
Danıştay Sekizinci Dairesi, sozleşmeli statuden akademisyenliğe gecenlerin surelerinin kazanılmış hak aylığında sayılmayacağına hukmetti! Dava konusu olayda, sozleşmeli statude gorev yapmakta olan memur bir yuksekoğretim kurumuna oğretim gorevlisi olarak atanmıştır. Goreve başladıktan sonra 657 sayılı Kanunun 4/b statusunde gecen surelerinin kazanılmış hak aylığında sayılmasını talep etmiş ve bu isteği universite tarafından zımnen reddedilmiştir.
İlk derece mahkemesi davacının yalnızca istihdam şeklinin değiştiği, 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sozleşmeli memur olarak goreve başlayan davacının, sozleşmeli statude gecirdiği hizmet surelerinin aynı Yasa'nın 36. maddesinin Ortak Hukumler başlığı altında yer alan C/6. bendi hukmu gereği kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilmesi gerektiğine hukmederek zımnen ret işlemini iptal etmiştir.
Danıştay Sekizinci Dairesi ise oğretim elemanlarının aylık, odenek ve sair ozluk haklarının 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu'nda duzenlendiği, davacının SSK'ya tabi ucak makinisti olarak yuruttuğu hizmetin 657 sayılı Yasa'da duzenlenen teknik hizmetler sınıfında bir kadroya değil 2914 sayılı Yasa'ya tabi oğretim elemanı sınıfında oğretim gorevlisi kadrosuna atanmış olması nedeniyle, 657 sayılı Yasa'nın yukarıda aktarılan 36-C/1-6 maddeleri kapsamında değerlendirilmesine olanak bulunmadığına hukmederek ilk derece mahkemesinin kararını bozmuştur.
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/13129
Karar No : 2021/2638
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : . Universitesi Rektorluğu.
Vekili : Av. .
Karşı Taraf (Davacı) : .
Vekili : Av. .
İstemin Ozeti : ... İdare Mahkemesinin . tarih ve E:., K:. sayılı kararının hukuka aykırı olduğu one surulerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Ozeti : Savunma verilmemiştir.
KAPAT [X]
Danıştay Tetkik Hakimi : .
Duşuncesi : İstemin reddi ile Mahkeme kararının onanması gerektiği duşunulmektedir.
TURK MİLLETİ ADINA
Hukum veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği goruşuldu:
Dava, Anadolu Universitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakultesinde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında . olarak gorev yapmakta iken 14/04/2014 tarihinde aynı Fakulteye kadrolu . olarak atanan davacının, sozleşmeli statude gecen hizmet surelerinin derece ve kademelerinde değerlendirilmesi istemiyle yapmış olduğu başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle acılmıştır.
İdare Mahkemesince, davacının 2005 yılından itibaren 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sozleşmeli olarak gorevini yuruttuğu, gorevine devam ettiği sırada 14/04/2014 tarihinde gorevin son verilerek aynı tarihte ve aynı yerde kadrolu pozisyona atandığı, her ne kadar kadrolu pozisyona yapılan ataması ilk atama olarak nitelendirilse de, onceki gorevinden ayrılışının yapıldığı tarihte ve aynı yere yapılan atamanın, esasen daha once yuruttuğu kamu gorevinin devamı niteliğinde olduğu, yalnızca istihdam şeklinin değiştiği, 2005 yılında 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sozleşmeli memur olarak goreve başlayan davacının, sozleşmeli statude gecirdiği hizmet surelerinin aynı Yasa'nın 36. maddesinin Ortak Hukumler başlığı altında yer alan C/6. bendi hukmu gereği kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilmesi gerekirken, başvurusunun reddi yonunde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık gorulmediği gerekcesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin "Ortak Hukumler" başlığı altında yer alan C/1 bendinde; "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden once yurt icinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya ozel muesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde calışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde gecen suresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sozu edilen kurumlarda gecen surenin tamamı ve geri kalan surenin 3/4 u toplamı memuriyette gecmiş sayılarak bu sureler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." kuralı, C/6 bendinde "Bu kanunun 4 uncu ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına gore sozleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete gecirilmeleri halinde, sozleşmeli olarak gecirdikleri hizmet sureleri, her yıl icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." kuralı yer almaktadır.
2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Yasası'nda da oğretim elemanlarının sınıflandırılması, aylıkları, ek gostergeleri, derece yukseltmesi ve kademe ilerlemesinin şekil ve şartları ile sosyal haklardan yararlanma, ek ders ucreti vb. hususlar duzenlenmiştir.
Aynı Yasa'nın 20. maddesinde, bu Yasada hukum bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Yasası ile 657 sayılı Devlet Memurları Yasası hukumlerinin uygulanacağı kurala bağlanmıştır.
Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığı'nın davalı Universiteye gonderdiği "Hizmet birleştirmesi" konulu 21/08/2014 tarih ve 2829 sayılı yazıda, "5510 sayılı Kanun'un 106. maddesi ile 5434 sayılı Kanun'un Ek 18. maddesi 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren yururlukten kaldırıldığından, 5510 sayılı Kanun'un yururluk tarihinden sonra ilk defa bu Kanun'un 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan personelin, daha once mulga sosyal guvenlik kanunlarına tabi gecen sigortalı surelerinin, emeklilik keseneğine esas aylık derece ve kademe ilerlemesinde değerlendirilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanun'da bir hukum bulunmadığından, soz konusu surelerin emeklilik keseneğine esas aylıklarında değerlendirilmesine imkan bulunmadığı, bu surelerin yalnızca toplam hizmet suresinin hesabında dikkate alınacağı" belirtilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davacının, 2005 yılından itibaren Anadolu Universitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakultesi'nde 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sozleşmeli memur olarak gorev yaptığı, 14/04/2014 tarihinde gorevine son verilerek 657 sayılı Yasa'nın 36. madde hukmu de dayanak gosterilmek suretiyle onceden calıştığı fakulteye oğretim gorevlisi olarak atandığı, daha sonra davacı tarafından 13/05/2015 tarihli dilekce ile başvuruda bulunularak, sozleşmeli statude gecen hizmet surelerinin derece ve kademelerinde değerlendirilmesinin istendiği, bu isteğin reddi uzerine bakılmakta olan davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Davacı, 14/04/2015 tarihinde 657 sayılı Kanun'un 36, 2547 sayılı Kanun'un 26, 2914 sayılı Kanun'un 3, 5, 6 ve 12. maddeleri uyarınca 6/4 derece ve kademe gorev aylığı, 7/1 derece kademe emekli muktesebi, 7/1 derece kademe kazanılmış hak aylığı ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakultesi Ucak Govde-Motor Bakım Bolumu'ne oğretim gorevlisi olarak ilk kez atanmıştır.
Yuksekoğretim Kanunu kapsamında yer alan oğretim elemanlarının aylık, odenek ve sair ozluk hakları 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu'nda duzenlendiğinden, davacının SSK'ya tabi ucak makinisti olarak yuruttuğu hizmetinin, 657 sayılı Yasa'da duzenlenen teknik hizmetler sınıfında bir kadroya değil 2914 sayılı Yasa'ya tabi oğretim elemanı sınıfında oğretim gorevlisi kadrosuna atanmış olması nedeniyle, 657 sayılı Yasa'nın yukarıda aktarılan 36-C/1-6 maddeleri kapsamında değerlendirilmesine olanak bulunmamaktadır.
Bu durumda; yukarıda belirtilen mevzuat ve Sosyal Guvenlik Kurumu Başkanlığı yazısı uyarınca davacının oğretim gorevlisi olarak 7/1 derece kademe kazanılmış hak aylığı ile intibak yapılarak goreve başlatıldığı, atamasının 5510 sayılı Kanun kapsamında ilk atama olması nedeniyle sozleşmeli statude gecen hizmet surelerinin değerlendirilmemesine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, davanın reddine karar verilmesi gerekmekte iken dava konusu işlemin iptaline ilişkin Mahkeme kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Acıklanan nedenlerle; ... İdare Mahkemesinin temyize konu kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek uzere anılan Mahkemeye gonderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gun icerisinde kararın duzeltilmesi yolu acık olmak uzere, 29/04/2021 tarihinde esasta ve gerekcede oycokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY :
X... İdare Mahkemesi'nin . tarih ve E:., K:. sayılı kararının hukuka uygun olduğu ve onanması gerektiği duşuncesiyle coğunluk kararına katılmıyorum.
KARŞI OY:
XXDava, Anadolu Universitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakultesinde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında . olarak gorev yapmakta iken 14/04/2014 tarihinde aynı Fakulteye kadrolu . olarak atanan davacının, sozleşmeli statude gecen hizmet surelerinin derece ve kademelerinde değerlendirilmesi istemiyle yapmış olduğu başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle acılmıştır.
2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu'nun "Oğretim elemanlarının sınıflandırılması" başlıklı 3. maddesinde, "Bu Kanuna tabi oğretim elemanlarının sınıfları ile başlangıc dereceleri aşağıda gosterilmiştir.
A) Oğretim uyeleri sınıfı: Bu sınıf, profesorler, docentler ve yardımcı docentlerden oluşur.
a) Profesorler, profesor kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin,
b) Docentler, docent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren ucuncu derecenin,
c) Yardımcı docentler, yardımcı docent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin, ilk kademe aylığını alırlar.
Yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerine gore ust dereceye atananlar, bu dereceleri kazanılmış hak olarak aldıktan sonra gecirecekleri her yıl icin bir kademe ilerlemesinden yararlanırlar.
B) Oğretim gorevlileri ve okutmanlar sınıfı: Bu sınıf, oğretim gorevlileri ile okutmanlardan oluşur.
C) Oğretim yardımcıları sınıfı: Bu sınıf, araştırma gorevlileri ile uzman, cevirici ve eğitim-oğretim planlamacılarından oluşur.
Oğretim gorevlileri, okutmanlar ve oğretim yardımcılarının giriş dereceleri (657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hukumler"i ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yukselmesine ilişkin hukumleri haric) Devlet Memurları Kanunu hukumleri uyarınca oğrenim niteliğine ve suresine gore tespit edilecek kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenir." hukmune;
"Uygulanacak diğer kanun hukumleri" başlıklı 20. maddesinde ise, "Bu Kanunda hukum bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hukumleri uygulanır." hukmune yer verilmiştir.
657 Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin (C) bendinin 1. fıkrasında, "Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden once yurt icinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya ozel muesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde calışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde gecen suresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sozu edilen kurumlarda gecen surenin tamamı ve geri kalan surenin 3/4 u toplamı memuriyette gecmiş sayılarak bu sureler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." hukmune, 6. fıkrasında "Bu kanunun 4 uncu ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına gore sozleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete gecirilmeleri halinde, sozleşmeli olarak gecirdikleri hizmet sureleri, her yıl icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yıl icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir." hukmune yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden, davacının, 2005 yılından itibaren Anadolu Universitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakultesinde 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında . olarak gorev yaptığı, 14/04/2014 tarihinde gorevine son verilerek 657 sayılı Yasanın 36.madde hukmu de dayanak gosterilmek suretiyle onceden calıştığı fakulteye . olarak atandığı, daha sonra davacı tarafından 13/05/2015 tarihli dilekce ile başvuruda bulunularak, sozleşmeli statude gecen hizmet surelerinin derece ve kademelerinde değerlendirilmesinin istenildiği, bu isteğin reddi uzerine bakılmakta olan davanın acıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer alan mevzuat hukumlerinin değerlendirilmesinden; 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanunu'nda, oğretim elemanlarının sınıfları ile başlangıc dereceleri ile oğretim elemanlarının gorev aylıklarının duzenlendiği, ancak oğretim elemanlarının gorev aylıkları duzenlenirken, belli bir sure mesleğini serbest olarak yapan oğretim elamanlarının sigortalı olarak gecen hizmet surelerinin gorev aylıklarının belirlenmesinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği yonunde herhangi bir duzenlemeye yer verilmemesi ve 2914 sayılı Kanun'da hukum bulunmayan hallerde 657 sayılı Kanun'un uygulanacağı yonunde atıf yapılması nedeniyle 657 Devlet Memurları Kanunu'nun 36.maddesinin (C) bendinin 1. ve 6. fıkrasında duzenlenen, teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden once yurt icinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya ozel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde calışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde gecen suresinin, memurlukta gecmiş sayılarak bu surelerin her yılı icin bir kademe ilerlemesi ve her uc yılı icin bir derece yukselmesi verilmek suretiyle değerlendirileceğine ilişkin hukmun 2914 sayılı Kanun kapsamında bulunan oğretim elemanlarına da uygulanacağı sonucuna ulaşılmaktadır.
Bu durumda, halen oğretim gorevlisi olarak gorev yapan ve oğretim uyeleri gibi unvana dayalı ust derece sınırlamasına tabi olmayan davacının sigortalı olarak gecen hizmet surelerinin kazanılmış hak aylığının belirlenmesinde dikkate alınması gerekeceğinden, davacının kazanılmış hak aylığı intibakının yapılması talebinin reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Bu nedenle, dava konusu işlemin iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararının belirtilen gerekce ile onanması gerektiği duşuncesiyle aksi yondeki coğunluk kararına katılmıyorum.