Bir web sitesini hedef kelimesinde ust sıralara cıkarmaya calışırken oluşturduğumuz backlink ağı elbette olmazsa olmazdır. Şunu iyi bilmek gerekir ki seo bir zincir ise backlink ağı oluşturmak bu zincirin sadece bir halkasıdır ve backlink ağı oluşturarak seo zincirinin sadece bir halkasını tamamlamış oluruz. Google sıralamalarında etkili, doğal, kalıcı ve risksiz bir sıralama hedefliyorsak dikkat etmemiz gereken ve seo’yu tamamlayan başka halkalar (ayrıntılarda) vardır.
1. Domain Secimi
Domain yani alan adınız hedef kelimenizi destekler nitelikte olmalıdır. Bu olmasa olmaz değildir. Hedef kelimenizi iceren bir alan adı ile yapılacak SEO calışmasında 1 adım onde olursunuz.
2. Web Sitemizin Tasarımı
Web siteniz kesinlikle ozgun bir tasarıma sahip olmalıdır. Kesinliğini kanıtlayan hicbir belge olmasa da sitenizin ozgun bir tasarıma sahip olması google sıralamanızı olumlu yonde etkileyebilir. Deneyip olumlu yonde sonuc alanlar bir hayli coktur.
Ozgun bir tasarıma sahip olmakla beraber siteniz W3C standartlarına uygun hale getirilerek sıfır hata sağlanmalıdır. W3C dunya capında web standartlarını belirleyen bir kuruluştur. Bu kuruluşun google ile herhangi bir ilişiği yoktur. W3C ile sadece sitenizin web standartlarına uygun olup olmadığını test edersiniz. Web standartlarına uygun bir yapıya sahip web sitesi de google aramalarında yine bir adım onde olacaktır.
3. Ozgun İcerik
Google ozgun olmayan yani bir yerlerden kopyalayarak sitenizde yayınlandığınız icerikleri algılayabilecek ve bunu yaptığınız icin sizi sıralamalarda duşurebilecek teknolojiye sahiptir. Web sitemizi ozgun iceriklerle beslemek google sıralamamızı yine olumlu yonde etkileyecektir.
4. Guncel İcerik
Web sitemizi ozgun iceriklerle belli periyotlarla sık sık guncellememiz gerekir. Yani sitemiz devamlı aktif ve akıcı olmalıdır. Bunu beş gunde bir, haftada bir, on gunde bir hic olmuyorsa ayda bir mutlaka yapmalıyız. Google devamlı guncel icerik ureten web sitelerini mutlaka sıralamalarda yukselterek odullendirecektir.
5. Site İci Linkleme
Sitemize veri girişi yaptığımız iceriklerde alakalı sayfalarımızı mutlaka linklemeliyiz. Buradaki mantık sitemizi tarayan google botlarına hangi hedef kelimemizde ust sıralara cıkmak istediğimizi soylemektir. Bunu bir ornekle acıklayalım;
Ben bu yazımda gecen SEO kelimelerini www.tugrul.com adresine gidecek şekilde linkledim. Site ici linkleme yaptım. Cunku ben SEO kelimesinde google’da ust sıralara cıkmak istiyorum. SEO kelimelerini linkleyerek bu yazıyı tarayacak google botlarına bir anlamda SEO kelimesi benim hedef kelimem ve ben bu kelimede ust sıralara cıkmak istiyorum dedim.
Tabi bunu abartmamak lazım. Unutmayın her şeyin fazlası zarar.
6. Backlink Ağı
Seo icin en değerli etkenlerden biri backlink yani diğer web sitelerinin sizi onermesi onemlidir. Google sıralama yaparken backlinklere onem verir. Backlinkleriniz bir nevi sizin referansınız niteliğindedir. Şoyle duşunun; bir politikacıyı populer yapan şey onu destekleyen kişilerin cokluğu ile orantılıdır. Bir politikacı secimlerde ne kadar cok oy alabiliyorsa sıralaması o kadar yuksek olacak ve milletvekili olma ihtimali o kadar yuksek olacaktır. Bu acıdan bakarsanız her backlink siteniz icin bir oy niteliğindedir.
Tum bunlarla beraber web sitenize rss yayın akışı ekleyebilir, sorunsuz bir site haritası ve site icerisinde SEF URL (arama motoru dostu URL) yapısı oluşturabilirsiniz. Bunlar genel olarak dikkat etmeniz gereken ayrıntılardır. Araştırarak ve deneyerek sizde seo’yu olumlu yonde etkileyen değişik yontemler bulabilirsiniz.
Not : Bu yazı tugrul.com tarafından yazılmıştır. Kaynak gosterilmeden kullanılması yasaktır.