Zorunlu gorev suresini doldurup istifa eden 5510'a tabi polis memuru, 55 yaşında emekli olabilir mi? Bazı gorevler icin azami calışabilecekleri yaş hadleri belirlenmiştir. Ancak, bu yaş hadlerinden emeklilik sadece gorevde iken tamamlanma şartına bağlı bir işlem olmaktadır. Soru: 02.09.1985 doğumluyum 28 .12. 2006 tarihinde sigorta girişim ve 4 gun işci(4a) olarak calışmışlığım var.04.08.2010 tarihinde polis olarak goreve başladım halen aktif olarak calışıyorum. 5 sene eğitim fakultesinde edebiyat oğretmenliği okudum bu 5 seneyi de borclanmak istiyorum yıpranmayla birlikte ve borclanmayı da yaparak istifa etmek istiyorum. Kac yıl daha calışmam lazım zorunlu gorev suremi doldurup istifa edersem 55 yaşında polis emeklisi olabilir miyim. Saygılarımı sunuyorum.
Detaylar:
5434 sayılı Kanun hukumleri uygulanacak olanlar 1 Ekim 2008 tarihinden once memurluk hizmeti olan kişilerdir.
5510 sayılı Kanun hukumleri uygulanacak olanlar ise 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memurluk hizmetine başlamış kişilerdir.
Her iki Kanun hukumlerine gore emeklilik icin hizmet + yaş şartlarının yerine getirilmesi zorunludur.
8 Eylul 1999 tarihinden sonra calışmaya başlamış kişiler erkek ise 60, kadın ise 58 yaşını + 25 hizmet yıllarını tamamladıklarında emekli olabilmektedirler.
Hem 5434 hem de 5510'a tabi memurların azami gorev yapabilecekleri yaş hadleri 5434 sayılı Kanun Madde 40 hukmunde gosterilmiştir. Bu hukme gore polis memurlarının azami gorev yapabilecekleri yaş hadleri 55 yaşını doldurdukları tarih olmaktadır. Bu tarih itibariyle yıpranma sureleri, sigortalı sureleri, borclandıkları sureleri, memurluk sureleri toplamı 25 yıl olduğunda emekli aylığı bağlanabilmektedir.
Polis memurlarının yaş haddi olan 55 yaşını doldurulmasının uygulanacağı zaman, ancak polis memurlarının 55 yaş haddini gorevde iken doldurması halinde gecerli olmaktadır. Yani, 5434 sayılı Kanun Madde 40 hukmundeki yaş hadleri tamamıyla kişilerin gorevde iken bu yaşlarını doldurmaları halinde resen, yani talep olmadan zorunlu olarak emekliye sevklerini sağlamaktadır.
55 yaş haddi polis memurluğu gorevinden ayrıldıktan sonra gecerli olmamakta, bu durumda tamamıyla genel yaş hadlerine tabi olunmaktadır.
Ayrıca, 8 Eylul 1999 tarihinden sonra calışma hayatına başlamış kişilerden yıpranma hakları olanların bu yıpranma sureleri emeklilik yaş hadlerinden 3 yılı gecmemek uzere yarısı indirilmekte, bu indirme genel yaş hadlerinden indirilmekte, zorunlu emeklilik yaşı olan 55 yaştan indirilmemektedir. Yani, 60 yaşına tabi olan kişi en fazla 57 yaşın dolumunda emekliliğini kazanmış olmaktadır.
1 Ekim 2008 tarihinden once calışmaları olanlardan memurluktan ayrıldıktan sonra işci, esnaf gibi calışmaya başlayanlar hakkında hizmet butunleşmesi sağlanır ve son 7 yıl hizmet kuralı uygulanır.
Bu bağlamda değerlendirmemiz:
KAPAT [X]
Polislikten ayrıldıktan sonra genel yaş haddinize tabi olursunuz ve 60 yaşınızı ve 25 hizmet yılınızı (işcilik, borclanma, yıpranma dahil) tamamlamanız gerekmekle birlikte yıpranma payınızın toplamının da 3 yılı gecmemek uzere 60 yaşından indirilir ve bu yaş tarihi sizin emeklilik yaş tarihiniz olur.
Gorevde iken tamamlama şartına bağlı olan 55 yaş haddi, sizin emeklilik yaş tarihiniz olmaz.
Ayrıca, işci veya esnaf olarak calışmanız ve bu calışmalarınız 1260 gun ve daha fazla olması halinde ise memur statusunden emekliliğiniz olmaz, tamamıyla işci veya esnaf statusunde emeklilik işlemlerine tabi olursunuz.