http://internetsansurunehayirplatformu.blogspot.com/
Sayın blog yazarlarını sansure hayır demeye davet ediyorum. Bu konuda goruşlerinizi bu blogta paylaşmaya davet ediyorum. Blogger 100 yazara kadar izin veriyor.
Yazar olmak icin [email protected] e-mail ile başvurmanız gerekmektedir. Daha sonra sizin e-mail (sadece gmail icin gecerli) adresinize davet e-maili gelecek olaylayarak yazar olacaksınız.
Blog yazarlarının yazıları ve yorumlarıyla katkılarını bekliyorum. Duşunce ve tepkimizi gosterelim.
Başvurularda lutfen blogunuzu referans gosteriniz.
İlk yazımız
Turkiye'de internet sansuru
İnternet bireyin yığınlar arasından cıkararak kendi ozgur bir şekilde ifade edebileceği (etmesi gerektiği) bir ortamdır. Bilgisayar ve internetin yaygınlaşması bu ortamı ve hakkı doğurmuştur. 21 yuzyıl otoriter ve devletci anlayışların yerini, kişisel ozgurluğun aldığı, devletin ise bu ozgurlukleri geliştirici fonksiyonlar yukleyen, yeni bir dunya meydana getirmektedir. Dunya gittikce kureselleşmekte, kişiler arası etkileşim gittikce artmaktadır.
Yeni dunyanın en onemli enstrumanlarından birisi de kuşkusuz internettir. Yerleşmiş bir cok kavramın yeniden ve bireylerce tartışıldığı ve değişime zorlayan bir enstruman...
Hukuk mu interneti değiştirecek, internet mi hukuku değiştirecek sorunsalına, bugun hukukcular dahil herkes aynı cevabı vermektedir. İnternet hukuku değiştirecektir.
Gunumuzde artık hicbir bilgi gizli kalmamakta, hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Bu ise bireye anında tepki koyabilme, fikrini ozgurce diğer kişilere iletebilme, tartışma ortamı yaratmaktadır.
Artık bireyler, hukuk, ahlak, gelenek gorenek gibi kavramları tartışmakta yeniden şekillendirmektedir.
Devletin bu gelişen ozgurluk anlayışına ayak uydurmak ve bireyin ozgurluk alanını geliştirmeye katkıda bulunması gerekmektedir.
Oysa Devlet her gecen gun internet yasaklarını arttırmakta, birey adına karar verme yetkisini kendinde bulmaktadır.
Devlet herkesi aynı şekilde duşunmeye zorlamaktadır. Oysa bu insanın doğasına ve duşunce ozgurluğune aykırıdır. Anayasada yer alan bir cok hak ve ozgurluk (duşunce, haberleşme gibi) yine devlet eli ile sınırlandırılmakta, ozgurluk alanı daraltılmaktadır.
Genel ahlaka aykırılık gerekcesi ile sitelere erişim engelenmektedir. Burada hangi ahlak anlayışı diye sormak gerekir. Ahlak anlayışı statik olmayıp, bireyin dunya goruşu, eğitim duzeyi, siyaset, din anlayışına gore şekillenmektedir. (Tabiki cocuk uygun-değilgrafisi bunu dışındadır)
Diğer bir sorun telif hakkı. Bugun muziğin evrenselliği ve telif hakkının sınır konusu butun dunyada tartışıla bir gercektir.
İnternet ozgurluğunun sınırsız olması da sozkonusu olmadığı bir gercektir. Ozgurluk alanının, bir başka kişinin ozgurluk alanına mudahale sınırında bittiği gercektir. Burada onemli olan ozgurluklerin sınırının belirlemek ve sınırlamanın sınırıdır. Cocuk uygun-değilgrafisi, terorizm benzeri yayınların yasaklanması dunyaca kabul edilen gerekcelerdir. Fakat devlet bu gerekcelerin sayısını her gecen gun arttırmaktadır. Turkiye de Devlet bu alanı olabildiğince daraltmakta, totoliter davranmaktadır. Devletimiz yasaklamalar konusunda Cin ve İran gibi ulkelerle yarışmaktadır.
Bugun binlerce site yasaklardan nasibini almış bulunmaktadır.
Bu bakımdan sivil bir insiyatif ve tepki oluşturmak icin Turk blog yazarlarını bu tepkiye ortak olmaya davet ediyorum. Gelin bu sansure birlikte hayır diyelim.