SEO GUNCEL BILGILER – İLERI DUZEY SITE ICI SEO CALIŞMALARI​

KRİTİK SEO FAKTORLERİ

Siteye Erişebilirlik Olması

Tum calışmalardan once sitenin erişebilir olmasını sağlamak acısından Robots.txt dosyası oluşturmalı ve arama motoru robotlarına uygun erişimler sağlanabilmelidir.

Anahtar Kelime Yoğunluk Derecesi

Her sayfa icin belirlenen anahtar kelimeler, genellikle birbirinden farklı ve birbiriyle bağımsız olabilirler. İlgili tum sayfaların govde kısımları ile anahtar kelime yoğunluğu derecesi orantılı olması gerekir.

SAYFA BAŞLIKLARINDA ANAHTAR KELİME KULLANIMI

Bir sayfanın en onemli unsurlarından biri sayfa başlık kısmıdır. Sayfanın başlık kısmında mutlaka ilgili anahtar kelime obekleri kullanılmalıdır. (Max. 70 karakter)

Meta Description Anahtar Kelime Kullanımı

Bir sayfanın “Description” diye tabir ettiğimiz faktoru, sayfamızın arama motorlarında ki sonuc bolumunde gosterilen kısa ve ozet bilgisidir. Bu meta etiketinin kullanabilirliğini; anahtar kelime icermesi anlamlı bir veya birkac cumleden oluşması şeklinde belirlenir. ( Max. 160 karakter)

Meta Keywords (Anahtar Kelimelerin) Kullanımı

Sitemizin arama motorlarında gorunebilmesini sağlayan faktorlerden biri ise anahtar kelimelerdir. Sayfa bazlı ozellikli olarak değişen anahtar kelimeler; ziyaretcilerin aradıkları kelimeleri duşunulerek varyasyonlar ile aktarım sağlanır. ( Max. 260 karakter)

Canonical URL Kullanımı

Kanonik URL , ilgili sayfanın tum turevlerini ozelliklerini gecersiz kılıp, arama motorlarına bu sayfanın referans olduğunu belirtmektedir.

SEO Uyumlu Url Kullanımı

Sitenin URL yapısı sorgulardan ibaret olmamalıdır. HTML uyumlu ve uzantıda olmalıdır. Bu oluşum hem ziyaretciler acısından faydalı olur hem de SEO acısından. SEO uyumlu URL yapısı olmazsa olmaz bir faktordur.

BACKLİNK

Sitede dışarıda gozuken link olmamalıdır. Ancak aynı sektorden farklı sitelere verdiğiniz linkler karşı site icin olumlu bir tutum sağlayacaktır. Aynı şekilde, eşdeğer bir sektor web sitesinde sizin sitenize link verilmesi de sizin icin olumlu sonuclar getirecektir. Bu kural dışında alınan backlinkler sitenin kalite puanını kotu etkilemektedir.



YUKSEK ONEME SAHİP SEO FAKTORLERİ

Anahtar Kelime Kullanım Şekli

Sayfanın govde metninde mutlaka anahtar kelime gecmesi gerekmektedir. Yoğunluk oranı ise 300-400 karakterlik bir metinde 3-4 adet anahtar kelime şeklinde oluştulmalıdır.

Resimlerde ALT etiketinin kullanımı

Sayfalar da bulunan resimlerin mutlaka “alt” etiketine sahip olması gerekmektedir. Alt etiketi resmi bizim gorduğumuz şekilde arama motoru robotlarına tarif etmektedir.

İcerik Başlık Etiketleri

Sayfa iceriklerimizi oluştururken mutlaka SEO uyumlu olması gerekir.

Yazıların ilk başlıkları H1 etiketi icerisine alınmalıdır. Her sayfada bir adet H1 etiketi kullanılamalıdır. H etiketleri H1-H6 arasında kullanılmaktadır. H1,H2,H3,H4,H5,H6.

H etiketleri yazı başlıkları olduğundan dolayı yazıların icinde ki tum paragraf başlıkları H etiketi icerisine alınmalıdır. Burada onemli olan H etiketi icerisinde o sayfaya ait en cok oneme sahip anahtar kelime kullanılması şeklidir.

İcerik Kısmındaki Vurgular

Yaziğeılarımız da mutlaka kullanılması gereken bir dr ozellik kelime vurgu şeklidir. Vurgular Kalın, Eğik ve altı cizgili olarak uc gruptur. Vurgu yapılacak kelime o sayfayı temsil eden anahtar kelimedir. Vurguların birer kez uygulanması yeterlidir. Vurgular icin kullanıcak koyu yazılan html kod parcası icin yerine taglarının kullanılması site ici seo acısından daha verimli olacaktır.

Sitemap.Xml Site Haritasının Onemi

Sitenin tum linklerini arama motorlarına hızlıca indexletmektir. Bunun yanı sıra robotların goremediği , henuz erişemediği linkleri arama motorlarına bildirmek icin site haritası oluşturulmalıdır. XML dosya biciminde veya duz metin formatında site haritası oluşturulup sitenin herhangi bir kısmında Site Haritası adıyla koprulenmelidir.

Google Doğrulama Meta Kodları

Siteyi tam anlamıyla analiz etmek ve inceleyebilmek icin GOOGLE’a ait Web Master Tools aracı kullanılmaktadır. Bu guclu aracın kullanımı icin gerekli izinleri sağlamak acısından siteye Google Doğrulama meta etiketi yerleştirilmelidir. Bu meta etiketleri google sayfasından alınıp, sitemiz de tagları arasında yerleştirilir.

Resim Optimizasyonu

İcerikte bulunan resimlerin boyutları oldukca onemlidir. Cunku sitenin acılış hızını doğrudan etkilemektedir. Sitenin yavaş acılması SEO acısından ve ziyaretci acısından eksi puandır. Sitenizin belli bir zaman dilimi icerisinde acılmaması ziyaretcilerin beklememesine veya daha sonradan ziyaret etmesine engel olacakatır. Resimlerin boyutları ortalama 30 ile 50 KB arasında olması gerekmektedir.

Favicon Tanımlama

Siteye ozel bir logo oluşturulmalıdır. 16×16 piksel boyutun olması gerekir. Bu tarayıcıların sekmelerinde gorunen simgemizdir. Bu ikon hem kullanıcılar acısından goze hoş gorunur hem de SEO acısından artı bir puan verir.

ORTA DERECE ONEME SAHİP SEO FAKTORLERİ

Sayfa Boyutları

Sitemizdeki sayfa boyutlarının duşuk olması ve doğru orantılı olarak hızlı acılması hem kullanıcı hem de seo acısından oldukca onemlidir. Bundan dolayı web sitemizdeki sayfaların boyutlarının olabildiğince minimuma indirgememiz gerekmektedir. Google Update’lerinin eski versiyonlarında sayfa boyutları 50 kb civarında duzenlekmekteydi. Yeni update gereklilikleri nedeniyle sayfa boyutlarının en az 200 kb civarında olması gerekmektedir.Sayfa boyutumuzun duşuk olması web sitemizden sağlayacağımız fayda ile doğru orantılıdır.

Web Site Sorgu Sayısı

Web sitelerimizin barındırdığı sorgu sayıları aşırı derece onemlidir . Sorgu oranın fazla olması kullanıcıya iceriğin gosterilmesinin surerisini uzatacaktır. Bu işlemde web sitemizin acılış hızını oranını doğrudan etkilemektedir. Herhangi bir web sitenin max. Sorgulama sayısı en fazla 20 civarındadır.

Web Site İcerik ve Kod Oranı

Web Sitemizin icerisindeki kod oranı standart seviyede olsa da yinede site icerisendeki metin iceriklerinin fazla olmaması lazım. Sitede ki icerik girişlerinin yoğunluğunun kod oranı % 25 olması gerekmektedir.

Css Sprite Kullanımı

Bir sitenin acılış hızı seo icin cok onemlidir. Bu hızı arttırabilmek icin yapılması gereken icerikte ki resimleri tek tek tanımlama yapmak yerine CSS Sprite tekniğini kullanmaktır.Bu teknik sayesinde icerikteki belirtilmesi gereken resimleri CSS dosyası icersinde tanımlamaktayız ve Stil dosyası site icersine uygulandığı zaman icerik icersinde bulunması gereken resimler CSS ile birlikte gelmektedir. Bu teknik sayesinde sitenin acılış hızında oldukca yarar sağlar.

Gzip Sıkıştırma Tekniği Kullanımı

Gzip kullanımı bir ceşit sıkıştırma algoritmasıdır. Sitenin acılış hızını etkilemektedir. Butun guncel tarayıcılar Gzip Sıkıştırmasını destekler. Ozellikle HTML, CSS ve JS gibi metin tabanlı dosyalarda cok ciddi oranda sıkıştırmayı sağlayan bir yontem şeklidir. Gzip tekniği ile birden fazla kombinasyonlar yaparak site acılış hızını ileri seviyelerde azaltılmaktadır.

Footer Linkleri

Site icerisinde bulunan rekabeti yuksek anahtar kelimeleri gittikleri linkler ile birlikte sitenin footer’ına yerleştirmek SEO icin cok faydalı olmasını sağlar. Boylelikle PR değeri yuksek ve tum sayfalardan bu sayfalara anahtar kelimesi uzerinden link gitmiş olacak ve bir ic backlink oluşmuş olacaktır. Anasayfanın onemini diğer sayfalara bu şekilde aktarmış olacaksınız.

Resim Boyutları

İcerik icersine eklenen resim dosyaları sadece yolunu gostererek (img src=””) belirleyebilirz. Resme ait olcutlere “html” koda eklenmesi gerekir. Yukseklik ve genişlik bilgileri , “alt” etiketinden once belirtilmelidir. ()

OPSİYONEL SEO FAKTORLERi

Sosyal Medya

Seo icin onemli olan etkenlerden biri de Sosyal medya faktorleridir. Siteni daha ilgi cekici olabilmesi icin sosyal medya kanalları ile ic ice olması gerekmektedir. Bunun icin Sosyal Medya Butonlarının siteye entegre edilmesini sağlanmalıdır.

SanalYonetmen.com