
Basit bir site yapısını ele alarak anlatacağım. Bu durum karmaşık yapılarda da ele alınması gereken bir durum. Oyle hassas bir durum ki, sitemap ile sitenizin link derinlikleri benzer olmazsa bir sure sonra sıralama kaybı yaşayabilirsiniz. Daha once link derinliğine gore site haritası oluşturma yazımda bundan bahsetmiştim. Şimdi biraz daha fazla enine boyuna SEO icin inceleyelim.
Bir web sitesi oluştururken, dikkat edilmesi gereken ilk şeylerden biri elbette ki site yapısıdır. Ulkemizce her ne kadar SEO uzmanları cok fazla onemsenmese bile bazı firmalar bunu onemseyerek site yapılarını oluştururken İt ekipleri ve SEO uzmanları ile hararetli toplantılar sonucunda SEO uyumlu deninebilecek bir site yapısı oluşturmayı beceriyorlar. Bir sitenin SEO başarısı icin temel faktor elbette ki tasarımdır. Bu yazımın devamında bir site yapısı nasıl olmalıdır, link derinliği nasıl olmaldırı biraz bahsetmeye calışacağım.
SEO icin Site Yapısı
İlk olarak ;
Bir websitesi temelde kategori ve alt kategori gruplarından oluşur. Google tarafından surekli bas bas bağırılan link dolaşımı muhabbetinin temelinde bu mevzu yatar. bot sitenize girer bir link gorur, onu takip eder bir link daha gorur onu takip eder ve bu bu şekilde devam eder. Orneğin onem verdiğin bir SEO UZMANI sayfanız var, fakat bu seogaste > hakkında > seo uzmanı navigasyonu ile ulaşılıyor yani bu demek oluyor ki 2 click. yani anasayfada bulunan onem derecesinin 2 katı daha az onemli sayfa. İşte bu cok onemli tekrar ediyorum lutfen dikkat ; bu demek oluyor ki 2 click. yani anasayfada bulunan onem derecesinin 2 katı daha az onemli sayfa uğraştınız didindiniz yine de sayfanızı cıkartamadınız, birde tek clickte ulaşılabilecek bir yere koyarak deneyin, sonucu izleyin diyorum sadece.. aşağıda ki orneğe bakacak olursak. Hayali bir e-ticaret sitesi varsayalım.
Alanı 3 ana kategori icinde 9 alt kategoriye uyacak 90 urun satmak olur. Ufak demiştik.
ozgurshop kucuk bir site oldu. Bu sebepten dolayı kategori ve alt kagetoriler olurken direk ansayfadan navigasyon bağlantılarda olabilir. Bu yukarıda bahsettiğim hem robotların hemde kullanıcıların ulaşmasını istediğimiz sayfaya minimum clickle ulaşmasını sağlamasını kolaylaştır. Bu durumlar buyuk sitelerde daha zor olabilir orneğin +++++++++++++++ da kedi maması kategorisine direk anasayfadan link vermek mantıklı olmayabilir ve duzeni bozar. Fiat palio kategorisi dahi anasayfadan link almazken kedi mamasına vermek sacma olur ve ya hepsini verirsek anasafadan 1231231 tane link cıkısı olur bu seferde anasayfa batar. Bizim orneğimizde ulaşılacak en uzak yere 3 tıklamada gidilecek max 4 yukarıda bahsettiğim derin iceriği az tıkla ulaşma durumuna flattening diyor amerikalı abilerimiz. Flattening ciddi bir iştir doğru yapılmalıdır ekliyorum bunuda.
Bu aşamada sayfa değerini duşurmemek icin her alt kategoriden de anasayfaya link cıkısı vermek mantıklı olacaktır ki bunu sadece bilin diye soluyorum ozellikle coğumuzun kullandığı wp sistemlerde bu zaten mevcut, logo sol ustte hep var, her sayfadan oraya link var. Bunun ana mantığı aslında budur. Bazı firmalar LP lerinde sıfır link yapıyor. Sonra neden cpc oranımız cok yuksek diyorlar cevap cok belli, bu yazılarım sonrası googleun bu yapınızı SEV ME ME Sİ ! neyse mevzumuza gelelim ;
Şimdi diyebiliz ki en kok sayfamız benzer urunler cok değersiz oldu o halde. e evet olsun cunku zaten bu her detay sayfasında olacağı icin orn 90 urun , 90 urun sayfasından link cıkacak cıkan link değeri 0,25 dahi olsa sonuc olarak cok link cıkarak orası zaten surumden kazanacak onu dert etmeyin ayrıca oralası hiyerarşik olduğu icin google gozunde de kazanacaktır.
Ama bunlar mantık cercevesinde olmalı, kullanıcı deneyimi icin her urun sayfasına yuzlerce benzer urun doldurmak hem mantıksız gelir hemde korkuc bir on-page SEO hatası olacaktır. Buyuk siteler bunu zaten cok fazla yapıyor.
Ornek olarak hepsiburada ;
www.seogaste.com