerine yonelik programlar, alanında uzmanlarca "Gelecek Tasarımı", "Sosyal Duygusal Gelişimi Destekleme" ve "Akademik Gelişimi Destekleme" başlıklarında oluşturuldu Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ozel yetenekli oğrencilerin butuncul desteklenmesi amacıyla "Bilim ve Sanat Merkezleri Aile Eğitim Programları" hazırlandı.
Bakanlıktan yapılan acıklamaya gore, bilim ve sanat merkezlerine devam eden ozel yetenekli oğrencilerin ailelerine yonelik geliştirilen programlar, oğrencilerin sosyal duygusal, akademik ve kariyer gelişimlerini desteklemek amacıyla Turkiye'de hazırlanan etkinlik temelli butuncul ilk program olma ozelliğini taşıyor.
Aile Eğitim Programları Seti, 3 kitaptan oluşuyor. Programlar, alanın uzmanlarınca "Gelecek Tasarımı", "Sosyal Duygusal Gelişimi Destekleme" ve "Akademik Gelişimi Destekleme" başlıklarında oluşturuldu.
Gelişimsel rehberlik anlayışı doğrultusunda hazırlanan Gelecek Tasarımı Aile Eğitim Programı, cocuğu tanıma, gelecek tasarımını destekleme, 21. yuzyıl becerileri, meslek alanlarını keşfetme, kariyer seceneklerini değerlendirme ve kariyer kararını destekleyen faktorler gibi farklı konuları kapsıyor.
Akademik Gelişimi Destekleme Aile Eğitim Programı da akademik gelişimin bir surec olduğundan hareketle tasarlandı. Program, oğrencilerin akademik anlayış ve sorumluluk bilinci geliştirmelerine ve eğitsel planlama becerilerini artırmaya yonelik hazırlandı.
Sosyal Duygusal Gelişimi Destekleme Aile Eğitim Programı ise sosyal duygusal ozellikler, oz farkındalık, oz yonetim/duyguları yonetme, sosyal farkındalık, iletişim, işbirliği/uzlaşma becerileri, sosyal beceriler ve sorumlu karar verme gibi konularda ailelerin cocuklarını desteklemelerine yonelik surecleri icerecek şekilde oluşturuldu.
Oğrencilerin gelişimsel ihtiyacları doğrultusunda esnek bir yapıya sahip şekilde tasarlanan programlarda iceriğin, kulturel yapı ve toplumun temel değerlerine uygun olmasına ozen gosterildi.