Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının yonetmelik duzenlemesiyle birlikte oğretim gorevlisi istihdamı iki turde dort başlıkta olacak! Yuksekoğretimin dinamik yapısı universitelerde akademisyen istihdamında yeni yontemleri ve mevzuat değişimini beraberinde getirmektedir.
Gectiğimiz hafta da oğretim gorevlisi ve araştırma gorevlisi istihdamına dair kuralları iceren "Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"te duzenleme yapılarak, oğretim gorevlisi istihdamı iki statude dort başlığa cıkmış oldu.
Bunları sırasıyla kısa kısa acıklayarak yeni donemde oğretim gorevlisi istihdamının nasıl devam edeceğini sizlere acıklayalım:
A) Oğretim Gorevlisi (Ders Verecek-ALES Muafiyeti Olmayan Alanlar)
Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı tarafından her yıl belirlenen fakultede istihdam edilecek ozellikli alanlar ile meslek yuksekokullarının ALES'ten muaf olmayan alanlarında oğretim gorevlisi istihdamı devam edecektir.
B) Oğretim Gorevlisi (Ders Verecek-ALES'ten Muaf Alanlar)
"Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelik"in "Ozel Şartlar" başlıklı 7 nci maddesinin dorduncu fıkrasında yer alan; "Meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanıyla doğrudan ilgili lisans mezuniyeti bulunmayan alanlardaki programların oğretim gorevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda, en az lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrube sahibi olmak şartı aranır." hukmune gore YOK tarafından 21 on lisans programı ALES'ten muaf olarak belirlenmişti. (ALES'ten muaf olarak belirlenen programlara ulaşmak icin TIKLAYINIZ.)
Gectiğimiz hafta yapılan yonetmelik değişikliği ile anılan Maddeye belirlenecek uzmanlık alanlarının "doğrudan ilgili lisans mezuniyeti bulunmaması" şartına bağlanmış oldu. Bu cercevede, halihazırda belirlenen bazı programların doğrudan ilgili lisans mezuniyeti bulunduğu icin ALES'ten muaf alanların YOK tarafından yeniden belirleneceğini değerlendiriyoruz.
C) Oğretim Gorevlisi (Ders Verecek-Uygulamalı Dersler İcin)
"Oğretim Uyesi Dışındaki Oğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yonetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik"te gectiğimiz hafta yapılan değişiklikle oğretim gorevlisi alımlarında yeni bir model getirildi.
Bu hukme gore, en az 4 (dort) yıl mesleki tecrubeye sahip lisans mezunlarına ALES merkezi sınav muafiyeti sağlanmak suretiyle meslek yuksekokullarının Yuksekoğretim Kurulunca belirlenen uzmanlık alanlarındaki uygulamalı dersleri vermek oğretim gorevlisi olma imkanı sağlanmış oldu.
Ayrıca, YOK tarafından belirlenecek bu programlara atanacak kişilere sayısal bir sınırlandırılma da getirilecek. Orneğin, elektrik on lisans programında uygulamalı atolye derslerini vermek uzere bu kapsamda yalnızca bir kişi istihdam edilebilecektir.
D) Oğretim Gorevlisi (Uygulamalı Birim)
Son yıllarda ozellikle universitelerin proje birimleri, teknoloji transfer ofisleri, bilgi işlem birimleri, kutuphaneleri ve dış ilişkiler gibi idari mekanizmalarda hizmetlerin oneminin artması anılan birimlerde memurların yerine uygulamalı birim olarak ifade ettiğimiz oğretim gorevlilerinin istihdamı giderek yaygınlaşmaktadır.
KAPAT [X]
Yeni yonetmelikte değişikliğinde bu alım yonteminde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş olup, ALES, yabancı dil ve en az tezli yuksek lisans mezunu olan kişilerin universitelerin idari hizmet birimlerinde alımına devam edilecektir.