Oğretim elemanı mesleğinden cıkartılan kişilerin sadece oğretim elemanı kadrolarına yeniden donuşleri engellenmiştir. Bu yazımızda, yuksekoğretim kurumlarında oğretim elemanı olarak gorev yapmakta iken oğretim mesleğinden cıkarma cezası alan kişilerin hangi hallerde memuriyet gorevine donebileceklerini ele alacağız.
Bilindiği uzere, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 53/b-5 maddesinde "Universite Oğretim Mesleğinden Cıkarma" cezası "Akademik bir kadroya bir daha atanmamak uzere universite oğretim mesleğinden cıkarma" şeklinde tanımlanmıştır.
İlgili Kanunda yer alan bu cezayı oğretim elemanlarının alabilmesi icin aşağıdaki eylemleri işlemeleri gerekmektedir:
a) Başkalarına ait ozgun fikir, metot, veri veya eserleri bilimsel kurallara uygun bicimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendisine ait gibi gostermek.
b) Atama ve yukselmelerde, unvan veya derece kazanılmasında; anket uygulama, veri toplama gibi akademik değerlendirme icermeyen katkılar dışında kişisel emek ve birikimine dayanmayan, başkaları tarafından ucret karşılığında veya ucretsiz olarak uretilmiş yayın ve calışmalar kullanmak.
c) Ozursuz veya izinsiz olarak bir yılda toplam 20 gun goreve gelmemek.

Soz konusu cezalar cercevesinde, başta intihal eylemi olmak uzere ucret karşılığı veya ucretsiz olarak bilimsel calışmalarını başka kişilere yazdırma ile birlikte bir yılda mesaiye devamsızlık gosteren akademisyenlerin yeniden universitelerde oğretim elemanı kadrosuna atanmaları engellenmiştir. Haliyle bu durumda olan kişiler icin devlet ve vakıf universitelerinde oğretim elemanı calışmak yasal olarak imkansız hale gelmektedir.
Cezaların nevi itibarıyla bakıldığında kanun koyucunun intihal ve tez yazdırma gibi akademik yaşamda affedilemeyecek turden eylemleri işleyen kişilerin oğretim elemanı kadrolarına yeniden donuşleri engellenmekle birlikte ilgililerin butunuyle kamuda istihdamının onune gecilmemiştir.
Oğretim elemanı olarak gorev yapmakta iken bu turden bir ceza alan kişiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur veya sozleşmeli personel veyahut da işci kadrolarına başvuru yapmak suretiyle gereken diğer koşulları taşımaları halinde istihdam edilmelerinin onunde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Sadece bazı kurumsal duzenlemelerdeki kısıtların olması halinde o kuruma veya mesleğe başvurmak mumkun olamamaktadır. Orneğin bilirkişi olabilmek icin "disiplin yonunden meslekten veya memuriyetten cıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten gecici ya da surekli olarak yasaklanmamış olmak." şartı aranmaktadır.
Diğer taraftan, bu kişilerin oğretim mesleğinden cıkarılması, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile gorevinden cekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler." hukmunde yer alan "cekilme" kapsamına da girmemektedir.