2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununda yapılan duzenlemeyle birlikte docent ek gostergesinden yararlanabilmek icin kadroya atanma şartı getirildi! Bilindiği uzere, 23 Ağustos 2021 tarihli "YOK Docentlerin Ek Gostergelerinde Birlikteliği Sağlamalı" başlıklı yazımızda; 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununa gore docentlik unvanı alan ancak docentlik kadrosuna atanmayan oğretim elemanlarının mali haklarıyla ilgili acık bir duzenleme olmamasından dolayı uzun suredir bu konuda yaşanan karmaşa kurum goruşleri ve/veya yargı kararları ışığında meselenin cozumlendiği, kurum goruşlerinde Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı farklı değerlendirmede bulunurken, yakın tarihli Danıştay kararlarının ise docentlerin mali haklarıyla ilgili daha istikrarlı ve kapsamlı olduğu gundeme taşımıştık.
Kamuoyunda 3600 ek gosterge duzenlemesi olarak bilinen 7417 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hukmunde Kararnamenin 10 uncu maddesi ile 2914 sayılı Yuksekoğretim Personel Kanununa ekli ek gosterge cetvelinde akademik personelin ek gostergelerinin hesabında "KADRO UNVANI"nın esas alınması gerektiği hukum altına alınmıştır.
Hal boyle olunca, docent unvanı alan ancak docent kadrosuna atanamayan akademisyenlere hangi ek gosterge uzerinden odeme yapılacak konusundaki belirsizlik giderilmiş oldu.
Buna gore, docent unvanı alan bir kişinin docentlik ek gostergesinden yararlanabilmesi icin docent kadrosuna da atanmış olması gerekiyor.
Son olarak, yasal duzenlemeden evvel docentlik unvanını almış ve farklı bir akademik kadro unvanında gorevine devam eden kişilerin bu zamana kadar ek gostergesi docent ek gostergesi uzerinden odenmiş ise, bu kişilerin yeni yasal duzenleme sonrası ek gostergelerinin geriye cekilmesi yani kadro unvanları esas alınmak suretiyle maaş işlemlerinin yeniden belirlenmesi gerektiğinin doğru olduğunu değerlendiriyoruz.