Seo uyumlu domain adlı yazıma başlamadan once, alan adının sıralamaya direkt olarak etkilemediğini ancak yararlı olduğunu belirtmek isterim. Arama motorları icin, alan adları bir anlam ifade etmez. Sadece sitenin anlam butunluğunun tamamlanmış olup olmamasına bakarlar. Orneğin;
Haber kelimesinin sozluk anlamı: Bir olay, bir olgu uzerine edinilen bilgi, salık tır. Ancak biz Google da haber olarak bir arama yaptığımızda, bize haber sitelerini yani bilgilendirme alanlarında haber kelimesi yazılırsa beni cıkar ibaresi bulunan siteleri listeliyor. Milliyet kelimesinin anlamı sizce haber mi yoksa Google gercekten sadece ve sadece kodlardan oluşan bir program mı?
Fazla konunun dışanı cıkmadan secim kıstaslarına değinmek istiyorum.
1) Kısa Alan Adı
Domain isminizin fazla uzun olmaması tavsiye edilir ki son derece yerinde bir tavsiyedir. Alan adının uzun olması, sıralamanızı direkt olarak değil dolaylı yoldan etkilemektedir. Uzun domainler sitenize direkt girişleri duşurur. Bunun nedeni, ziyaretcilerin taryıcı adres satırları uzerinde fazla zaman harcamamalarıdır. Eğer alan adınız uzunsa ve ziyaretci sitenize girmek istiyorsa, genelde;
www.bucokuzunalanadiolmus.com yerine arama motoruna girerek cok uzun alan adı olarak aratmayı tercih eder. Bu da doğrudan siteye ziyaretlerinizi duşurecektir.
2) Anahtar Kelimelerinizide Kullanın
Domain icerisinde anahtar kelimelerinizin bulunmasına ozen gosterin. Sayfa başlığı, anahtar kelimeler, acıklama ve metnin butunluğu sizi ust sıralara taşıyacaktır.
3) Anahtar Kelimelerinizi Once Kullanın
Sectiğiniz anahtar kelimeleri domain icerisinde kullanırken, onlara oncelik verin. Botlar site isminize baktığında www. dan sonra anahtar kelimenizi gorsun.
// toptan sebze satışı yapmak isteniyorsa
// alan adı sebzeci olarak belirlenebilir
// kısa, anahtar kelimeyi barındıran ve anahtar kelimeye oncelik veren bir domain