Mobil SEO Nedir?

Mobil SEO; her turlu mobil cihaz uzerinden yapılan aramalarda web sitelerin gorunurluğunu, bulunabilirliğini arttırmak ve kullanıcılara daha iyi bir mobil cihaz deneyimi sunmak icin yapılan arama motoru optimizasyonudur.

Mobil SEO calışmaları genelde goz ardı edilebilmektedir ya da eksik bir şekilde yapılmaktadır. Bunun etkisinden dolayı mobil cihazlar uzerinden yapılan aramalarda daha az sonuc goruntulenmektedir ve bu da mobil kısımdaki rekabeti arttırmaktadır. Hangi cihaz turunde olursa olsun kullanıcıların aradığına en hızlı ve en kolay şekilde cevap verebilen web siteler, arama sonuclarında ilk sıralarda cıkmaktadır. Dolayısıyla bu da doğru bir mobil SEO stratejisi ile mumkundur. Başta Google olmak uzere diğer arama motorları, mobil cihazlar uzerinden yapılan aramaları zorlaştıran web siteler karşısında mobil uyumlu olan ve mobil SEO’da başarılı olan siteleri her zaman on planda tutmaktadır. Bu da mobil SEO’nun onemini ortaya koymaktadır.

Neden Mobil Uyumlu Olmalıdır?

Her gecen gun artan mobil cihaz kullanımı, internet sitelerinin mobil uyumlu olmasını zorunlu hale getirmiş. Cunku bilgisayarların buyuk ekranlarına gore tasarlanan web sitelerin sayfaları, mobil cihazlarda goruntulenirken zorluk cıkartabilmektedir. Mevcut sitede yer alan yazıların mobil cihazlardan da rahat okunabilmesi veya site uzerindeki linklere rahatca tıklanarak site icerisinde kolayca gezinilebilmesi kullanıcı acısından onemli bir faktordur. Boylelikle kullanıcıların mevcut web siteyi mobil cihazlar uzerinden de bilgisayarlarda olduğu gibi verimli bir şekilde kullanabilmesi buyuk onem kazanmıştır. Cunku mobil cihazdan web sitesine giren kişi istediklerini yapamadığı anda o siteden ayrılmaktadır. Bu da kullanıcı kaybına ve site trafiğinin azalmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda sitenin arama motorlarında değer ve sıralama kaybetmesine de neden olmaktadır.




Mobil Site Kullanımı

Mobil uyumlu web site tasarlanırken dikkat edilmesi gereken en onemli durumlardan birisi mobil sitenin kullanıcılara nasıl sunulması gerektiğinin onceden belirlenmesidir. Mevcut sitenin olduğu gibi mobil uyumlu hale getirilip kullanıma sunulması ya da farklı tasarımda yapılarak kullanıma sunulması sizin tercihinize bağlıdır. Bu tercihi şekillendirecek faktorler ise web sitenizin kullanım amacı ve kullanıcı kitlesinin durumudur. Mobil site kullanımında tercih edebileceğiniz uc farklı yontem bulunmaktadır. Şimdi aşağıda sırasıyla bu tasarımların neler olduğuna değinelim.

Responsive Mobil Site Tasarımı

Responsive site tasarımı; masaustu bilgisayarlardan, tablet ve mobil cihazlardan siteye girildiğinde, sitenin tum cihazlarda aynı tasarım yapısında acılmasıdır. Ancak CSS kodları kullanılarak gorsel ve icerikler her cihaz turunde farklı boyut ve şekilde sunulmaktadır. Responsive tasarım yontemi ile farklı ekran boyutlarına sahip tum cihazlardaki tarayıcılar mevcut web siteyi en uygun şekilde kullanıcıya gostermektedir. Tarayıcıların bu tasarımı algılayabilmesi icin dokumanın başında yer alan meta etiketlerine “viewport” etiketi eklenmelidir. Eklenecek olan bu etiket sayesinde tarayıcılar siteye giriş yapılan cihaz turunun cozunurluğunu algılayarak, yazıların ve gorsellerin daha rahat okunabilir şekilde ayarlanmasını sağlamaktadır.

Responsive Tasarımın Avantajları ve Dezavantajları

Responsive tasarımlarda tek bir URL uzerinden son kullanıcıya ulaşılabilmektedir. Bununla beraber yine tek bir URL uzerinden iceriğin paylaşılmasına imkan vermektedir. Responsive tasarıma sahip siteler Google botları tarafından taranırken sadece tek bir siteyi analiz etmek durumunda kalmaktadır. Responsive tasarımlar, yazılım işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Responsive tasarımlarda, mobil sitelerin sebep olabileceği olası problemlerin onune gecilmektedir. Responsive tasarıma sahip sitelerde herhangi bir yeniden yonlendirmeye ihtiyac duyulmadığı icin yuklenme zamanı kısalmaktadır.

Responsive tasarımın dezavantajlarına bakacak olursak ilk dikkati ceken durum, farklı boyutlardaki cihazlar icin icerin ayrı ayrı hazırlanıp sunulması, ekstra tasarım maliyeti oluşturmaktadır. Bir başka durum responsive tasarımlarda mobil ve masaustu siteler ayrıştırılmamış olunur. Birde son olarak ihtimaller dahilinde, kullanıcı deneyiminin ayrı tasarlanmış olan siteye oranla, responsive sitelerde daha duşuk olma durumu vardır.

Dinamik Sunum Mobil Site Tasarımı

Dinamik sunumlu web site tasarımına sahip olan sitelerde, mobil kullanıcılar ile masaustu kullanıcılara mevcut web site aynı URL uzerinden farklı HTML kodları ile sunulmaktadır. Yani siteye mobilden giriş yapan kullanıcı ile masaustu cihazdan giriş yapan kullanıcıya farklı icerikler sunulmaktadır. Bu site tasarımının tercih edilmesi noktasında kararı etkileyen faktor, mobil cihazlarda ve masaustu cihazlarda hedeflenen kitledir. Kullanıcılar doğru şekilde hedeflenmez ise yapılan calışmalar husranla sonuclanabilir. Ayrıca dinamik sunum mobil site tasarımı tercih edeceklerin, Google botlarını site hakkında en doğru şekilde bilgilendirmeleri gerekmektedir. Bundan dolayı yazılım, kodlama ve tasarıma dahil her şey doğru, duzgun ve acık bir şekilde yapılmalıdır. Bu yontemi genel olarak haber sitelerinin ve bazı kurumsal sitelerin tercih ettiğini soyleyebiliriz.

Dinamik Sunum Mobil Site Tasarımının Avantajları ve Dezavantajları

Dinamik sunum yapıdaki tasarımlar, responsive tasarımlara gore daha ozgur ve farklı tasarım yapısında olabilmektedir. Farklı tasarım yapısı olacağı icin kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunma imkanı vardır. Dinamik mobil site tasarımlarında tek URL uzerinden iki tasarım (mobil cihazlar ve masaustu cihazlar) icinde yayın yapılabilmektedir.

Dinamik sunum mobil site tasarımının dezavantaj sayılabilecek yonlerine bakarsak, teknik alt yapı yonetiminin diğer tasarım turlerine gore daha zor olduğu dikkati cekmektedir. Bir başka durum ise tum platformlar uzerinden aynı iceriğe ulaşmak isteyen kullanıcıların, deneyimlerinde duşuş yaşanbilmektedir.

Paralel Site Tasarımı

Paralel mobil site tasarımı; mobil sitenin farklı bir subdomain ve farklı bir tasarım ile sunulmasıdır. Paralel site tasarımlarında farklı URL yapıları kullanıldığı icin link yonlendirme kurgularının cok iyi yapılması gerekmektedir. Cunku sistem tarafından, kullanıcıların ve Google botlarının hangi platform uzerinden siteyi ziyaret ettiği en iyi şekilde anlaşılmalıdır. Yani mobil cihaz uzerinden kullanıcının sitenize ait adrese girmeye calıştığı esnada sistemin mevcut talebin mobil cihaz uzerinden geldiğini anlaması ve kullanıcıyı mobil site uzerindeki linke yonlendirmesi gerekmektedir. Paralel mobil site tasarımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise mobil site ve asıl sitedeki URL’ler arasındaki ilişkinin rel=“canonical” ve rel=“alternate” etiketleri ile belirtilmesi gerekmektedir.

Paralel Site Tasarımının Avantajları ve Dezavantajları

Paralel site tasarımları; mobildeki iceriklerin, masaustu iceriklerden ayrıştırılmasını sağlamaktadır. Paralel site tasarımlarında tamamen ozelleştirilen tasarım yapısı kullanılmasından dolayı daha yuksek oranda kullanıcı deneyimi elde edilmektedir.

Paralel mobil site tasarımlarında yazılım kurgusu doğru yapılmadığı takdirde external duplicate problemi oluşabilmektedir. Bu tasarım seceneğinde mobil ve masaustu cihazlarda icin link değerleri ikiye bolunduğunden dolayı, mobil ve masaustu değerleri birleştirilememektedir. Ayrıca paralel site tasarımlarında barındırma ve bakım maliyeti daha yuksektir.




Mobil SEO İcin Tasarım Onerileri

Tasarım Uygunluğu

Kullanıcılar her zaman rahat kullanıma sahip ve istediklerini kolayca yapabilecekleri bir mobil site tasarımı isterler. Mobil site tasarımı tercihe gore ya mevcut site ile aynı tarzda ya da tamamen ayrı bir tasarımdan oluşabilir. Bu site sahibinin tercihine kalmış bir durumdur. Ancak mevcut siteden tamamen ayrı bir site tasarımı geliştirilecek olunsa bile bu yeni mobil site tasarımında kullanılacak renkler, font ve benzeri ogelerin sizi anımsatacak yapıda olması gerekmektedir. Cunku A’dan Z’ye tasarımı değiştirilmiş olan bir mobil site ziyaretcilerin şupheye duşmesine sebep olabilir. Masaustu cihazlardan sitenize girdiklerinde karşılarında olan websitesi ile mobilden girdiklerinde karşılaştıkları site birbiri ile ortuşmuyorsa, kullanıcıların kafasında bir soru işareti olabilir. Bundan dolayı mobil site tasarımını yaparken, kendi markanızı yansıtacak bazı temel ogeleri mobil tasarımda da kullanmalısınız.

Mobil Site Tasarımına Oncelik Verilmesi

Site sahipleri oncelikle web sitesini yapıp, ardından bunu mobil tasarıma uyarlamaktadır. Kimi mevcut siteyi birebir mobile uyarlarken, kimileri tamamen farklı ozel bir tasarım ile bu işi yapmaktadır. Ancak burada olaya farklı bir bakış acısıyla bakıp, once mobil siteyi tasarlamanın da faydalı olacağını belirtmek lazım. İlk once mobil siteyi tasarlayıp, ardından masaustu cihazlar icin web sitenin tasarlanması da tercih edilecek bir durumdur. İlk olarak mobil sitenin tasarlanması daha sonra ise bu tasarımın masaustu cihazlara uyarlanması daha kolay ve efektif bir calışma olacaktır. Cunku bir telefon ekranına yerleştirilen site unsurlarını, masaustu cihazlara uyarlamak daha kolaydır. Ancak mevcut web sitenin mobil cihazlara uyumlu hale getirilmesi daha uğraştırıcı ve zaman alıcıdır. Tabi ki bu durum %100 boyle yapılmalıdır diye bir şey soz konusu değildir. Bu sadece surecin daha kolay olabilmesi icin oneridir. Zaten bu oneri, mobil siteyi ve normal web siteyi birebir aynı kullanacaklar icin uygundur. Eğer mobil ve masaustu icin yapılacak site tasarımları tamamen birbirinden farklı olacaksa, bu oneri gecerliliğini yitirmektedir.

Mobil Sitelerin Kullanım Kolaylığını Arttıracak Durumlar

Mobil cihazlar uzerinden herhangi bir siteye giren kullanıcıların karşılaştıkları en buyuk sorunlardan birisi şuphesiz, sitede yer alan linklere tıklamaktır. Bilgisayarda mouse kullanarak sitenizde gezinen ve menu linklerine vs. oldukca rahat tıklayan bir kullanıcı mobil cihazda aynı rahatlıkta olmamaktadır. Bu yuzden mobil site tasarımınızı yaparken, kullanıcıların parmak boyutlarına uygun olacak şekilde linkler oluşturmaya dikkat edin. Genel olarak ortalama 28×28 piksel ebatlarında olan linkler, kullanıcıların daha rahat tıklama yapabilmesini sağlamaktadır. Link konusuna değinmişken genelde goz ardı edilen ancak onem derecesi yuksek bir durumdan bahsedelim. Masaustu cihazlara gore mobil cihazlardan tıklanan bağlantılar daha yavaş acılabilmektedir. Site sahiplerinin bu durumu hesaba katarak, bağlantıya tıklayan kullanıcının ilgili yere yonlendirildiğini gosterecek bir feedback vermesi onemlidir. Cunku ziyaretcinin ilgili sayfaya ulaşıp, ulaşamayacağını anlaması onun sitede kalmasına etki edecek bir durumdur. Yine mobil siteler uzerinde yer alan linklerin tıklanabilir olup, olmadığının kullanıcı tarafından fark edilmesi de mobil siteler icin buyuk onem taşıyan bir durumdur. Masaustu bir cihaz ile sitenizde gezinen kullanıcı mouse ile bir gorselin ya da metnin uzerine geldiğinde onun tıklanabilecek durumda olup, olmadığını kolaylıkla anlayabilmektedir. Ancak dokunmatik ekranlı mobil cihazlarda bu durum mumkun değildir. Bundan dolayı da eğer ki kullanıcıların mobil sitemizde gercekten etkileşime gecmelerini istiyorsak, tıklanabilir olan linklerin belli olmasını sağlamalıyız.

Mobil cihazlardan girilen bir sitede yer alan menulerin acılır olup, olmadığının anlaşılması da yine masaustu cihazlara gore zordur. Bu yuzden kullanıcının gozu bunu anlayabilmek icin bir işaret, belirtec aramaktadır. Bu yuzden sitenizdeki menulerin acılır olduğunu belirtmek icin işaretler koymanız, kullanıcıların daha rahat bir kullanım gercekleştirmesini sağlayacaktır. Mobil cihazlarda mouse olmaması, kullanıcılara bu eksikliği hissettirmektedir. Yine aynı şekilde harici bir klavyenin olmaması da eksikliğini hissettiren bir durumdur. Cunku telefon veya tabletlerin kucuk ekranları ve dokunmatik klavyeleri, kullanıcıları uzun yazılar yazmaktan uzaklaştırmaktadır. Ayrıca klavyenin acılmasıyla beraber mevcut ekranın yarısını kaplaması da kullanıcıları, uzun icerik girilecek sayfalara karşı olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı mobil sitenizin icerisinde, kullanıcıları uzun metinler yazmaya zorlayacak alanlar barındırmaktan kacınmalısınız. Eğer ziyaretcilerinizden doldurulmasını isteyeceğiniz bir form ya da bir uyelik alanı varsa, bu alanları mumkun mertebe kısa sayfalardan oluşturmalısınız. Gereksiz bilgi isteyen alanlardan, arındırmalısınız. Eğer gercekten uzun bir forma ihtiyacınız varsa da bu alanı birkac sayfaya bolerek, kullanıcıların sayfaları rahatca doldurup, bir sonraki sayfaya gecmesini sağlayabilirsiniz. Ama ilk tavsiyemiz mumkun mertebe gereksiz bilgi icerecek kısımları bu alanlardan arındırmanızdır.

Mobil Sitenizde Pop-up Kullanmamaya Ozen Gosterin

Sitelerde pop-up kullanımı, kullanıcıları harekete geciren, etkileşime iten bir uygulama olarak bilinmektedir. Ancak aynı durumun mobil cihaz kullanıcıları icinde gecerli olduğunu soylemek pek mumkun değildir. Cunku mobil cihazlar uzerinden bir web sitesi ziyaret edildiğinde kullanıcının karşısına cıkan “mobil uygulamayı indirmek ister misiniz ya da web gorunumune devam etmek ister misiniz?” gibi pop-up uygulamalar mobil cihaz kullanıcılarında olumsuzluk uyandırmaktadır. Bu durum ziyaretcilerin mevcut siteyi terk etmelerine sebep verebilmektedir. Bu yuzden bu tarz pop-up uygulamaların mobil sitelerde kullanılması pek tavsiye edilmemektedir.

Mobil Sitede Flash Ogeler Kullanmayın

Bircok site sahibinin goz ardı ettiği durumlardan biride mobil cihazların flash ogeleri desteklememesidir. Flash icerikli gorseller, videolar, sesler ve benzeri ogelerin yer adlığı mobil sitelerin geneli ziyaretciler tarafından duzgun bir şekilde goruntulenememektedir. Doğal olarak bu da ziyaretcilerin mevcut siteyi terk etmelerine sebebiyet vermektedir.




Mobil SEO İcin Teknik/Kodsal Oneriler

Mobil site icin hangi tasarım turunun kullanılacağına karar verilmesinden daha da onemli olan bir durum vardır. O da mobil web sitenin uygulamaya gecirilirken teknik ve kodsal acıdan sisteme doğru entegre edilmesidir. Kurgusu doğru yapılmayan bir mobil site hem kullanıcıları hem de arama motoru botlarını doğru bir şekilde bilgilendiremez. Bundan dolayı mobil sitenin yapımı sırasında kodlamalara ve teknik işlemlere cok dikkat edilmelidir. Şimdi mobil sitelerde dikkat edilmesi gereken teknik ve kodsal konulara bir goz atalım.

JavaScript, CSS ve Gorsel Dosyalarını Erişime Acın

Coğu mobil sitenin daha hızlı acılmasını sağlamak adına site sahipleri tarafından JS, CSS ve resim dosyaları erişime kapatılmaktadır. Ancak bu durum hem kullanıcıların akıllarını karıştırabilir hem de Google dizinlerinde uzun vadede listelenme başarısını duşurebilir. Yani SEO performansını olumsuz etkileyecektir. Bundan dolayı bu dosyaların engellenmesi tavsiye edilmemektedir. Bu dosyaların sizin mobil sitenizde erişime acık olup, olmadığını ceşitli SEO araclarını kullanarak tespit etmeniz mumkunudur. Google Webmaster Tools aracını kullanarak, Google orumceklerinin sitenizi taramasını ve bu dosyaların acık mı kapalı mı olduğunu gorebilirsiniz. Bir başka yontem olarak Mobil Uyumluluk testlerini kullanabilirsiniz. Boylelikle mobil web sitenizin uyumlu bir şekilde sisteme aktarılıp, aktarılmadığını kontrol edebilirsiniz.

Yanlış Yonlendirmeler Yapmayın

Genellikle yapılan yanlışlardan birisi hatalı yonlendirmelerdir. Hatalı yonlendirmeler mobil sayfası olmayan sayfalara yonlendirme verilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum hem kullanıcılar icin hem de Google acısından sorun teşkil eden bir hatadır. Bu yuzden web sitelerin masaustu versiyonu ile tam eşleşmeyen sayfalara yonlendirme yapılmamalıdır. Bunun yerine kullanıcı ana sayfada tutulmaya calışılmalıdır. Cunku yonlendirme yapmamak, yanlış yonlendirme yapmaktan daha yararlıdır. Bu durum ile karşılaşmamak icin masaustunde goruntulen sitenin sayfalarını, ozel sayfa oluşturarak mobile uygulamaktır. Kendi sitenizdeki hataları tespit etmek adına Google Webmaster Tools’tan faydalanabilirsiniz. Akıllı telefon tarama hataları kısmından, hatalı yonlendirme olup, olmadığını tespit edebilirsiniz.

404 Hata Sayfalarının Oluşturulması

Mobil sitelere yapılan SEO calışmalarında sıkca karşılaşılan yanlışlardan biri de mobil siteler icin uyumlu 404 hata sayfasının olmamasıdır. Mobil sitelerde hatalı-kırık bir bağlantıya tıklandığında 404 sayfasının olmaması hem ziyaretcilere kotu bir deneyim yaşatmakta hem de Google tarafından duzenlenmesi gereken bir hata olduğu anlamına gelmektedir. bu yuzden mobil sitenizdeki hata tespitlerini yaparak, bunları duzenlemelisiniz.

Zorunlu Tıklama Sayfalarının Olması

Mobil sitelerin kullanılmasını kısıtlayan durumlardan biri de uygulama veya reklamlara zorunlu tıklama sunan sayfaların olmasıdır. Bu durumda kullanıcılar ve arama motoru botları istenilen sayfaya ulaşamadığında, siteden ayrılma oranları artmaktadır. Bu yuzden bu durum sitenin geneline zarar veren bir uygulamadır. Kullanıcıların sitenizden hemen cıkmaması icin ve arama motoru botlarının sitenizi rahatca tarayabilmesi icin kullanım kolaylığı sunmalısınız.

Mobil Sayfaların Acılış Hızlarına Dikkat Edin

Kullanıcılar icin en onemli kriterlerden birisi hic şuphesiz girilen sitenin sayfalarının hızlı acılmasıdır. Yani hızlı erişilebilen bir site kullanıcıların tercihidir. Aynı durum arama motoru botları icinde gecerlidir. Bundan dolayı sayfa hızının yuksek olması kullanıcılar ve arama motorları tarafından olumlu geri donuş alınmasını sağlamaktadır.

Eğer mobil siteniz farklı bir subdomain uzerinde bulunuyorsa, tıpkı web sitesinde olduğu gibi mobil sitede de bir site haritası kullanılması gerekmektedir. Mobil sitenizin bir site haritasına sahip olması arama motoru botlarını doğru bir şekilde bilgilendirmek ve sitenin doğru şekilde listelenmesini sağlamak icin onemlidir. Ornek mobil site haritası kullanımı;



http://mobile.example.com/article100.html



Mobil SEO Konusunda giriş seviyede yazılan bu yazımızın ardından Mobil SEO Hakkında Kapsamlı Bilgiler, AMP’nin Onemi ve Google Mobile First Indexing Hakkında bilgilendirmeler devam edecektir.

Kaynak: http://www.stratejikseo.com/mobil-seo-onerileri/