Internet arama motoru devi Google ’dan kullanıcılarına onemli uyarı...
Daha zor ve daha acımasız
İnternet kullanıcıları bilir, Google dunyanın en demokratik platformudur. Başka pek cok işlevi de var ya, en onemlisi aranan bilgiyi iki tıkla bilgisayar ekranına taşımasıdır. Eskiden gunler boyu arayıp erişemediğiniz bilgileri birkac dakika icinde bulursunuz Google yardımıyla...
Bugun kendisini anmamı istedi Google.
Benim icin bir başka işlevi daha var Google'un; taze dunya haberlerine ulaşmamı sağlayan bir hizmet de veriyor. Nasıl yapmışlarsa yapmışlar, insan eli değmeden, gunde belki yuzlerce kez değişen bir de gazete cıkartıyorlar; ben de, gunde yuz kere olmasa bile, sıkca goz atıyorum...
Dun şu haber yer aldı Google'un gazetesinde: "Google'u tarama icin kullanmayın." Bir teknik dergiden aktarılan habere gore, kendi harddiskinizi de tarayacak bicimde bilgisayarınıza yuklediğinizde, Google, sizden derlediği bilgileri şirketin anabelleğine taşıyormuş... Haber, "Amerikan hukumeti Google'ın elindeki verilere dadandı; bilgisayarınızda sakladığınız size ozel bilgiler, bu yolla, aleyhinize dÂv acabilecek resmî makamların eline gecebilir" iddiasında...
"Google hukukî sağlığa zararlıdır" mesajını bizzat Google veriyor... Tıpkı uzerinde "Sigara sağlığınıza zararlıdır" yazan sigara paketleri gibi... Bugunun 'şeffaflık' anlayışı bunu gerektiriyor cunku...
Dunya icin hayli yeni bu gelişmeyi anlayanlarımız var, anlamaya hÂl direnenlerimiz var... Bugunun teknolojik ortamında insanların devletten saklayabilecekleri hemen hicbir şey kalmadı. Yakında hepimiz yalnızca devlete karşı değil birbirimize karşı da 'şeffaf' hayatlar yaşayacağız. Kimse kimseden bir şeyleri kolayca saklayamayacak...
Bu durumun farkında olabileceğine pek az ihtimal verebileceğim kıdemli bir politikacı, Husamettin Cindoruk, bu konuda beni şaşırttı. "Turkiye'de yeni bir darbe olur mu?" sorusuna verdiği cevap durumun siyasete bakan yuzunu iyi ozetliyor: "Darbecilik artık cok zor bir zanaat. Hangi televizyon kanalını kapatacaksınız? Yuzlerce internet siteniz var, hangisine, nasıl el koyacaksınız? Herkesin elinde cep telefonu var, neyi kimden gizleyeceksiniz? Eskiden Etimesgut'a gidip vericilere el koyuyordunuz, iş bitiyordu. Bazı darbeciler anayasa kurumu gibi gorduler darbeleri. 12 Eylul'den sonra, iyice yuz goz olduk darbelerle. Darbeci başı Kenan Evren, Allah uzun omur versin, 90 yaşında Marmaris'te cıplak kadın resmi yapıyor. O kadar hoşgorulu olduk, paşaya karşı. O gencleri asıp kesen, Turkiye'yi işkence merkezi haline getiren darbenin generalini sevimli hale getirdik. Eğer şimdi darbe yapmak isteyenler varsa, gitsinler Kandil Dağı'nda yapsınlar. Sincan'da bugun tank yuruturseniz, sadece 'Kurtlar Vadisi-Sincan' adlı bir filme konu olabilirsiniz."
Butun politikacıların, kamu hizmeti gorenlerin, ticarî hayatın icinde yer alanların, kabahatların kolayca gizlenemeyeceği bir yone doğru gidildiğini gorerek hal ve gidişlerini bu gerceğe gore ayarlamalarında, ının da hicbir şeyin, hic kimseden kolayca gizlenemeyeceğine dair onlara akıl vermelerinde yarar var. Eskiden olabilenler, bugunun dunyasında olamaz cunku...
Benim ım bunun fena halde farkındalar...
Gecenlerde bir İstanbul'un manzarası en muhteşem yerlerinden birine inşa ettiği luks villasına goturdu beni. 'Villa' denilince aklınıza gelen her şey fazlasıyla vardı dostumun mÂlikÂnesinde. İcimde heves kıpırtıları sezmiş olmalı ki, "Aslında etrafta bu hale getirebileceğimiz gecekondu hÂl var, ama sana tavsiye etmem" deyiverdi o ... Kucuk sayılabilecek bir meblÂğla aldığın gecekonduyu, yasaları bilmezden gelerek genişletip villa haline getirebiliyorsun... Getirebiliyorsun, ama bunu yaparken attığın her adımda, ya cuzdanını ya da hatırını kullanıyorsun...
Bu yolla villa sahibi olup Boğaz manzaralı mÂlikÂnede oturmama gonlu razı gelmeyen bir olduğu icin sevindim. "Seni carmıha gererler" uyarısı da caydırıcıydı.
"Yapan yapmıyor mu? Başkasına uygun bulunan neden bize reva gorulmuyor?" Pek coğumuzun icinden bu tur duşunceler gecmesi insanî bir zaafla ilgili. Her 'zaaf' gibi tehlikeli, her 'insanî' olan gibi de kolayca icraya donuşturulebilen bir duşunce bu. İsmi duyulmuş, siyaset ve ticaret hayatının icinden kişilere, 'insanî zaaflar' peşinde koşmayı hic tavsiye etmem...
Bugunun dunyasında yapılanın yana kÂr kalması giderek zorlaşıyor cunku. Google, başkalarına zarar verebilecek zaafını kendisi duyuruyor; duyurmak zorunda olduğu icin... Zor ve acımasız bir dunyada yaşıyorduk, 'şeffaflık' dunyamızı daha zor ve daha acımasız bir hale getiriyor...
Benden uyarması: Herkes ayağını denk alsın...
Yeni ŞAFAK
Taha KIVANC