Daha fazla muşteri elde etmek veya bir yeniden hedefleme kampanyası başlatmak icin Google Display Network ’e dahil olmuş olabilirsiniz. Ancak bu hedeflerinizi yerine getirebilmek icin bu ağa dahil olmanız yeterli değildir. Bu hedef icin ceşitli reklamlar oluşturmanız gerekmektedir. Google ’ın goruntulu size aşağıdaki sorulara cevap bulabilme konusunda yardımcı olacaktır:

Google goruntulu reklamları icin hangi boyutları secmelisiniz? Bir veya iki farklı seceneğe ihtiyac var mıdır? Oluşturduğunuz reklamlara neler eklemelisiniz? Daha iyi performans elde edebilmek icin daha farklı şeyler yapabilir misiniz?

Goruntulu reklamcılık ile takip edebileceğiniz en iyi yol metinden daha ilerisine gitmektir. Goruntulere, metinlere, renklere, butonlara ve animasyonlara yer vererek mesajınızı cok daha etkili bir bicimde karşı tarafa aktarmayı başarabilirsiniz.

İhtiyac duyduğunuz tum bu bilgilerin bir araya getirildiği bu rehberden faydalanarak Google goruntulu reklamlarınızda istediğiniz performansa ulaşması başarabilirsiniz.



1. Goruntulu Reklam Boyutları
Google goruntulu reklamları daha farklı boyutlarda olabilmektedir. Aşağıdaki tabloda yer alanlar en onemlilerden arasında yer almaktadır.

Reklam boyutuİsimNerede yer alır?Arz300×250Orta DikdortgenYazıların icerisinde veya yazı sonlarındaİyi stok336×280Buyuk DikdortgenYazıların icerisinde veya yazı sonlarındaİyi stok728×90LeaderboardYazıların ustunde veya icerisindeİyi stok300×600Yarım SayfaSağ veya sol taraftaBuyuyen stok468×60BannerUfak kısımlarda veya yazıların sol tarafındaSınırlı stok234×60Yarım BannerUfak kısımlarda veya yazıların sol tarafındaSınırlı stok120×600DikeySitelerin yan alanlarındaSınırlı stok160×600Geniş DikeySitelerin yan alanlarındaİyi stok970×90Buyuk LeaderboardSitelerin ust kısımlarındaSınırlı stok200×200Kucuk KareSitelerin sağ yan alanlarındaSınırlı stok250×250KareSitelerin sağ yan alanlarındaSınırlı stok
Bu boyutlar hakkında edindiğiniz bilgilerden sonra aklınıza gelecek olan en onemli soru bellidir. Reklamlarda boyut ne kadar onemlidir? Aklınıza gelebilecek ikinci soru ise hangi boyutu secmeniz gerektiğine yonelik olacaktır. Başlangıc icin reklam boyutu oldukca onemlidir. Yuruteceğiniz kampanya icin bu son derece onemlidir ve kampanyanın performansını doğrudan etkilemektedir. Oluşturduğunuz kampanyada yer alacak daha az populer olan boyutlar goruntulenme miktarını duşureceği gibi kampanyanın performansını da duşurebilecektir.

Reklam kampanyalarında duşuk miktarda goruntulenmeye sahip olmanız durumunda daha populer boyutlara yonelmeniz gerekmektedir. Bir cok site reklam yerleşimlerinde 300×250, 728×90 ve 160×600 reklam boyutlarını kullanmaktadır. Bunların her birisi 180×150 ile birlikte global olarak kabul edilen reklam standardı boyutlarında yer almaktadır.

Goruntulu reklamlar konusunda bunlar global olarak kabul edilen boyutlar olsa bile belirli ulkelerde populer olan reklam boyutları da vardır. Rusya ’da en populer reklam boyutu 240×400 şeklindedir. İsvec ’te ise 980×120 reklam boyutu epey populerdir ve ikinci sırayı 250×360 reklam boyutu almaktadır. Danimarka ’da ise en populer reklam boyutu 930×180 şeklindedir. Polonya ’da 750×300, 750×200 ve 750×100 oldukca sık kullanılan boyutlardır.



2. Turler ve Kabul Edilen Bicimler
Goruntulu reklamlar konusunda uc farklı reklam turu bulunmaktadır: statik, animasyonlu ve interaktif.

Statik reklamlar icin kabul edilen bicimler JPEG, JPG, PNG ve GIF şeklindedir. Animasyonlu reklamlar GIF veya SWF olarak eklenebilmektedir. İnteraktif reklamlar ise animasyonlu reklamlardan farklıdır cunku kullanıcının belirli bir eylemi gerekmektedir. Bunlar sadece SWF olarak yuklenebilmektedir.

Doğru reklam turunu secebilmek reklam boyutu secmekle aynı şey değildir. Animasyonlu ve interaktif reklamlar statik reklamlardan cok daha verimlidir. Hareket onemli bir etken olarak kullanıcının dikkatini cekmekte ve reklam korluğu denen durumla mucadele konusunda size yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda cok fazla animasyon kullanmak reklamın kotu gorunmesine neden olabilmektedir.

Reklam turunu belirlemeye calışırken dikkat edilmesi gereken farklı bir etken daha vardır. Sitelerin buyuk bir bolumu statik reklam bicimlerini kabul etmektedir.

Statik veya animasyon turu reklamları tercih ederken muşterilere odaklanmalısınız. Goruntulu reklamların ve diğer sunduğunuz diğer tekliflerin olabildiğince ilgi cekici ve etkileşimli olmasını sağlamalısınız.

3. Teknik Gereksinimler
Statik veya animasyonlu fark etmeksizin tum goruntulu reklamların 150KB veya bundan daha az boyuta sahip olması gerekmektedir.

Animasyonlu veya interaktif reklamların 15 saniye veya bundan daha kısa olması gerekmektedir. Reklamlarda tekrarları kullanmakta ozgur olduğunuzu bilmelisiniz. Ancak animasyon uzunluğunun 15 saniyeyi gecmemesi gerekmektedir.

Birden fazla slayt seceneğine sahip olan GIF turu reklamların saniyede 5 kare şeklinde bir hıza sahip olması gerekmektedir. Flash reklamları icin saniyede 20 kareye kadar yukseltme yapabilmek mumkundur. Tum Flash reklamlarında clickTAG seceneklerinin kullanılması gerekmektedir.

4. Goruntulu Reklam İceriği
Google goruntulu reklam ağında yayınlanan reklamlar birkac kurala uyum sağlamak gerekmektedir. Ozellikle reklamda sunmuş olduklarınız icin bu kurallara bağlı kalmalısınız.

Gorseller kullanıyorsanız onların temiz ve kolay hatırlanabilir olduğundan emin olmalısınız. Reklamlarda parlayan arka planlar ve bulanık gorseller kullanma iznine sahip olmadığınızı bilmelisiniz.

Reklamlarınızda tum alanları doğru bir bicimde kullanmalısınız. Aynı reklam icerisinde birden fazla kopyaya yer veremeyeceğinizi bilmelisiniz. Site iceriğini, haberleri veya metin reklamları taklit etmeye calışmamalısınız. Kullanıcıları reklamlara tıklamaya teşvik etmek icin hile yapmamanız gerekmektedir. Sistemde herhangi bir manipulasyona yer vermemeye calışmalısınız. Reklamlarınız ayrı bir gorunume sahip olmalı ve ilk gorulduğunde reklammış gibi algılanmalıdır. Reklamlar sayfa iceriğinden kolayca ayrıştırılabilir olmalıdır. Beyaz arka plan kullanıyorsanız reklamın kenarlık ile kontrast oluşturmasına dikkat etmelisiniz. Reklam acılış sayfanıza cıktığı surece animasyonlu ozellikleri veya ufak gorselleri tekrarlayabilirsiniz.

5. Sınırlandırılmış İcerik Kategorileri
Google Goruntulu Reklam Ağı icerisinde pek cok urunun ve hizmetin reklamını yapabilecek olsanız dahi birkac hassas kategoride reklamları kullanamayacağınızı bilmelisiniz:

Bir organizasyona, kişiye, bir grup insana, bir ırka veya etnik kokene, renge veya dine karşı şiddet icerikli reklamlar oluşturamazsınız. Buna ek olarak ehliyetsizlik, sevk, yaş, cinsel yaklaşımlar veya cinsiyet kimliklerine yonelik reklamlar veremezsiniz. Bira, şarap ve diğer alkollu iceceklerle ilgili reklamlara yer veremezsiniz. Eskort hizmetleri ve buna benzer konularla ilgili reklamlar oluşturamazsınız. qumarhane gibi qumarla ilişkili urunlerle ilgili reklamlara yer veremezsiniz. Herhangi bir ceşit uyuşturucu maddeyle ilgili reklam oluşturamazsınız. Kotu amaclı yazılım iceren veya kotu amaclı yazılım pazarlayan sitelerle ilgili reklamlar oluşturamazsınız. Mukemmel Goruntulu Reklamlar İcin 5 Oneri
Artık reklam boyutları konusunda bilgi sahibisiniz ve hangisinin yeterli miktarda goruntulenme elde edeceğini biliyor olmalısınız. Reklamın ne kadar yuksek boyutta olup olmayacağına artık kendiniz karar verebilirsiniz. Bunlara ek olarak reklam oluşturma izninizin olmadığı kategoriler hakkında artık bilgi sahibisiniz.

Bu noktadan sonra iyi bir reklam oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki ipuclarına dikkat edebilirsiniz.

1. Muşterilere Odaklanmalısınız
Reklamları tasarlarken duşunmeniz gereken ilk şey hitap ettiğiniz muşterilerdir. Tıklama almak, tıklamaları satışlara donuşturmek istiyorsanız hedef kitlenin dikkatini cekmelisiniz. Birkac elementi bir araya getirip birkac gerceğe yer vererek onların ilgisini kazanabilirsiniz.

Muşteriler nelere odaklanmaktadır? Neler onların dikkatini cekmektedir? Neler onları daha memnun etmektedir? Ne gibi problemlerle karşılaşırlar? Onların problemlerini cozmek icin neler yapabilirsiniz?

Bu soruları goz onunde bulundurarak beyin fırtınası yapıp muşterileriniz icin en iyi olanı keşfetmeye calışmalısınız. Eğer onemli teklifleriniz veya ucretsiz deneme sunma gibi imkanınız varsa bunlara reklam kopyasında yer vermelisiniz. “Ucretsiz, ozel teklif, sınırlı ve indirim” gibi sozcuklerin her birisi dikkat cekmek icin guclu kelimelerdir.

2. Markalaşmayı Kullanmalısınız
Şirketinize ait olan elementler eklemek hedef kitlenizin size duyduğu guveni artıracaktır. Logonuzu kullanarak muşterilerin sizi tanımalarına ve her zaman hatırlamalarına yardımcı olabilirsiniz.

Reklamlarınız acılış sayfanıza benzerse kullanıcı deneyimi konusunda daha iyi başarılar elde edebilirsiniz. İnsanlar her zaman surprizlerden hoşlanmazlar. Onları sunduğunuz reklama benzemeyen acılış sayfalarına goturduğunuz zaman hızlı bir bicimde sitenizden cıkacaklardır.

3. Harekete Gecici Mesaj Eklemelisiniz
Bu konuda asılda ozel şeyler soylemeye gerek yoktur. Reklamı goruntuleyen kişiler herhangi bir harekete gecirici mesajla karşılaşmazlar ise herhangi bir şey yapmayacaklardır. Oluşturduğunuz reklamlara bir harekete gecirici mesaj ekleyerek reklamlarınızın kullanıcılara bir şeyler anlatmasını sağlamalısınız.

4. Tasarımın Onemine Dikkat Etmelisiniz
Ne yaparsanız yapın reklamlara cok fazla şey ekleme huyundan olabildiğince uzak durmalısınız. Bunu yapmazsanız reklamınız kalabalık gozukmekten başka hicbir işe yaramayacaktır. Tasarımınız sade olmalı ve onda cok fazla renk kullanmamaya ozen gostermelisiniz. Kotu tasarım guveni ortadan kaldıracak ve kampanyanızın performansını duşurecektir.

Ayrıca font konusunda belirli bir kuralı takip etmeye devam etmelisiniz. Verdana, Tahoma, Arial veya Roboto fontunu kullanmalı ve bunun en az 9 piksel olmasına dikkat etmelisiniz.

5. Test, Test, Test
Deneme yapmadan neyin işe yarayacağını bilemezsiniz. Goruntulu reklamcılık reklamları gorecek kişileri belirlemeniz konusunda size bir takım kontrol olanağı sunacaktır. Her işletmenin kendine ozgu bir yaklaşımı vardır ancak neyin işe yaradığını belirlemek icin test yapmazsanız her zaman başarısız olursunuz.

Sadece reklam boyutlarını değil aynı zamanda başlıkları, arka plan gorsellerini ve daha farklı harekete gecirici mesajları test etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Yeni muşteriler cekmek veya eski muşterileri geri kazanmak istiyor olabilirsiniz. Goruntulu reklamlar bunu başarmanızı sağlayacak en onemli yontemlerden birisidir.

https://www.ayhankaraman.com/google-goruntulu-reklamcilik-rehberi/