
LSI Tekniği Nedir?
LSI tekniği; web siteniz icin oluşturduğunuz iceriklerin ya da başka sitelerde linkleme calışmalarında kullanılacak makalelerin, arama motoru optimizasyonuna uygun olarak hazırlanmasında kullanılan yontemdir. LSI; Latent Semantic Indexing kelimelerinin kısaltılmış halidir. Kelime anlamı olarak; gizli, ortulu anlamsal ifade olarak tanımlanabilir. Yani hazırlanan makale iceriğinin anlamsal kurgu acısından; net olarak kurulup, kurulmadığı ve makale icerisinde yer alan bağlacların (ve, ile, icin, ama vs.) icerikten cıkarıldıktan sonra makale yapısının hedeflenen konuya uygun olmasını amaclayan bir yontemdir.
SEO hizmetleri kapsamında yapılan calışmalardan bir tanesi de SEO uyumlu makale yazımıdır. SEO calışmalarının amaclarından bir tanesi de; kullanıcılar tarafından yapılan aramalarda, sitenizin arama motorlarında ust sıralarda cıkmasını sağlamaktır. Bunun icin doğru anahtar kelimelerin ve ozgun iceriklerin kullanılması gerekmektedir. Bu bakımdan LSI tekniği de; hazırladığınız site ici iceriklerin SEO uyumlu olmasını sağlamaktadır. SEO uyumlu iceriklerin, hedeflenen konuyla ilgili olmasının bir diğer onemli noktası da; arama motorlarına sayfanızın ne ile alakalı olduğunu belirtmenize yardımcı olmaktır. Boylelikle arama motorları, sonuc listelerinde sizin sayfalarınızı kullanıcılara ulaştırmaktadır. Yani Google ve diğer arama motorlarına sayfanızın ne ile alakalı olduğunu anlatmanızın yolu, metin icerisinde kullandığınız kelimelerden gecmektedir.
Semantic SEO tekniğinde, site yapısı oluşturulurken kullanılan anahtar kelimeler onem taşımaktadır. Cunku LSI tekniğinde, sitenizde yer alan iceriği tanımlamak icin kullandığınız anahtar kelimelerin anlamsal olarak farklı turevlerini kullanmanız gerekmektedir. Bu, sitenizin arama motorlarında daha kolay bulunmasını sağlayacaktır. Sonucta kullanıcılara doğru bilgileri verebilmeniz icin oncelikle arama motorlarına doğru bilgileri indexlemeniz gerekmektedir. Boylelikle arama motorları, kullanıcıların yaptığı arama sonuclarında sizin sitenizi onlara sunacaktır. Bir ornek uzerinden acıklama yapmak konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Diyelim ki; sitenizde portakal uzerine bir makale yayınlayacaksınız. Yazı icerisinde portakalı anlatırken, anahtar kelime olarak sadece portakal ve meyve kelimelerini kullanmanız LSI tekniği acısından yeterli olmayacaktır. Portakalı tanımlarken anlam acısından onu cağrıştıracak tum anlamsal ifadelere yer vermelisiniz. Yani portakalı tanımlarken yazı icerisinde ondan; portakal bir meyve ve turuncu kabuklu bir meyve diye bahsetmelisiniz. Bir başka deyişle portakal turuncu renkli kış meyvesi, diye tanımlamalarda bulunmalısınız. Boylelikle kullanıcı aklına gelen meyveyi turuncu kabuklu meyve diye arattığında sizin sitenizde yer alan iceriğe ulaşabilir.
Kullanıcılar aramasını gercekleştirdiği konularda her zaman aradıklarını tam olarak yazamayabilirler. Boyle durumlarda aradıkları konu neyse ona yakın anlamları ifaden eden terimlerle, o konuyu cağrıştıracak kelimeler ile arama gercekleştirirler. Bundan dolayı icerik oluşturduğunuz konuya ait kavram ve terimleri anlatırken, yazı icerisinde onların yakın anlamlarını da kullanmanız, kullanıcıya ulaşmanız acısından onemlidir. Googleda bu konuya cok onem vermektedir. Oyle ki Google bu bahsettiğimiz konuda kullanıcılara daha iyi hizmet verebilmek icin bir yapay zeka oluşturarak algoritma sisteminde guncelleme yapmıştır. Bu yapay zeka insanların arama motorunda yaptıkları arama terimlerden yola cıkarak, onların neyi aramış olabileceklerini tahmin etmekte. Boylelikle kullanıcılara daha faydalı sonuclar listelemektedir.
LSI tekniğini doğru kullanarak, web sitenizin tum iceriklerini anlamlı cumleler oluşturacak şekilde, anlamlı anahtar kelime grupları ile yazmalısınız. Boylelikle sitenizin indekslenmesindeki surec hızlanacaktır. Bununla beraber linkleme calışmaları icin hazırlayacağınız makalelerde de bu tekniği uygulamalısınız.
LSI Tekniğini Uygularken Dikkat Etmeniz Gereken Bazı Noktalar
Oluşturulacak makalede kullanılan anahtar kelimeler ve icerikteki hedef cumleler, birbiriyle ortuşmelidir. Yani anahtar kelimeniz televizyonsa, konunun da televizyon ile alakalı icerikten oluşması gerekmektedir. Oluşturacağınız makalede televizyonu anlatırken, LCD ekran televizyon, tuplu televizyon gibi tabirleri kullanabilirsiniz. Ancak televizyonu ifade etmek icin monitor kelimesini kullanmanız doğru olmayacaktır. Cunku monitor kelimesi bilgisayar ekranını cağrıştıran bir terimdir.
Sececeğiniz anahtar kelimenin sektor icerisindeki rekabet durumunu iyi analiz etmelisiniz. Anahtar kelime secimi konusunda Google Anahtar Kelime Planlayıcıdan faydalanabilirsiniz.
Secilen konu iceriğinin ve kullanılan anahtar kelimelerin, sitenin genel iceriği ile de uyumlu olmasına ozen gosterin. Yani siteniz giyim sektoru uzeriniyse, oluşturacağınız iceriğin beyaz eşya sektoruyle alakalı olması hiyerarşik yapının bozulmasına sebep verir.
İceriklerinizi oluştururken zengin icerik kavramından faydalanmalısınız. Yani oluşturulacak icerik ile alakalı olan diğer kavram ve alt başlıkları da yazınızın icerisinde gecirmeniz size ekstra katkı sağlayacaktır.
Son olarak, site iceriklerinizde kopya icerikler kullanmamaya ozen gosterin. İceriklerinizin her zaman ozgun ve guncel olmasına dikkat edin.
Kaynak: http://www.stratejikseo.com/seo-teknigi-lsi-semantik-seo-nedir/