Guclu bir alt yapıya sahip olan web siteleri hicbir zaman Google dalgalanmalarından ve guncellemelerinden zarar almadan sıyrılırlar.Bircok web sitenin sıralaması yerle bir olurken bu web siteleri asla sıralamadan etkilenmezler.Eğer Seo sektorunun icindeyseniz zaten bu sitelere birkac ornek verebilirsiniz.Ancak onemli olan bu sitelerin nasıl bunu yaptığı değil bizim nasıl bunu yapacağımız.İşte bugun sizlere ayrıntılı olarak bunu anlatmaya calışacağım.Tabiki burada anlattıklarımı 1 senelik bir web sitesine uygularsanız elinize pek birşey gececeğini hic sanmıyorum.O yuzden bu anlattıklarımı yeni bir web sitesi actıysanız veya acacaksanız o site icin kullanmakta fayda var.

Zaten yazdığım bu yazı belki 1 sene sonra cop bir yazıya donuşecek.Bunuda soylemişken şoyle birde ipucu vereyim size ; Seo hakkında 2-3 sene once yazılmış olan yazıların sizlere pek bir faydası olmayacaktır.Sebebini sizde bende cok iyi biliyoruz.Google denen arama motoru 1 yıla 3 guncelleme sığdırabiliyor.Tabi bu durumda ne oluyor , belki bilgilerinizin yarısı spama donuşebiliyor.Herneyse konumuza donmekte fayda var.

Bir kere guclu bir alt yapıya sahip bir web siteniz varsa siz hicbir zaman madur duruma duşmessiniz.Belki 2 ay sonra guncelleme olabilir ancak sizin web siteniz yine yerinde sağlam bir şekilde kalacaktır.Cunku sağlam alt yapı demek , risksiz iş yapmak demek.Bizde bugun sizlerle ne gibi risksiz işler yapabileceğimizi inceleyeceğiz.

1- Oncelikle bir kere sitenizin ic yapısını baştan aşağı değiştirmeniz gerekiyor cunku siteyi ilk actığınızda acıklama bolumu ve muhtemelen site başlığı bile olmuyor.Ozelliklede Wordpress icin bu alanlar cok onemli.Site başlığınızı , acıklamalarınızı vb. değişmeniz gerekiyorki bu cok zahmetli bir işede donuşebiliyor.Bu sebeple birkac eklenti onereceğim sizlere.Ancak Blogger'de biraz daha az ayrıntıya kacılması sebebi ile buna gerek duymuyorum.Şablonla biraz uğraşırsanız zaten dahada bişeye gerek kalmıyor.Ancak wordpress icin durum boyle değil.Bir kere kesinlikle Yoast Seo veya All İn Seo eklentilerinden birini tercih etmek zorundasınız.Eğer ben yaparım sen karışma diyorsan benim icin farketmez ancak bu iki eklenti gercektende işinizin %50'sini halledecek duzeyde.Tabiki bu eklentileride kullanmak icin bilgiye ihtiyacınız var.Webmaster bloglarından yeterli bilgiyi bulabilirsiniz.Bu adıma onem verin sitelerinizin aranması konusunda ve bulunması konusunda sizlere buyuk katkı sağlayacak.

2- Site icini hallettikten sonra birkac esas konu daha gundemde olmalı.Cunku bir ziyaretcinin siteye girmesi kadar onemli olan bir diğer konuda o sitede kac dakika kaldığıdır.Aslında Alexa'da bu mantığa gore calışmaktadır.O yuzden Alexa'yı onemsememeniz gerektiğini soyleyenleri takmasanız iyi edersiniz.Cunku Alexa ziyaretcilerin ortalama sitenizde kac dakika kaldığını size ucretsiz olarak gosterebiliyor.Herneyse konumuzda donelim.Bir ziyaretcinin sitenizde kalmasını sağlamak icin bi kere yazılarınızı akıcı yazmak zorundasınız.Tabi siteniz video veya oyun sitesi değilse.Bu 2 tur site gercektende bu konuda avantajlı durumda.Ancak şoyle bir durumda varki bu 2 sektor cok buyuk rekabet iceriyor.O yuzden bu 2 sektoru dışarıda bırakarak yazıma devam edeceğim.Yazılarınızın uzun , faydalı , akıcı , ziyaretcinin dikkatini ceken tipte olması cok onemli.Soyleme gereği duymuyorum ama soylemekte istiyorum acıkcası kesinlikle ve kesinlikle yazılarınız ozgun olmalı.

3- Bir diğer konu ise sitenizin tasarımı ve alt etiketleri.Alt etiketleri olayı wordpress'de cok kolay.Sitenize yuklediğiniz resmin acıklama bolumunu ayarlayabiliyorsunuz.Blogger'dede cok zor sayılmaz aslında.Resme tıklıyorsunuz ve altta acılan sekmeden ozellikler bolumune tıklayıp alt etiketlerinizi ekliyorsunuz.Ancak 2 sistemdede logolarınız'ın alt etiketi olmayabilir.Bu temanın yapımcısı ile ilgili.Bunu halletmek icin Blogger'de şablon alanındaki html duzenleyiciden , Wordpress'de ise Duzenleyicideki Header alanından yapabilirsiniz.Diğer konumuza gelecek olursak sitenin tasarımı gercektende onemli.Site tasarımınız ne kadar guzel gorunuşlu olursa takipcilerinizi o kadar etkileyebilirsiniz.Buda ziyaretcinin sitede kalma suresini doğru orantı ile arttırabilir.

Bu maddelerde yazdığım şeylere gercektende dikkat ederseniz web sitenizin alt yapısı guclu olacaktır.Tabi alt yapı diyorum ama hosting felan anlamayın.Tamamen yeni acılan bir web sitesinin site ici seo ayarlarından bahsediyorum.Belki 3 maddenin yetersiz olduğunu duşuneceksiniz ancak gercektende oyle değil.Cunku bu uc maddeyi uygulamanın ne kadar zor olduğunu uygulamaya calışırsanız anlayacaksınız.İlk madde ve son madde ayarlanabilir derecede ancak 2. madde gercektende cok zahmetli.Doğru icerik olayını duzgun yapmazsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Kaynak