
Yazılarımızda hep kaliteli icerikten bahsediyoruz ama, kaliteli icerik nedir ve buna nasıl ulaşılır? Bunları kaliteli icerik icin 20 faydalı faktor ile acıklamaya calışacağız.
Google arama sorgusu sonuc sayfalarını şekillendirirken iceriği on planda tutmasının bir gostergesi olarak site yayıncılarının kaliteli bir site icin kendilerine sormaları gerektiği kaliteli siteler icin bir rehber icerik yayınladılar.
Bunun yanında Bingde kaliteli icerik icin sırlamada iceriğin rolunu gosteren bir rehber yayınladı. Bu da faydalı ancak burada da hala gereğinden fazla boşluklar bulunuyor.
Burada inceleyeceğimiz 20 faktor ise kaliteli bir icerik icin uymanız gereken kanıtlanmış faktorleri iceriyor.
1-Kullanıcılara Yardımcı Olacak Bir Yapı
İceriğinizi oluştururken rastgele anahtar kelimeler kullanmak yerine, acıkca belli olan ve kullanıcının bunu nasıl arayacağına dair yaptığınız tahminleri kullanın. Bunun icin kullanıcının isteklerini okumanız gerekecektir. Bu konu icin Kullanıcıya Yonelik Anahtar Kelime Stratejisi isimli yazımızı okuyabilirsiniz.. Bu konu ile elde edeceğiniz verileri duzenlemeniz size kullanıcıların iceriğimize nasıl hızlı ve verimli şekilde erişeceği konusunda yardımcı olacaktır.
2- Konuyla İlgili Alt Kısımları Duzenleyin
Googleın anahtar kelime girişine verdiği onem; anahtar kelimelerin eş anlamlarını, alakalı terimleri ve ifadeleri belirleyerek, guclu/otoriter iceriği ayırt etmesini sağlayan akıllı algoritma guncellemelerine neden oldu.
Arama motoru cozucusu sayfanıza en alakalı anahtar kelimeleri ve onun icinde de yapılaşmış alt kısımlarını getirmek icin yarımcı olur. Bu nedenle bu alt kısımlara da onem vermelisiniz.
3- İnsanları Etkileyici Yazılar Yazın
Bazı fikirler yaşar bazıları ise olur. Ancak bu yaşayan ve kalıcı fikir veya yazılar icin ne gereklidir. Bunu Made to Stick kitabında beklenmeyen, butunleşik, inandırıcı, duygusal ve veya hikaye kullanan olarak tanımlamışlardır kısaca.
4- Guclu Bir Başlık ve H1 Kullanın
Başlıklarınız kullanıcılara bir fikir vermeli ve biraz da ilgi cekici olmalı cunku kullanıcılar bunları cozmek icin cok fazla zaman ayırmıyor genelde ve anlayamadığı başlığa sahip siteyi kapatıyor. Bunun yanında yeterince acık ve oz olmalısınız. SERP Preview Tool aracını kullanarak, başlığınızın veya diğerlerinin fazla uzun mu olduğuna vb. dair bilgi alabilirsiniz. İceriğin ana başlığı H1 boyutunda verilmelidir.
5- Eğlendirici, Oğretici ve Fikir Verici Olmak
Bunlardan ikisinin veya en iyisi ucunun kombinasyonu sizler icin cok faydalı bir icerik sunacaktır. Bunlara ornek olarak Bilmeniz Gereken, Yaptığınızdan Emin Olmanız Gereken gibi aslında onedio,listelist ve nolmus gibi sitelerin cokca kullandıkları başlık tiplerini kullanabilirsiniz.
6- Bunu Paylaşır Mıyım Diye Kendinize Sorun
Kaliteli iceriğin doğasında paylaşılmak vardır. Acık konuşmak gerekirse oluşturduğunuz icerik size hitap ediyor mu? Sizin sosyal hesaplarınızda bağlantıda olduğunuz kişiler bunu paylaşmak ister mi? Bu sorulara ictenlikle evet diyebilmelisiniz.
7- Alakalı Olduğundan Emin Olun
Bu konudan hepimiz bir ornekle karşılaşmıştır. Şu sıralar buyuk gazeteler bile bunu yapıyor. Orneğin arama motoruna x macı video ozeti yazıyorsunuz, bir sitede bu başlıkla bir icerik var ancak girdiğinizde aradığınız şeyin olmadığını goruyorsunuz.
Ancak alakalı icerik bir site icin oldukca onemlidir, bu yuzden bunu goz ardı etmeyin. Bu arama motorlarının kullandığı donuşum oranı( conversion rate) ile alakalıdır.
8- Kelimeleri Sayın
Zaten WordPress kullanıyorsanız, kendisi bunu otomatik olarak yapacaktır metin editorunun sol alt kısmında. Genel olarak uzun icerik, kaliteli icerik olarak algılanır. Ancak fazla uzun icerikte kullanıcıyı yorabilir. İngilizce iceriklerde en ideal sayının 1000 kelime civarında olduğu gozlemlenmiş. Bu sayının Turkcede de bu civarlarda olduğunu duşunuyorum.
Sosyal hesaplarda paylaşılması icin 1500 kelime en iyisi deniyor ancak bu 1000 kelimelik ortalama kullanıcı deneyimlerine dayanıyor. Bu yuzden kullanıcılardan şaşmamak gerekiyor.
9 Hedef Kitlenizi Tanıyın
Bu her sektorde olduğu gibi SEOda da onemlidir. Yaptığınız seo calışması konunun uzmanlarına hitap ediyorsa kullanmanız gereken dil biraz ağır olmalıdır. Cunku basit ifadelerin kullanıldığı yazılar genelde profesyoneller tarafından pek hoş karşılanmaz.
Bunun yanında hedef kitleniz eğer toplumun tum kesimi ise buna uygun olarak herkesin anlayabileceği bir dil kullanmalısınız, cok bilimsel veya sektorel bir dil kullanırsanız bu insanları kacıracaktır.
Yani buna tıp orneğini verebiliriz. Diyelim ki bir tıp merkeziniz var ve bazı hastalıkların tedavisini yapıyorsunuz. Bu durumda hedef kitleniz halk olduğu icin oldukca sade bir dil kullanmanız gerekir. Fakat diyelim ki bir ilac şirketisiniz ve sattığınız receteli ilaclar icin hedef kitleniz doktorlar. Bu durumda ise oldukca bilimsel bir dil kullanmalısınız.
- Devamı icin: https://www.seoturuncu.com/kaliteli-icerik-icin-20-faydali-faktor.html