Yuksekoğretim kurumlarında gorevli araştırma gorevlilerinin kadro derecelerinin dorduncu dereceden altına inmesinin onundeki keyfi burokratik engel kaldırılmalı! Bilindiği uzere, 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununa ekli Ek Gosterge Cetveline gore Oğretim Gorevlisi ve Araştırma Gorevlilerinin kadro dereceleri 1 ila 7 aralığında belirlenmiştir.
Cok uzun yıllardan bu yana gelen uygulamada universitelere mulga 78 sayılı Yuksekoğretim Kurumları Oğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hukmunde Kararname cercevesinde ihdas edilen Araştırma Gorevlisi kadrolarının derece aralıkları 4-7 arasında olmuştur. Yasal olarak yururlukteki mevzuat hukumlerine gore hicbir engel olmamasına rağmen halihazırda universitelere 3 ve uzeri derece Araştırma Gorevlisi kadrosu ihdas edilmemektedir. Ayrıca, halihazırda gorev yapmakta olan araştırma gorevlilerine dolu kadro derece değişikliği yolu ile de kadro verilmemektedir.
Ote yandan, 2547 sayılı Yuksekoğretim Kanununun 36 ncı maddesinde yapılan değişiklikle ile birlikte doktorasını tamamlayan araştırma gorevlilerine derse girme hakkı verilmiş olup, haftada oniki saati aşan ders gorevleri icin haftada on saate kadar 2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde yer alan esaslar cercevesinde oğretim gorevlileri icin belirlenmiş olan ek ders ucreti, gosterge rakamı uzerinden ek ders ucreti ile sınav ucreti odenmektedir.
Bu kapsamda, doktorasını tamamlamış araştırma gorevlileri derse girerek ders ucreti ve sınavı ucreti alabildikleri icin oğretim gorevlileri ile eşdeğer sayılmıştır. Fakat, kadro derecesi acısından bakıldığında ise araştırma gorevlilerine oldukca adaletsiz bir durum yaratılmaktadır. Oğretim gorevlileri 1 inci dereceye kadar duşebiliyorken; araştırma gorevlileri 4'uncu derecede 9 uncu kademeye kadar yan gitmek suretiyle bekletilmekte ve maddi olarak mağdur edilmektedir.
Bu cercevede, kadro ihdas ve değişiklik sureclerinin sorumlusu olan Cumhurbaşkanlığı tarafından halihazırda universitelerde gorev yapmakta olan araştırma gorevlilerinin mağduriyetlerini gidermek icin kadro derecelerinin onundeki burokratik engellerin kaldırılmasına dair işlemlerin bir an evvel yapılmalıdır!