S.a arkadaşlar. Once kişisel bloğuma yazdım ( reklam demeyin lutfen, zira bloğumdan herhangi bir gelirim yok ). Ardından sizlerle paylaşmak istedim. Bana katılırsınız yada katılmazsınız bilmiyorum. Fakat gerek araştırmalarım, gerek mantığım, gerekse tecrubelerim yazdıklarımın doğru olduğunu gosteriyor benim acımdan. Ama katılmadığınız yada eklemek istediğiniz noktalar olursa, mutlaka konu altından yorum bırakın.
Yazdığınız yazı kimse tarafından okunmuyor mu ? Google sizi sevmedi mi ? İyi bir makale nasıl yazılır merak mı ediyorsunuz ? O zaman aşağıda yazılanlara bir goz atın.
İyi bir makale nasıl yazılır
İyi bir makale, sizin okuyanlara verdiğiniz bilgilerle eş değerdir. Yani yazdığınız yazı ne kadar faydalı ise, okuyanlar ne derece memnun kalıyorsa, Google abi o makaleyi o derece onemser. Google abi ne kadar onemserse, o kadar fazla kişi makalenizi okur.
Ozgun makale yazın
Bu alt başlığı okuyan bircok kişi, ” Ulen yeter artık be, hepiniz tutturmuşsunuz bir ozgun makale ” lafını soyluyordur eminim İşte bende tam bu noktada ki yanlışlara değineceğim. Bircok internet sitesi sahibi, ucretli olarak ” ozgun makale ” yazdırmaktadır. Fakat yazılan makaleler ne derece ozgun ? Ya da bizim ozgunluk anlayışımız nedir ?
Webmaster sitelerine uye olan webmaster arkadaşlar ( Yav cumle de bir acayip oldu ) ucretiyle, makale yazarlarına makale yazdırırlar. Başlık hemen hemen sabittir : ” Ozgun makale yazdırılacaktır “. Zaten ozgun olmayan makale neden yazdırılsın. Kopyala yapıştır gitsin değil mi ? Ama her iş kolunda olduğu gibi, makale sektorunde de bazı yanlışlar soz konusudur. Genelde makale yazarları, hicbir bilgisi olmasa da gelen talepleri geri cevirmezler. Nasılsa Google abiden bişeyler bulurum, 3-5 kelimesini değiştirip yazarım diye duşunurler. Yaparlar da. Bunu webmaster arkadaşlar bir guzel yerler. Fakat Google abi acaba yer mi ?
Cevap veriyorum, yemez. Ozgun makale, daha once yazılan bir yazının, 3-4 kelimesini değiştirip tekrar yazılması değildir. Hatta şu aralar bazı uckağıtcılar, yazıların kelimeleri yerine, karakter kodlarını değiştirerek ozgun makale diye satmaktadırlar. Acıkcası bu yontemi yeni duydum. Belki bende bu tongaya duşmuşumdur
Duzgun bir Turkce kullanın
Bazen forumlarda bu konuya değiniyorum. Fakat bazı arkadaşlar niyeyse benim acığımı yakalamaya calışıyorlar. Yav ben Turkce yada Edebiyat oğretmeni değilim. %100 doğru bir Turkce kullandığımı soylemiyorum zaten. Sadece, Turkce ’ye biraz daha duyarlı olmamızı soyluyorum. Noktalama işaretlerini kullanalım, ozel isimleri buyuk harfle başlayarak yazalım, kelimeleri gercek anlamında kullanalım diyorum. Şu yazdığım yazıda bile bircok hata vardır. Ben goremiyorum ama vardır mutlaka. Fakat asıl amac, Turkce ’yi olabildiğince doğru kullanmaktır.
Konu başlığının onemi
Yazacağınız makale, anahtar kelimenizle alaklıdır tabii ki. Fakat bu makaleye sececeğiniz başlık cok onemlidir. Ne cok uzun, ne de cok kısa olmalı. En fazla aranan kelimelerle ( o konuyla alakalı ) ilgili olmalı. Mesela ” perde modelleri ” ile ilgili bir yazı yazacaksınız. En basiti, Google abiyi acın, arama kutucuğuna ” perde modelleri ” yazın. Hemen altında, ” perde modelleri ” ile ilgili en fazla aranan terimleri listeleyecek. Ona gore uygun bir başlık secin.
Giriş paragrafının onemi
Bir yazının belkide en onemli noktasıdır giriş paragrafı. Google arama sonuclarında, genellikle ilk paragrafın, ilk 160 karakterini arama sonuclarına yansıtır. Fakat bundan daha onemlisi, ziyaretcilerin konuya ilgisini cekmektir. Haber sitelerine şoyle bir goz atın. Konu cok boş olsa da, oyle bir başlık atarlar ki, okuyasınız gelir. Mesela gecen gun Facebook ’ta haberler*com ’un bir videosunu gordum. ” Daha once boyle birşey gormediniz ” diye bir başlık atmışlar. Halbu ki, ben o videoyu 3 sene once izledim. Hemde binlerce site verdi. Ama ziyaretciyi siteye cekmek icin boyle bir yazı şart Ayrıca giriş paragrafınızda, anahtar kelimenizin bir kere gecmesi, Google abi acısından oldukca onemli.
H1, H2, H3 tagları
Bunlar kısaca alt başlıklar anlamına geliyor. Ya da ben oyle biliyorum Yanlışsam biri duzeltsin Alt başlıklar, okuyucunun dikkatini konuya vereceği gibi, Google abininde size dikkat edeceği anlamına geliyor. Fazla uzağa gitmeyin. Ben bu konuda bunu uyguluyorum mesela Alt başlıklar sadece Google abi icin değil, okuyucu icinde onemlidir. Her zaman soylerim. Bir makale yazıyorsanız, kendinizi okuyucu yerine koymalısınız. Alt başlıklarınız ne derece etkili olursa, ziyaretcinin ilgisini o konuya o derece cekmiş olursunuz.
Ben denemedim ama okuduğum makalelerde, 1 adet h1 tagı ( icinde anahtar kelimeniz gecerse cok iyi olur ), en fazla 2 adet H2 tagı, en fazla 3 adet H3 tagı bulunmalı. Dediğim gibi ben bunu denemedim. Ama faydalı olduğu soyleniyor.
Yazı icinde anahtar kelime kullanımı
” Seo uyumlu makale ” sacmalığını gordukce gercekten guluyorum. Ben seo ’dan falan anlamam. Bu konuda bırakın otorite olmayı, acemi bile sayılmam belki de Fakat seo uyumlu makale başlıklarını gorunce, icimden geciriyorum. ” Kesin anahtar kelimeyi 50 defa kullanıyorlardır ” diye.
Matt Cutts ara sıra acıklama yapıyor. İngilizcem pek yok. Google translate ile ne kadar olursa ceviriyorum ” Kullanıcı odaklı site yapın ” diyor. Peki kullanıcı odaklı site nasıl yapılır ? Ya da kacımız kullanıcıyı duşunerek site yapıyoruz ?
Webmaster arkadaşlar, gerek yazmaya uşendiklerinden, gerekse vakit darlığından, makale yazma işini, bu işi yapan arkadaşlara bırakıyorlar. Gelen makaleleri Google abi de aratıp, cıkan sonuc var mı diye bakıyorlar. Yoksa sorun yok zaten. Varsa orda bir sorun var demektir. Biz aramalarda sonuc olmadığını farzedelim. Peki o yazılan makaleyi okuyor musunuz ? Siz bir ziyaretci olarak, aradığınız bilgiyi aldınız mı?
Bundan 3-4 sene once, bende makale yazıyordum. Bir arkadaş benden ” buyu ” konulu yaklaşık 50 makale istedi. Bu işi yapıyorum ya hayır diyemedim. Fakat o kadar zorlandım ki yazarken anlatamam. Hic bilgimin ve ilgimin olmadığı bir alan. Yazdım verdim. Ama ne derece etkili oldu o arkadaşa sormak lazım Bu yazıyı okuyorsa duşuncelerini yazmasını bekliyorum
Vurgulamaya onem verin
Yazı icerisinde kullanacağınız anahtar kelimeleri, kalın yada renkli yaparak vurgulayın. Fakat yazıyı anahtar kelimelere boğmayın. Burada amac, kullanıcının dikkatini cekebilmektir. Okul yıllarınızı hatırlayın. Oğretmen bir konu anlatıyor. Fakat sizin hic ders dinleyesiniz yok. Resmen uyuyorsunuz Birden oğretmenin ses tonu yukseliyor ve siz ” N'oluyor len ” diye silkiniyorsunuz Bunu da boyle duşunun.
Sen kimsin, necisin ?
Bu yazıyı okuyanlar belki de bu soruyu soracaklar bana. ” Sen kimsin kardeşim boyle ahkam kesiyorsun ” diye. Ben sıradan bir kullanıcıyım. Fakat araştırmayı cok seven biriyim. Bu yaştan sonra, kafam kodlamaları, tasarımı vs.. almayacağı icin, kendime icerik alanını hedef sectim. Bu alanda araştırmalar yaptım. Seo konusunda bilgili arkadaşların yazılarını okudum. Ceşitli yazılar yazıp, ziyaretci sayısına ve Google abi deki sıralamasına baktım. Sonuc olarak, sizlere anlattığım yontemlerin işe yaradığını gordum.
Paylaşım onemlidir arkadaşlar. Paylaşımın iyisi yada kotusu olmaz. Yeter ki gercekten bilgi verme, yardımcı olma amaclı yazın. Bazen goruyorum, biri bir yazı paylaşıyor. Guya yardımcı olacak. ama ici o kadr boş ki, insan ne diyeceğini şaşırıyor. Ucretsiz paylaşımlar yapın. İnsanları bilinclendirin. Ayrıca okuyanlar icin soyluyorum, hazırcılığa alışmayın. İşe yarar, faydalı bir paylaşım gorduğunuzde teşekkur edin, yazıyı yazanı onore edin ki yazıların devamı gelsin. Okuduğunuz icin teşekkur ederim..
Kaynak : http://cemoli.com/iyi-bir-makale-nasil-yazilir.html