Araştırma gorevlisi kadrosunda bulunanların oğretim gorevlisi kadrolarına doğrudan gecişi mumkun olmamaktadır. Oğretim gorevlisi kadrolarına geciş yapmak isteyenler universiteler tarafından ilan edilen kadrolara muracaat etmelidir. Bu yazımızda, universitelerde halihazırda araştırma gorevlisi kadrosunda gorev yapan kişilerin oğretim gorevlisi kadrolarına gecişini inceleyeceğiz.
Bilindiği uzere, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun Tanımlar başlıklı 3 uncu maddesinin (n) maddesinde "Oğretim Gorevlileri"; "Yuksekoğretim kurumlarında okutulan dersleri vermek, uygulama yapmak veya yaptırmakla yukumlu olan oğretim elemanıdır." olarak tanımlanmıştır.
Anılan Kanunun "Oğretim Gorevlileri" başlıklı 31 inci maddesinde ise, "Oğretim gorevlileri; universitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış oğretim uyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin ozel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim-oğretim ve uygulamaları icin, kendi uzmanlık alanlarındaki calışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, sureli veya ders saati ucreti ile gorevlendirilebilirler. Meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına başvuracak olanlar haric olmak uzere oğretim gorevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yuksek lisans derecesine sahip olmak şartı aranır. Oğretim gorevlileri, ilgili yonetim kurullarının goruşleri alınarak fakultelerde dekanların, rektorluğe bağlı bolumlerde bolum başkanlarının onerileri uzerine ve rektorun onayı ile oğretim uyesi, araştırma gorevlisi ve oğretim gorevlisi kadrolarına atanabilirler veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ucreti veya sozleşmeli olarak istihdam edilebilirler. Oğretim uyesi kadrolarına oğretim gorevlileri en cok iki yıl sure ile atanabilirler; bu sure sonunda işgal ettikleri kadroya başvuran oğretim uyesi bulunmadığı ve gorevlerine devamda yarar gorulduğu takdirde aynı usulle yeniden atanabilirler. Atanma suresi sonunda gorevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mumkundur. Bu takdirde ilk atama usulu uygulanır. Konservatuvarlar ile meslek yuksekokullarına gerektiğinde surekli olarak oğretim gorevlisi atanabilir." ifadesi bulunmaktadır.
Yasal duzenlemelerden gorulebileceği uzere, oğretim gorevlileri universite kadrolarına en cok 2 (iki) yıl sure ile atanmakta, bu surenin sonunda hizmetlerinin devamı uygun gorulenler her defasında yeniden atanmaktadır.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren araştırma gorevlisi kadrolarına atamaların 2547 sayılı Kanunun 50/d statusunde yapılmaya başlanmasıyla birlikte doktora sonrası ilişiği kesilmesi mevzuatın gereği olan kişiler kadro guvencesi kıyasen araştırma gorevlisine gore daha yuksek duzeyde olan oğretim gorevlilerine gecişe ilgi gostermeye başlamıştır.
Yururlukteki yuksekoğretim mevzuatımızda araştırma gorevlilerinin universitelerin oğretim gorevlisi kadrolarına doğrudan gecişini duzenleyen bir hukum bulunmamaktadır.
Araştırma gorevlileri, "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"te aranan genel ve ozel şartlara haiz olmaları, universiteler tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan ilanlardan şartlarını taşıdıklarına başvuru yapmaları, on değerlendirmeye girdikten sonra giriş sınavında başarılı olmaları gerekmektedir. Başarılı olan adaylar kurumlarının muvafatıyla naklen veya muvafakatı olmaması halinde acıktan atanmak suretiyle oğretim gorevlisi kadrolarına atanabilir.