Bu bolumdeki ilk yazımızda seo hakkındaki bazı pratik bilgilerden bahsedeceğim. Seo ( Search Engine Optimization) arama motoru optimizasyonu anlamına karşılık gelmektedir. Cok geniş kapsamda kullanım alanı vardır. Oyleki bu işi profosyonel olarak yapanlar google`da istediğiniz kelimede şu kadar surede ilk sıraya cıkartacağız temini vermektedirler Tabi biz şimdilik o kadar derine inmeyeceğiz.
Oncelikle kafalardaki şu yanlış duşunceyi bir silelim. Bazılarımız seo kelimesini duyduğu zaman sadece arama motorları icin linklerin sevimli hallerini aklına getiriyor. Nedir bu sevimli haller ?
makaledetay.asp?ID=2458
yerine
bir-web-sitesinin-seo-islemleri.html
gibi. Bu kullanım sayesinde arama motorları (google,yaho,altavista,vb.) sitemizde yer alan bilgileri daha cabuk indexleyebilmektedir. 404 işlemi web sitelerinde duzgun uygulandığı taktirde verimi cok yuksek olmaktadır. Rewrite işlemi seo icerisinde cok onemli bir yer tutmaktadır. Ama seoyu sadece bununla sınırlandırmamak gerekmektedir. Bu da iyi bir SEO uygulayabilmemizdeki maddelerden sadece bir tanesidir. Seo`yu bir butun olarak duşunduğumuz taktirde yapacağımız her işlem adımı kendi alanında onem arzedecektir.
Yuzeysel olarak bakacak olursak yaptığımız bir projede şu adımları doğru şekilde uygulayarak iyi sonuclar elde edebiliriz.
Rewrite İşlemi ( 404 Hata Kontrol İşlemi )
CSS ve XHTMLin uygun kullanımı
Her sayfa icin değişken meta tag tanımlamaları
Etiket sistemi kullanımı
Google bot ve sitemap işlemlerinin oluşturulması ( Google Webmaster Tools )
Arama motorlarına kayıt işlemi
Ozgun icerik
Backlink alımı
Guncel icerik
Gibi maddeler halinde bir web sitesi icin seo işlemini uygulayabiliriz. Tabiki bunları yapmamızın yanı sırasitemizdeki bilgileride devamlı guncel tutmak, ve kendimize ozgu icerik eklemek onemli bir unsurdur.Diğer sitelerden bulduğumuz bilgileri kopyala yapıştırla kendi sitemize almamız arama motorları icin cok sevimli bir olay değildir. İnternette aynı iceriğe sahip bir cok site bulabilirsiniz ama kendinize ozgu icerik yayınlarsanız bir adım ondesiniz demektir. Aldığınız iceriklerde de mutlak suretle kaynak belirtmelisiniz.
webacemi