Yaklaşık 1 aydır Alexa dizini analiz ediyorum ve en sonunda cozdum. Şimdi kısaca alexa’nın neye gore listeleme yaptığından bahsedelim;

Siteye gelen tekil hit sayısı

Siteye gelen ziyaretcinin gezdiği sayfa sayısı

Siteye gelen ziyaretcinin sitede durduğu sure

Yeniden siteye gelen ziyaretci sayısı

Backlink sayısı

Sitedeki icerik sayısı

Sitenin guncellenme aralığı

Admin’ in sitede paylaştığı icerik sayısı

Ziyaretcilerin siteye girdiği icerik sayısı ( yorum , paylaşım vs )

Sitedeki iceriklerin imlenme sayısı

Gorduğunuz gibi alexa aslında o kadar da basit bir analiz sistemine sahip değilmiş. Fakat yukarıda yazdıklarımın hepsi eşit dereceye sahip değil.

Mesela ziyaretcilerin siteye yaptığı yorum sayısıyla siteye gelen hit sayısı aynı derecede sıralamaya etki etmiyor. Siteniz belli sıra ortalamasına erişince bu yapılan analizlerinde onem derecesi değişiyor. Mesela bir siteye hergun aynı 5 kişi girerse o site 1 kac ay icerisinde ilk 1 milyona kolayca duşebilir. Fakat 1 milyondan sonra bu onem derecesi dediğimiz gibi değişiyor ve 1 milyondan sonra aynı hızda duşmuyorsunuz. Onem derecesini sıralamak gerekirse şoyle bir belirleme yapılabilir.

20.000.000 / 8.000.000 ( arası )

1 ) Sitenin guncellenme aralığı

2 ) Sitedeki icerik sayısı

3 ) Siteye gelen tekil hit sayısı

8.000.000 / 3.000.000 ( arası )

1 ) Siteye gelen tekil hit sayısı

2 ) Siteye gelen ziyaretcinin gezdiği sayfa sayısı

3 ) Backlink sayısı

3.000.000 / 800.000 ( arası )

1 ) Sitenin guncellenme aralığı

3 ) Yeniden siteye gelen ziyaretci sayısı

800.000 / 400.000 ( arası )

1 ) Yeniden siteye gelen ziyaretci sayısı

3 ) Sitenin icerikle guncellenme aralığı

Belirli sıralamalar arasında uygulanan algoritmalar icerisinde ki en onemli 3 ozelliği yazdım. Tabiki de diğer faktorlerde etki yapıyor fakat tum etkenler arasında en fazla etki eden ilk 3 kriteri listeledim. Neden 400.000 e kadar yazdım diye soracak olursanız ; cunku incelemeleri bu site uzerinde deneyerek yapıyorum ve suanlık sitem alexa da 400.000 ‘i gecmedi henuz. Tahmini olarak onumuzdeki 3 gun icerisinde alexa’da 300 binlerde olacağım ve o zaman yazıyı tekrar guncellerim.

Ama unutmamanız gereken 800 binden sonra tamamen siteye tekrar gelen ziyaretci sayısı alexa’ya etki ediyor. Yani siteye hergun farklı 5 bin kişi geleceğine hergun aynı 100 kişi gelirse daha iyi sıralarda olursunuz.