Bir onceki makalemiz olan Dmoz Nedir ? başlıklı makalemizde Dmoz dizini hakkında genel bir bilgi vermiştik. Bu yazımızı okumadan once ilk olarak o makaleyi okuyarak dizin hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu makalemizin sonunda dmoz dizin başvurusunun nasıl yapıldığını , dmoz dizinine kabul edilmek icin hangi taktikleri izlemememiz gerektiği gibi bir kac bilgi oğrenmiş olacaksınız. Hemen başlayalım . . .
Dmoz başvurusu
Dmoz dizinine başvurmak icin oncelikle dizinin resmi sitesine erişmelisiniz >> Dmoza gitmek icin tıklayın.,
Dmoz dizin başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken bir kac husus vardır onları şoyle bir listeleyelim ;
1) Kategori
2) Site adresi
3) Site başlığı
4) Site acıklaması
5 ) Siteniz
Başvuru yaparken dikkatli olmanız gereken adımlar yukarıda listelenmiştir. Yanlış başvuruda bulunmanız halinde başvurunuz iptal edilecektir. Şimdi yukarıda belirtmiş olduğumuz adımların biraz daha detaylarına inelim.
KATEGORİ
Site arayuzune eriştiğinizde gorduğunuz gibi karşınıza birkac ana kategori cıkacaktır. Kategorilerin bu kadar az olduğuna bakmayın. Dmoz dizini muhteşem bir ilişkilendirme yapısına sahiptir. Her kategorinin icinde o kategori ile ilgili onlarca kategori mevcuttur. Başvuru yaparken ilk yapmanız gereken site iceriğiniz ile ilgili en alakalı kategoriye başvuru yapmanız olacaktır. Orneğin Teknoloji haberleri paylaşan bir site asla kultur sanat kategorisinde listelenemez.
SİTE ADRESİ
Site adresi yazarken http:// ile başlamanız gerekmektedir , sizin icin cok basit gozukse de editorler en ufak hatada başvuruları iptal edebiliyor. Site adresiniz ana sayfanıza yonlenmelidir ; Orneğin http://www.emrekidir.com.tr/seo-dersleri değilde http://www.emrekidir.com.tr/ olarak adres yazmanız gerekmektedir.
SİTE BAŞLIĞI
Başvuru esnasında site başlığı kısmına sitenin lakabı , sitenin sloganı gibi kelimeler yazın. Eğer sitenizin herhangi bir sloganı yoksa site adını yazınız. Orneğin emrekidir.com.tr icin hicbir sloganız olmadığını duşunursek başlığa emrekidir.com.tr değilde Emre Kidir yazmanız daha doğru olacaktır. Ayrıca sececeğiniz başlık arama motorları uzerinde doğrudan etki edecektir o yuzden site iceriğiniz ile alakasız başlıklar koymayın.
SİTE ACIKLAMASI
Site acıklamasını doldururken kesinlikle tamamını buyuk harfler ile yazmayın. Site başlığını acıklama icerisinde kullanmayın. Sitenizi ifade eder bir yada iki cumle icerisinde anlamlı az ve oz ifadeler kullanın.
SİTENİZ
Dmoz dizinine başvuruda bulunmadan once siteniz en az yaklaşık 3 , 4 ay hizmet vermiş olmalıdır. Tabi bu kadar sure gectikten sonra başvurunuz kesin olarak kabul edilecek diye birşey soz konusu değildir ama başvurunuzun kabul edilme ihtimalini arttıracaktır. Dmoz dizini her yeni kurulan sitelerin başvurusunu kabul etmez başvuruda bulunan sitelerin kalıcı ve uzun sure hizmet vereceğine dair inandıkları siteleri kabul ederler.
Domain yaşı dışında sitenizde bolca icerik ve iyi bir trafik akışına sahip olmalısınız. Kimsenin onemsemediği bir site dmoz dizinin kalitesini bozacağı icin başvurular kabul edilmeyecektir. İyi bir trafik akışı ve guncel kaliteli bir sitenizin olduğunu duşunduğunuzde başvurunuzu yapın.
Onemli ! : Dmoz başvurusu yaptıktan sonra siteniz yaklaşık 1 hafta ile 2 ay arasında bir sure ile takibe alınır. Bu surec icerisinde sitenizde oluşan sunucu problemleri sitenizin kabul edilmemesini sağlayacaktır. Ayrıca sitenizi sık sık guncelleyerek yeni icerikler paylaşmanız kabul edilme ihtimalinizi daha da arttıracaktır. Başvurunuz iptal edildiğinde size bir bildirim gelmeyecektir. Başvurunuz uzerinden gecen 2 ay sonra sitenizi dmoz dizininde bulamazsanız tekrar başvurun.
Başvuru hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadar. Dmoz da listelenmek icin yukarıda ki tavsiyelerimizi uyguladıktan sonra yapacağınız pek birşey kalmayacaktır artık tamamen sitenizi inceleyen editorun anlayışınıza kalacaksınız.
KAYNAK : http://emrekidir.com.tr/seo-dersleri/dmoz-basvurusu-nasil-yapilir/