Her ay 100 bin kişinin iş başvurusu yaptığı Google ’da calışmak icin once şirketin anketini cozmek gerekiyor. Adaylara hangi hayvanları beslediği bile soruluyor.
Kopek bakıcılığından ya da garsonluktan para kazandınız mı? Tek başınıza mı daha iyi calışırsınız yoksa takım icinde mi? Peki herhangi bir konuda dunya rekoru kırdınız mı? Doğru cevaplar size Google ’da calışma fırsatı getirebilir.
New York Times ’ın haberine gore, şimdiye kadar hep en yuksek not ortalaması olan adayları tercih eden Google, artık kitabı yayınlanmış ya da kendi kulubunu kurmuş ilginc profillere oncelik veriyor. Ayda 100.000 ’e yakın iş başvurusu alan şirket, en iyi adayı secebilmek icin internet uzerinden bir anket doldurtuyor. Cevaplarda tavırlar, davranış, kişilik ve liseye kadar inen ozgecmiş detayları dikkate alınarak secim yapılıyor.
Sorular, adayların bilgisayara ilk ne zaman ilgi duyduğundan sivil toplum orgutlerinde calışma deneyimlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Google matematikcileri tarafından hazırlanan bir algoritma yardımıyla sıfırla yuz arası bir puan alan adayların “kaotik ve rekabetci” Google kulturune adım atıp atmayacakları belirleniyor.
ACİL ELEMANA İHTİYAC VAR
Google Yonetim Kurulu Başkan Yardımcısı Laszlo Bock, surekli buyuyen markanın yeterli sayıda eleman bulmakta zorlandığından bahsediyor. Bock, geleneksel işe alım prosedurleriyle en iyi adayları goz ardı etmekten endişe duyduklarını da anlatıyor.
HAFTADA ORTALAMA 200 KİŞİYE İŞ İMKANI
İstatistiklere bakıldığında son uc senede Google calışanlarının sayısının iki kat arttığı goruluyor. Şu an 10.000 elemanı olduğu halde, Bock bu sene icerisinde bu sayının da iki katına cıkabileceğinin sinyalini veriyor. Bu da, Google ’ın haftada ortalama 200 kişiye iş imkanı yarattığını gosteriyor. Google ’a General Electric ’ten gecen Bock, maksimum hızla kalifiye insanlara ulaşmak icin yuksek not ortalaması ya da mulakat gibi klasik metodlardan “Google ’a has” yontemlere gectiklerini belirtiyor.
GOOGLE ’A HAS SORULAR:
Psikolog Todd Carlisle tarafından hazırlanan sorular “Google ’a has” anlayışı acıkca ortaya koyuyor.
Bu soruların bazıları temel bilgilere yonelik:
“Hangi programları kullanıyorsunuz?”
“Hangi internet sitelerine uyesiniz?”
Bazıları davranışı on plana cıkarıyor:
“Calışma ortamınız duzenli mi dağınık mı?”
Bazıları da kişilikle ilgili:
“İce kapanık mısınız? Yoksa dışa donuk bir karakteriniz mi var?”
Bazıları da geleneksel insan kaynakları anlayışını zorlayacak nitelikte:
“Hangi dergilere abonesiniz?”
“Hangi evcil hayvanları besliyorsunuz?”
Carlisle bu sorular sayesinde, hem iş performansını yukseltecek, hem de Google ’ın sosyal ortamını canlandıracak kişilere ulaşılabileceğini soyluyor. Okuldaki başarının her zaman en onemli kriter olmadığına, hatta bunun zaman zaman iş performansına zarar verebileceğine değiniyor. Her yıl personelinin sadece yuzde 4 ’unun işten ayrılmasıyla gurur duyan Google, Silikon Vadisi ’ndeki diğer şirketlere de, elemanlarının memnuniyetini yansıtan bu rakamlarla fark atıyor.
Kaynak: ntvmsnbc