Windows 7'nin Gorunce Cok Şaşıracağınız Turkiye’deki Kullanım Oranı

Turkiye’de internet kullanıcılarının neredeyse yarısının artık omrunun sonuna gelmiş ya da desteklenmeyen işletim sistemlerini tercih ettiği ortaya cıktı. Bu kullanıcılar, yeni yamalar cıkmamasına rağmen Windows XP veya Windows 7 kullanmaya devam ediyor.
Siber guvenlik kuruluşu Kaspersky, Turkiye’deki işletim sistemi tercihlerine dair acıklama yaptı. Firmanın yaptığı calışmaya gore ulkemizde her 10 kullanıcıdan neredeyse 4’u, artık yeni yaması ya da guncel versiyonu olmayan, omrunu tamamlamış veya tamamlamak uzere olan işletim sistemlerinden vazgecmiyor.
Ayrıca ulkemizdeki cok kucuk işletmelerin %35,5’i, KOBİ ve kurumsal şirketlerin ise %35’i hala bu işletim sistemlerini kullanıyor. Bu durum, şirketlerin guvenlik acısından da sorunlarla karşılaşmasına neden oluyor.
Eski işletim sistemleri neden risklidir?

Bir işletim sisteminin omrunu tamamladığı durumlarda ya aldığı guncelleme sayısı cok az oluyor ya da hic yeni guncelleme almıyor. Haliyle siber suclular bu sistemlerde bir acık bulduğu zaman bu acığı kimse kapatmıyor ve firmalar da bu eksiklere karşı korumasız kalıyor.
Turkiye’deki işletme ve tuketicilerin cok kucuk bir kısmı Windows XP kullanırken yaklaşık %1’lik bir kesim ise Windows 8 kullanıyor.

Windows 7’den vazgecilemiyor

Esas dikkat cekici istatistik ise Windows 7 konusunda goze carpıyor. Onumuzdeki Ocak ayında desteği sona erecek olan işletim sisteminin ulkemizdeki popularitesi azalacak gibi durmuyor. Bireysel ve kurumsal tuketicilerin yaklaşık %35’i hala bu işletim sisteminde ısrarcı. %7’lik bir kısım ise henuz desteğini kaybetmemiş olan Windows 8.1 kullanmaya devam ediyor.

Kaspersky Kurumsal Cozumler Muduru Alexey Pankratov, Windows 7 kullanım oranlarının endişe verici olduğunu soylerken, "Bu işletim sistemlerinin kullanılmasının ardında, yeni surumlerde calışmayabilecek programlar, ekonomik nedenler ve hatta alışkanlıklar bile yatabiliyor. Her ne olursa olsun, eski işletim sistemleri siber guvenlik riski oluşturuyor. Yaşanabilecek vakaların maliyeti, yeni surume gecmenin maliyetinden cok daha yuksek olabilir. Tuketicilere desteklenen surumlere gecmelerini ve geciş doneminde de ek guvenlik aracları kullanmalarını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.