Danıştay Sekizinci Dairesi, yuksekoğretim kurumlarında gorevli oğretim elemanlarının universiteler arası naklen atanamayacağına hukmetti! Dava konusu olayda, bir yuksekoğretim kurumunda gorevli araştırma gorevlisi başka bir universitede yardımcı docent kadrosuna atanmaya hak kazanmıştır. Halihazırda gorev yaptığı universite ilgilinin ust kadroya atanmaya hak kazanmasına rağmen muvafakat vermemiştir.
İlk derece mahkemesi,kamu gorevlilerinin ozel koşullarına gore verimliliklerinin en yuksek olduğu, hizmetlerinden en yuksek oranda yararlanılacak bir birimde, gordukleri eğitime uygun şekilde istihdam edilmelerinin kamu yararı bakımından oncelikli olması nedeniyle adı gecenin oğretim yardımcılığı sınıfından oğretim uyeliği kadrosuna gecişine muvafakat verilmesi gerekirken aksi yonde tesis edilen işlemin iptaline karar vermiştir.
Danıştay Sekizinci Dairesi ise, oğretim elemanlarının farklı bir universitede gorev yapmak istemeleri halinde, geciş yapmak istedikleri universite tarafından kadro ilanı yapıldıktan sonra ilan edilen kadronun şartlarının taşıyor olmaları halinde başvuru yapmaları ve mevzuat gereği yapılması zorunlu olan sınav ve juri değerlendirmelerinden gecerek atanmaya hak kazanmaları gerektiği, bu kapsamda universitelerin ihtiyac duydukları alandaki oğretim elemanlarını gerekli şartları taşımaları halinde bir tur acıktan atama usulu ile goreve başlatabilecekleri, oğretim elemanlarının farklı bir universiteye naklen veya muvafakat yoluyla atanmalarının mumkun olmadığı ifade edilmiş ve idarenin muvafakat talebinin reddine ilişkin işlem hukuka uygun bulunmuştur.

Son olarak, Mulga Devlet Personel Başkanlığı da Danıştay Sekizinci Dairesinin kararı yonunde goruş vermiş ve oğretim elemanlarının universiteler ve diğer kamu idarelerine naklen atanamayacağını ifade etmişti. İlgili habere ulaşmak icin TIKLAYINIZ.
T.C.
DANIŞTAY
8. DAİRE
Esas No: 2014/7869

Karar No: 2019/4158
İstemin Ozeti : Erzurum 2. İdare Mahkemesi'nin 14/04/2014 gun ve E:2013/359, K:2014/358 Sayılı kararının hukuka aykırı olduğu one surulerek, 2577 Sayılı Kanun'un 49 uncu maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Ozeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi: ...
Duşuncesi : İstemin reddi ile Mahkeme kararının onanması gerektiği duşunulmektedir.

KAPAT [X]
TURK MİLLETİ ADINA
Hukum veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği goruşuldu:
KARAR : Dava, .... Universitesi ... Meslek Yuksek Okulu'nda Araştırma Gorevlisi olarak calışmakta iken ... Universitesi .... İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesine Yardımcı Docent Kadrosuna atanma talebinin kabul edilmesi uzerine istenilen muvafakat talebinin reddine ilişkin 12.11.2012 tarih ve 21753 Sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle acılmıştır.
İdare Mahkemesince, kamu hizmetinin butunluğu ve devamlılığı ilkesi gereğince, kamu gorevlilerinin ozel koşullarına gore verimliliklerinin en yuksek olduğu ve hizmetlerinden en yuksek oranda yararlanılacak bir birimde istihdam edilmelerinin kamu yararına daha uygun olacağı, davacının 2547 sayıl Kanun uyarınca "Oğretim Yardımcıları" statusunden "Oğretim Elemanları" statusune yukseleceği ve hizmetine bu şekilde devam edeceği gorulduğunden, "kariyer" ve "liyakat" ilkeleri goz onune alındığında, kamu gorevlilerinin ozel koşullarına gore verimliliklerinin en yuksek olduğu, hizmetlerinden en yuksek oranda yararlanılacak bir birimde, gordukleri eğitime uygun şekilde istihdam edilmelerinin kamu yararı bakımından oncelikli olması karşısında; muvafakat verilmesi gerekirken aksi yonde tesis edilen davalı idare işleminde kamu yararı ve kamu hizmetinin gerekleri bakımından hukuka uyarlık bulunmadığı gerekcesiyle, işlemin iptaline karar verilmiştir.
2547 Sayılı Yuksekoğretim Kanunu'nun olay tarihindeki haliyle 23. maddesinde "yardımcı docent", 24. maddesinde "docent" ve 25. maddesinde ise "profesor" kadrolarına atanmak icin uygulanan prosedur duzenlenmekte olup, genel itibariyle, soz konusu kadrolara atama usulunun universitelerde boş kadro bulunması halinde rektorluk tarafından ilana cıkılması ve adayların gerekli şartları taşıyıp taşımadığının mevzuat ile yetki verilen birimler tarafından değerlendirilmesi suretiyle gercekleştirildiği gorulmektedir.

Oğretim elemanı kadrolarına atanma proseduru ise 31/07/2008 tarihli ve 26953 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik ile belirlenmiş olup, soz konusu Yonetmelikte oğretim uyesi dışındaki oğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ve giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslarla bu sınavlara girecek adaylarda aranacak şartlar belirlenmekte ve sınavlarda başarılı olan adayların atamalarının yururlukteki mevzuata gore yapılacağı duzenlenmektedir.
Yukarıdaki yer alan mevzuat hukumleri değerlendirildiğinde; oğretim elemanlarının farklı bir universitede gorev yapmak istemeleri halinde, geciş yapmak istedikleri universite tarafından kadro ilanı yapıldıktan sonra ilan edilen kadronun şartlarının taşıyor olmaları halinde başvuru yapmaları ve mevzuat gereği yapılması zorunlu olan sınav ve juri değerlendirmelerinden gecerek atanmaya hak kazanmaları gerekmektedir. Dolayısıyla universitelerin ihtiyac duydukları alandaki oğretim elemanlarını gerekli şartları taşımaları halinde bir tur acıktan atama usulu ile goreve başlatabilecekleri, bir başka anlatımla, oğretim elemanlarının farklı bir universiteye naklen veya muvafakat yoluyla atanmalarının mumkun olmadığı anlaşılmaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, davacının .... Universitesi .. Meslek Yuksek Okulu'nda Araştırma Gorevlisi olarak calışmakta iken .. Universitesi .. İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesine Yardımcı Docent Kadrosuna atanma talebinin kabul edilmesi uzerine, ... Universitesi Rektorluğu tarafından .. universitesi Rektorluğunden davacının muvafakatinin istenildiği, bu talebe cevap verilmemesi uzerine durumun 15.11.2012 tarihli yazı ile davacıya bildirilmesi uzerine iş bu davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, davacıya muvafakat verilmemesine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından davanın reddi gerekmekte iken, dava konusu işlemi iptal eden Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
SONUC : Acıklanan nedenlerle; Erzurum 2. İdare Mahkemesi'nin temyize konu kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek uzere anılan Mahkemeye gonderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gun icerisinde kararın duzeltilmesi yolu acık olmak uzere, 03/05/2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.