Bir onceki Adım Adım WordPress icin SEO Yapılmaması Gerekenler adlı makalemde, SEO adına yapılan yanlışlardan ve yapılmaması gerekenlerden bahsettim. Bu yazımda ise, site ici seo optimizasyonundan bahsedeceğim ve bu optimizasyonlar icin kullanabileceğiniz Wordpress eklentilerden bahsedeceğim.
Yapılmaması gerekenler adlı makalem de demiştim ya "Google hepimizden akıllı ve bizi cok iyi takip ediyor" , heh bunu yine aklımızdan cıkarmıyoruz.
Once yanlış kalıplaşmış klişeleşmiş seo taktiklerinden bahsedeyim.
Ozgun Makale
Makalenin, arama motoru optimizasyonu ile alakası yok, ama malasef ozgun makale = Seo olarak duşunuluyor, arama motoru optimizasyonu denilen şey, senin makalenin Google'da sırasını belirleyen kriterdir, kaliteli makale dolaylı olarak etkiler bu sırayı. Cidden ozgun makale cok onemli, hatta en onemli şeylerin başında geliyor. Şimdi burada gelip te size onemli kelimeyi bold yapın, imla kurallarına dikkat edin demeyeceğim. Bunları zaten herkes biliyor zaten, dış seo optimizasyonunda da sosyal medya ve paravan siteler oluşturup bunların kullanılması hakkında bilgi vereceğim ama şimdi ozgunluğun yanlış anlaşılmasından bahsedeceğim. Ozgun makale kavramını cok yanlış biliyoruz be abi ! Ozgun makale dediğin "Wordpress Nasıl Kurulur?" diye cumleleri değiştirip makale yazmak değildir, bu konuda binlerce makale yuzlerce resimli anlatım bir o kadar da videolu anlatım var. Kısacası ozgunluk farklı cumlelerle aynı konuları anlatmak değildir, az değinilmiş konulara, senin icerik dilinde makale olmayan bir konuda veya hic değinilmemiş konularda yazmaktır Ozgunluk. Evirip cevirip, ustune binlerce makale yazılmış konularda suslu cumlelerle makale yazsan ne olucak ? SEN GOOGLE AMCAYI SUSLU LAFLARLA KANDIRABİLECEĞİNİ Mİ SANIYORSUN ? Demedik mi Google hepimizden akıllı diye, belki kandırdığınıza inanıyorsunuzdur, bu inancın sebebi, site yaşınızın fazla olduğundan dolayı, eski makalelerden dolayı, Google' da tavan yapmış iceriklerinizden dolayı Google'ın sizi kırmayıp o makalede de yukarı cıkarmasıdır. Kısacası onceden yaptığın şeyler sayesinde Google'ın gozunde değerlisindir, o da seni kırmamak icin yapar boyle bir iylik o makaleni de cıkarır yukarı, ama bu cok surmez. Bu yalancı ozgunluk elbet bir gun soner. Webmaster forumların da goruyoruz ki herkes bu aralar "%80 hit duşuşu yaşıyorum" "Google da kayboldum" "Hit te duştu gelirde duştu" tarzında konular tavan yapmış durumda. Buda sonduğunun kanıtı arkadaşlar. Adam boyle boyle yukseliyor, soruyorlar nasıl oldu ya bu yukseliş, e diyor ozgun makale girdim abi, diğerleri giriyor giriyor bir şey olmuyor. Neden? ne nedeni bir saattir ne anlatıyorum ben !
Yeni siteler icin ince eleyip sık dokuyacaksın, e tabi mumkun değil bu kadar el değmemiş konu bulmak, bulduğun kadar yazacaksın. Ozgun konu bulamadıkca, faydalı olacak makaleler yazacaksın, Wordpress kurulumunu herkes anlatıyor değil mi ? Peki guvenliği yuksek tutacak şekilde bir wordpress kurulumunu anlatan var mı ? Yok mu ya da az mı var ? Var ama senin iceriğinin dilinde mi yok ? Bu konuda yaz o zaman. Hit getirsin diye yazmayacaksın, faydalı olsun diye yazacaksın, kendini değil okuru duşuneceksin.
Hazır makalelerden bahsediyorken, makalelerle devam edelim, diğer konulara sonra değiniriz.
Makalelerde kullandığımız gorseller, makalenin konusu ile adlandırılmalı ve alt etiketli, width-height değerli olmalı. (Ornek: Wordpress kurulumu anlatılan bir makalede kullanılan resimlerin ismi wordpress-kurulum.jpg şeklinde olmasında fayda var) Gorsellerden hit cekebilmek adına, resimleri boyle adlandırdıktan sonra, Resimler icin site haritası kullanmak buyuk bir artı sağlayacaktır. Resim haritasınıda bu eklentiyi kullanarak yapabilirsiniz. Wordpress Sitemap for Images ek olarak burada ki Robots.txt makalemi okuyarak, arama motorlarının robotlarının işini kolaylaştırarak, makale ve makalede kullandığınız resimlerin indexlenme hızını yukseltebilirsiniz. Ek olarak index hızınızı artırmak istiyorsanız, Wordpress'in otomatik pinglemesi efsanedir burada ki yazımdan da guncel ve faydası olacak ping listesine sahip olabilirsiniz. Ek olarak Jetpack by Wordpress eklentisinin Enhanced Distribution ozelliğini kullanarak sitenizde yayınlanmış icerikleri arama motorları vb. ucuncu parti servislere gonderir ve sitenize gelen trafiği artırabilirsiniz. Google,bing ve yandex webmaster araclarına site haritalarınızı eklemeyi kesinlikle unutmayın, daha once bahsettiğim robots.txt bu araclara gonderiyor site haritalarınızı fakat eklemekte fayda var. Paylaştığınız tum icerikleri Google webmaster araclarında Google gibi getir diyerek dizine ekleyin, bingte de bu ozellik URL EKLE olarak var. İceriklerinizi yayınladıktan hemen sonra dizine eklemek hızlı indexlenmenizde buyuk bir etken. Malasef yandexin boyle bir ozelliği yok yada ben bulamadım.
İceriklerimizi hazırladık, index hızımızı arttırdık, peki site gezinme oranı ? Bu oranı da iceriğe yakın kısımlarda kategorileri, son yazıları ve benzer yazıları gostererek ve site hızını yukelterek arttırabilirsiniz. Bunun icin Seo hocasının hazırladığı Onceki Yazı Linki veya benim şuanda kullandığım nrelate Related Content eklentisini kullanarak yapabilirsiniz, bu tarzda yuzlerce eklenti var fakat ben bunları kullandım şimdiye kadar sizlere de tavsiye ederim. Acıkcası bunları sunduktan sonra, site gezinme oranı artacaktır, ama dikkat ve ilgi cekici başlıklar kullanmadıktan sonra bunlar tamamen gorsel şeyler olarak kalacaktır. ( tabi seo icinde uyumlu olacak alakasız şeyler yazmayın)
Index hızımızı yukselttik, site haritalarımızı ayarladık, diğer makalelerimize dikkat cektik şimdi ne yapalım ? Google web fonts kullanalım, Google bey amcaya kendimizi sevdirelim. Ben bunu nasıl cok basit bir şekilde halledeceğinizi burada ki makalemde anlatmıştım.
Google bizi iyice sevdi he. Sayfalarımızın Seo sunu hallettik, ne yapalım ? Genel bir SEO icin kafamızda ki Yoast mı All in one Seo mu ? sorusunu silelim. İstediğinizi kullanın arkadaşlar, 89 dolarlık seo eklentileri de var, istiyorsanız onu kullanın hic biri size bir fark yaratmaz, sitenizin acıklamasını, etiketlerini başlığını doğru girdikten sonra hepsi aynı. Başlığınız 70'i gecmesin, acıklaması 160' ı gecmesin anahtar kelimeler 260'ı gecmesin ve sacma şekilde doldurulmasın. (Bkz.: ucak,kanatlı ucak,ucan ucak,acayip ucak Ne ucakmış arkadaş !) Bunlar makalelerinizde de boyle, acıklamanızın 160' ı gecmesinin bir anlamı yok zaten, arama sonuclarında gozukmuyor tamamı, anahtar kelimeyi dediğim gibi duzgun bir şekilde girdikten sonra fazla abartmadan istediğiniz kadar yazabilirsiniz. Başlığınız 60 karakter olmalı vs. bunları hepimiz biliyoruz ama yinede belirtmek istedim. Ama başlık konusun da dikkat etmemiz gereken kısım şu, Arama sonuclarında maksimum başlık boşluklar dahil 80-90 harf olarak gozukur, buna sitenizin genel başlığı dahil, sizin yaptığınız ayarlara gore arama sonuclarında başlık İCERİK BAŞLIĞI | SİTE BAŞLIĞI şeklinde veya tam tersi gozukur. Eğer icerik başlığı sonda gozukuyorsa, başlığın uzunluğundan dolayı dikkat cekemezsiniz, site başlığı sonda ise de bu sefer sitenizin başlığında kullandığınız anahtar kelime gozukmez ve o kelimede yukselmeniz gecikebilir. Ben bunları pek onemsemiyorum, cunku ben bu blogu tamamen sizlere destek ve stres atmak amaclı kurdum onun icin icerik başlığının gozukmesi bana yetiyor, sitemin anahtar kelimelerinde yukselmesem de olur diye duşunuyordum fakat onunu alamadım yukseldi gitti
Ne yaptık, sitemizin optimizasyonunu yaptık, sayfalarımızın optimizasyonunu yaptık, gerekli eklentiler ile site haritamızı ve index hızımızı arttırdık, Google fontlarını kullanarak kendimizi Google a sevdirdik, robotların işini kolaylaştırarak robotlara kendimizi sevdirdik. Header tagları (h1,h2,h3,h4) , iframe etiketi kullanmama v.s bu tip şeylerden niye hic bahsetmedin diyeceksin, bahsetmedim cunku hic dikkat etmedim. Eğer bunlar ciddi şekilde onemli olsaydı, benim sitem filtre yerdi be abi, indexte 44 tane h3 tagı var, neden cunku sağ taraf sidebarda ve indeximde ki yazıların başlıklarının hepsi h3 etiketli, yazılarınızın icinde dikkat edilmesi istediğiniz başlıklara onem sırasına gore h1,h2,h3 tagları verebilirsiniz, bu gercekten faydalı ama klasik seo analizlerinde cıkan bu tag hatalarına onem vermeyin ben vermiyorum en azından sizin bileceğiniz iş.
Daha fazla aklıma gelen bir şey yok site ici optimizasyon hakkında, eğer aklınıza takılan bir şey varsa sitemin yorum kısmından sormaya cekinmeyin, yorum ve paylaşımlarınızı kaynak gostererek yapmaktan cekinmeyin cunku neden ? Bilgi paylaştıkca coğalır.
Kaynak: Bityavrusu.com