Sayıştay vekaleten bolum başkanlığına ders yuku muafiyeti uygulanmasında kamu zararı olmadığına hukmetti! Sayıştay Başkanlığı, bir yuksekoğretim kurumunda yeni acılan, henuz oğretim elemanı olmayan ve aktif hale getirilmeye calışılan bir bolume kadrosu başka bir bolumde olan oğretim uyesinin vekaleten Bolum Başkanı olarak gorevlendirilmesinin kamu zararı olmadığına karar verdi.
Sayıştay kararında; eğitim-oğretime hazırlamak ve bilimsel araştırma altyapısını oluşturmak uzere Fakulte icerisinden Sosyal-Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı- Yonetim ve Strateji Bilim alanında uzman olan Dr. Oğretim Uyesi vekaleten bolum başkanı olarak atanmasının zaruretten kaynaklanmış bir atama olduğu,
kişiye odenen idari gorev odeneği ve ek ders ucretinin kamu zararı olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etmiştir.
İŞTE SAYIŞTAY KARARI!

Rapor maddesinde; Kadrosu Uygulamalı Bilimler Fakultesi Yonetim Bilişim Sistemleri bolumunde olan, Dr. Oğretim Uyesi .'in, Sosyal Hizmetler Bolumu Başkanlığına 2547 sayılı Kanunun 21'inci maddesine aykırı olarak vekalet etmesi sebebiyle idari gorev odeneği ile ders yuku muafiyetinden faydalanamayacağından, kendisine idari gorev odeneği ve ders yuku muafiyeti uygulanmak suretiyle ek ders ucreti olarak odenen toplam . TL'nin kamu zararı olduğu iddia edilmiştir.
2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 21'inci maddesinde; bolum başkanlarının bolumun aylıklı profesorleri, bulunmadığı takdirde docentleri, docent de bulunmadığı takdirde yardımcı docentleri arasından fakultelerde dekanca, fakulteye bağlı yuksekokullarda mudurun onerisi uzerine dekanca, rektorluğe bağlı yuksekokullarda mudurun onerisi uzerine rektorce uc yıl icin atanacağı, belirtilmiş olmakla beraber, Uygulamalı Bilimler Fakultesi Sosyal Hizmetler Bolumu, yeni acılan, oğretim elemanı olmayan ve aktif hale getirilmeye calışılan bir bolum olduğundan, bu Bolumu eğitim-oğretime hazırlamak ve bilimsel araştırma altyapısını oluşturmak uzere Fakulte icerisinden Sosyal-Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı- Yonetim ve Strateji Bilim alanında uzman olan Dr. Oğretim Uyesi .'in vekaleten bolum başkanı olarak atanmasının zaruretten kaynaklanmış bir atama olduğu anlaşılmaktadır.
Bu sebeple, Dr. Oğretim Uyesi .'e bolum başkanı olarak yaptığı gorev gereği odenen idari gorev odeneği ve ek ders ucreti kamu zararı olarak değerlendirilemeyeceğinden, ilişilecek bir husus bulunmadığına ve yersiz tahsil edildiği anlaşılan . TL'nin ahizine iadesine;
İşbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gun icerisinde 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu acık olmak uzere oy cokluğu ile;
Azınlık Goruşu:

Uye . ve .'ın karşı oy gerekcesi:
"2547 sayılı Kanunun 21'inci maddesinde bolum başkanlarının atanma usulleri ile bu gorevlere vekalet edebilecek olanlar, 2547 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde de bolum başkanları icin haftalık ders yuku sureleri belirtilenmiş olup, soz konusu idari gorevleri 2547 sayılı Kanunla belirtilen usul dışında vekaleten yuruten oğretim elemanlarına yuruttukleri gorevlerinden dolayı idari gorev odeneği odenmesi ve ders yuku muafiyeti tanınması mumkun değildir. Dr. Oğretim Uyesi .'in kadrosu Uygulamalı Bilimler Fakultesi Yonetim Bilişim Sistemleri bolumunde iken, Sosyal Hizmetler bolumu başkanlığına mevzuata aykırı olarak vekalet etmiş olması neticesinde kendisine idari gorev odeneği odenmesi ve ek ders muafiyeti tanınması sonucu . TL kamu zararı doğmuş olup bu tutar ahizinden tahsil edildiğinden konu hakkında ilişik kalmadığına karar verilmesi gerekir."