Arama motoru optimizasyonu sektorunde JS( Java Script) sitelere SEO yapılmalı mı ve nasıl yapılmalı konusunda cokca kafa karışıklığı vardır. Java Script İcin arama motoru optimizasyonu adlı yazımızda JS sitelere nasıl guvenli yollarla seo hizmeti verilebileceğine dair bilgi verilecektir.

JS uyumlu SEO coğu bu alanda uzman kişi icin tezat olarak algılanacaktır. Coğu internet yazılımcısı, SEO hizmeti veren kişi ve webmaster JS tabanlı sitelerin Google tarafından indexlenecek mi sorusunun yanıtını bulmaya calıştı.

Google ise bu sorunun kesin cevabını vermek adına pek yardımcı olmadı. Kasım 2014’den onceki Google webmaster yonergeleri eğer sitenizin tamamnında Js kullanıyorsanız, Google botları sitenizi crawl etmekte zorluk yaşayabilir ifadesini iceriyordu. Ancak bu Google yonergelerinde 2014 Kasım ayında gercekleşen bir guncelleme ile JS’yi sitenin tumunde kullanma ile ilgili uyarı kaldırıldı ve Google’ın crawl etme ozelliklerinin geliştirildiği belirtildi.

Google Developer’daki JS kutuphanesi calışmaları ile de Google’ın JS’nin duşmanı olmadığı SEO dunyası tarafından anlaşıldı. Ancak JS sitelerin crawl edilmesi konusu ne olacaktı? Google siteleri indexlerken bu JS sitelere nasıl bakıyordu? Bunları bilmek ve buna gore bir yol izlemek gerekli ve bu sorunun cozumu olduğunu duşunuyoruz.

Ancak bu konudaki sorunları da bu acıklamalar ile gozardı edemeyiz. Sitelerinin JS kullanımı yuzunden tamamen index dışında kaldığını belirten kişiler ile karşılaştık. Aynı zamanda bir site oluşturup, bunun cin bazı calışmalar yapıp, daha sonra bunun indexlenme durumunu gozlemlemek de biraz sıkıntılı olabilir.

Aşağıda belirteceğimiz yontemler direk olarak JS sitelere nasıl SEO calışması yapılacağını gostermeyecektir. Ancak burada bazı oneriler yer alacak ve sizin sitenize en uygun olanı bulup onunla ilerlemenizi onereceğiz. Burada sunacağımız yontemler size JS kullanan sitenizin indexlenme durumunu nasıl kendi kendinize olcebileceğinizi gosterecektir.

Yedek İcerik

Bir yedek JS sayfa veya icerik, sizin siteniz icin Google tarafından indexlenme konusunda size durumun nasıl olacağını gosterebilir. HTML kodu icine gomulmuş bir JS site, dış kaynak alımı desteklenmez olduğunda cozumlenebilir.

Doğru şekilde yedek icerik kullanmak zaman alıcı ve yanlış bilgi verici olabilir. Bu yuzden bu sayfalarda sadece en gerekli metin ve ozellikleri kullanmanızı oneririz. Yani bu yedek icerikleri cokca metin ile doldurmak, size aradığınız sonucu bulmak adına sadece kafa karışıklığı verecektir.

Goze Carpmayan JS Kullanımı

Bazı kullanıcıların ve bu kullanıcılara arama motoru botlarını da ekleyeceğiz, sitenizin on bellleğindeki JS kodlarına erişim hakkı yoktur. Bu problem kotu kullanıcı deneyimi ve SEO oluşturur.

Goze carpmayan JS ile site iceriğinizden ayrı olarak sitenizdeki iceriğe JS kodları ekleyebilirsiniz. Bu işlemi ise 3 etmenle gercekleştirebilirsiniz. Bunların arasında tam bir oncelik sırası mevcut değildir, karmaşık duzen ile calışabilirsiniz.

HTML ( icerik ve sayfa sistemi ) CSS ( tasarım ) Javascript ( etkileşim ) Bu etmenlerin hepsi goze carpmayan JS kullanımı icin onemlidir ve onem dereceleri farklıdır. Yani bunların bir tanesi olmadan yaptığınız denemeler farklı oranlarda indexlenmenizi etkileyebilir.




Kullanıcı siteye erişir, bu kullanıcıya arama motoru orumceği(botu) de diyebiliriz, once HTML sitenizin kısmını gorur. Bu kısım SEO icin mukemmeldir ve botların kolayca anlayabileceği şekildedir. CSS ve JS ise daha sonra, eğer kullanıcı bunları gormek isterse yuklenecektir.




Bu yukarıdaki resimde ise content(icerik), presentation (sunuş) ve client-side scriptting (kullanıcı taraflı yazılım) gosterilmiştir. Bu gorselde icerik ile HTML, sunuş ile CSS ve kullanıcı taraflı yazılım ile de JS belirtilmektedir.

Bir alternatif yontem ise tamamen JS ile yazılmış bir sayfa yerine iceriğinizde JS’yi cağıran kodlar kullanmak olabilir. Yani bir HTML sayfası oluşturuyoruz ve mesela menuyu JS yapıyoruz. Build SEO-Friendly JavaScript Menus iceriğindeki kodları kullanarak kolaylıkla bu menuleri deneyebilirsiniz.

Kademeli Artırma

Sayfalarınızda kademeli artış kullanmanız size her seviye tarayıcı bant genişliği ve fonksiyonu icin bir kullanıcı deneyim duzeyi oluşturmanıza olanak sağlar. Bu yontem yukarıdaki goze carpmayan JS kullanımı ile birlikte calışabilir.

Kademeli artırma bir hedefe ulaşmaktan cok uygulanacak bir yontemdir. Bunun en buyuk avantajlarından birisi ise ise mobil uyumu ile birlikte calışabilmesidir.

SEO’ya uyumsuz olacak şekilde sayfanızın on kısmı veya merkezini oluşturmak yerine, basit HTML yapıları ile bir sayfa oluşturabilirsiniz. Daha sonra bu sayfanın JS kodları iceren daha gelişmiş bir surumunu oluşturabilirsiniz. Ancak bu belirttiğimiz gibi kademeli olmalıdır. Yani ilk sayfada hic JS yok iken, sonrakinde bir JS ozelliği, daha sonrakinde bir tane Js şeklinde gitmelidir. Siz de bu farklı sayfalar ile hangilerinin indexlendiği gozlemleyerek, kendiniz adına daha sağlıklı bilgi edinebilirsiniz.

Kademeli artırma yontemi deney hassasiyetinde kodlanır ve biraz uğraştırabilir. Cunku bir sayfanın bir cok farklı surumunu oluşturmanız gerekecektir. Ancak SEO icin durum gayet acıktır. Seo hizmeti verilirken muşterinin isteği ne olursa olsun, icerik arama motoru bocekleri(botları) tarafından taranabilir ve indexlenebilir olmak zorundadır. Sayfa temel olarak HTML yapısında olduğu icin arama motorları tarafından taranabilir ve indexlenebilir.

Arama Motorlarına Sayfanın Alternatif Surumleri Sunmak

JS’nin web uygulamalarında, bir sayfanın değişik surumlerini arama motorlarına sunmak; bu siteler ile seo hizmetinde başarıyı sağlamak icin elzemdir.

Evet bu durumda arama motorlarını kandırmaya calışıyoruz gibi bir durum ortaya cıkıyor. Bu organik yontemlerin dışına cıktığımızı kabul ediyoruz. Ancak bu yontem black hat seo değil de white hat seo olarak adlandırabileceğimiz, kotu amaclı bir yontem değildir. Burada sitemizin indexlenme derecesini ve yontemini bulmaya calışıyoruz.

Ancak bu yontemi icin sorumluluk kabul etmek de zor olabilir. Cunku dediğimiz gibi bu organik davranışın dışında bir yontemdir. Bu yuzden bu yontemi son care olarak ve JS tabanlı siteler gibi zaten mevcut durumda arama motorlarında cok iyi durumda olmayan siteler icin kullanmanızı oneririz.

Sayfanız bir arama motoru botu tarafından talep edildiğinde, siteniz bu talebi sitenizi seo tabanlı bir yontemle toplayan ve bunu tekrar bota sunan ayrı bir uygulamaya iletir. PhantomJS gibi tarayıcılar kullanıcı tarafında calışan JS kodlarınızın, webserver tarafında calışmasını sağlayabilir. Brombone ve Prerender gibi ucuncu parti uygulamalar bu seo uygulaması ve JS kodlarının webserverde calışması konusunda size daha fazla kolaylık sağlayabilir.

- Devamı icin: https://www.seoturuncu.com/java-script-icin-seo-3.html