Android'li ceplerin populer hız testi uygulaması AnTuTu'nun adını duymuşsunuzdur. AnTuTu sayesinde telefonunuzun farklı bileşenlerinin hızını ve genel performansını sayıya (puana) donuşturebiliyor, diğer cihazların puanlarıyla karşılaştırabiliyorsunuz.

Peki AnTuTu, cebinizin hızını nasıl olcuyor ve icerisindeki hız testleri tam olarak ne işe yarıyor? İşte cevabı.
Antutu sıralaması 2015

Toplam puan

AnTuTu, aynı diğer hız testi uygulamaları gibi yaptığı her teste ayrı bir puan veriyor. Toplam puan, bu puanların toplanmasıyla ortaya cıkıyor

Puanlar, kendi başlarına pek işe yaramasalar da, farklı cihazların performansını karşılaştırmada devreye giriyorlar. Orneğin cihazınızın puanı 900 ise, 1800 puan alan bir telefon, sizin telefonunuzdan 2 kat daha hızlı demektir.

Kullanıcı deneyimi (UX)

UX iki alt puana ayrılıyor: Multitask ve Runtime. Multitask, cihazınızın coklu gorev yeteneklerini olcuyor. Runtime ise Android'in uygulamaları calıştıran Dalvik runtime'ının ne kadar hızlı olduğunu olcuyor.

Android'in geliştirici seceneklerine gidip ART runtime'ı etkinleştirirseniz, runtime puanlarınız yukselebilir. Ancak işlev henuz tam olarak hazır olmadığından, bunu yapmanızı tavsiye etmiyoruz.2015'de antutu sıralaması şu şekildeydi.Antutu

RAM

Telefonunuz, RAM'e (rastgele erişim belleği) ne kadar hızlı yazıp okuyorsa, o kadar hızlı calışacaktır. Cihazınızda ne yaparsanız yapın, kısa donemli depolama birimi olan RAM'iniz surekli kullanım halindedir.

AnTuTu, RAM puanlarını "RAM Operation" ve "RAM Speed" olmak uzere ikiye boluyor. AnTuTu belgeleri, iki test arasındaki farkı tam olarak acıklamıyor. Ancak testlerden biri muhtemelen RAM'in yazma hızına, diğeri ise okuma hızına odaklanıyor.