Merhaba! Yine ben. Bu yazımda Link İnşaası'ndan bahsedip ve Turkiye'de henuz tanıtım yazısına rastlayamadığım bir aracı tanıtacağım.
Oncelikle Link İnşaası dediğimiz olaya robotik bir acıdan bakmamak lazım. Yani "Para verdin, ping araclarını kullandın binlerce link aldın, yukseleceksin!" olmamalı olay. Arama motorları kullanıcı davranışları artık gunden gune daha organik inceleniyor. Yani Google eskiden sadece backlink ve domain icinde gecen anahtar kelimelere onem verirken, artık kullanıcılar kac dakika durmuş, nelere bakmış, yeniden ziyaret etmiş mi gibi verileri on plana cıkarıyor. Eğer "Hadi canım sende!" diyen arkadaşlar varsa sorarım durum boyle olmasa Analytics'de bu menuler neden var? Her gecen gun daha ayrıntılı ve dip verileri inceleyen yapılar ortaya cıkıyor.
Bu yuzden de Link İnşaası'na tıpkı Will Critchlow'un (Distilled.net'in kurucusu ve MOZ ekibinde yer alıyor.) LinkLove Konferansları'nda soylediği ve videolarını izlediğimde cok katıldığım "Gercek Bir İlişki Kurma ve Organik Bağ" gozuyle bakmalıyız.Yani şuraya demeye getireceğim ki, Link İnşaası'nı mumkun olduğunca organik yapmalıyız. Hepinizin bildiği uzere sitemizle alakalı sitelerden backlink almak artık en değerli noktalardan birisi haline geldi. Sitenizin link inşaası calışması yapılmasa dahi link verilmiş olması (doğal backlink dediğimiz olay) mumkun. Peki bu link verilen sitelerin sahipleri ile ilişki kurmak nasıl bir fikir? Yurtdışında coğu site icin uygulanan "guest blogging" (misafir yazarlık) olayından bahsediyorum. Yani size link vermiş bir sitenin sahibi ile iletişim kısmından ya da sitede bulunan sosyal medya linkleri vasıtasıyla bir bağlantı kurmak tamamen organik bir yol ve size de uzun vadede guzel bir arkadaşlık ve SEO katkısı sağlayabilir. (Tabii bunu "link inşaasında backlink almadan once, backlink alınabilecek siteleri "intitle:guest blogging" şeklinde aramalar yapıp, listeleyip iletişime gecenler de var, yok değil.)
Diyelim ki sitemizin en azından hatırı sayılır bir hiti var ve yaş olarak da oldukca iyi durumda. Yıllar icerisinde sitenize binlerce link almış olabilirsiniz. Bloglardan, forumlardan, vs... Peki sitenize kimlerin link verdiğini bilmek ister miydiniz? Eğer cevabını evetse okumaya devam. Geldik AuthorCrawler tanıtımna.
Grafik 1: http://www.wm8650.net/p/image.php?di=1JWT
Bu arac tamamen ucretsizdir ve Distilled ekibinden Tom Anthony kardeşimizin verdiği bir hizmettir.
Orijinal Bilgi İcin; http://www.tomanthony.co.uk/tools/author-crawler adresini ziyaret edebilirsiniz.
NOT: Kurulum biraz teknik bilgi gerektiriyor. Once http://moz.com/api ve https://code.google.com/apis/console/ adresinden api anahtarı almalısınız. Kendi bilgisayarımda PHP ile ilgili kurulum hatası cıktığından kurduğumda tekrar bilgiyi paylaşacağım. Bilgisayarımdan once FTP dizinine atıp kurmayı denedim ancak domain ismini bir turlu girebileceğim bir satır bulamadım. Bu yuzden başarısız oldum yani :/ Başarabilenler olursa verilerini mutlaka paylaşsın.
Eğer http://www.tomanthony.co.uk/tools/au.../#instructions adresinde yazanları takip ederseniz PHP'yi kurduktan sonra istediğini raporu elde edebilirsiniz. Bu arac ile rakiplerinizin de kimlerden link aldığını gorebilirsiniz. Multi arama ozelliği de bulunmakta.
Kaynak: Link İnşaası ve AuthorCrawler Kullanımı