Kritik Faktorler


Sitenin Erişebilir Olması
Tum calışmalardan once sitenin erişebilir olması acısından Robots.txt dosyası yaratılmalı ve arama motoru robotlarına uygun erişimler sağlanmalıdır.



Anahtar Kelime Yoğunluğu
Her sayfa icin tanımlanan anahtar kelimeler, genellikle birbirinden farklı ve bağımsız olabilir. İlgili tum sayfaların govde kısımların da anahtar kelime yoğunluğu orantılı olmalıdır. Bir sayfanın govde metninde mutlaka anahtar kelime kullanılmalıdır.



Sayfa Başlığı Anahtar Kelime Kullanımı
Bir sayfanın en onemli unsurlarından biri başlığıdır. Sayfa başlığında mutlaka ilgili anahtar kelime obekleri kullanılmalıdır. (En fazla 70 karakter)



Sayfa Ozeti (Meta Description) Anahtar Kelime Kullanımı
Bir sayfanın “Description” dediğimiz faktoru, sayfamızın arama motorlarında ki sonuc bolumunde gosterilen ozet bilgisidir. Bu meta etiketinin kullanımı; anahtar kelime icermeli, anlamlı bir veya birkac cumleden oluşmalı şeklindedir. ( En fazla 160 karakter)



Anahtar Kelime Kullanımı (Meta Keywords)
Sitemizin arama motorlarında gorunmesini sağlayan faktorlerden biride anahtar kelimelerdir. Sayfa bazlı olarak değişen anahtar kelimeler; ziyaretcilerin aradıkları kelimeler duşunulerek varyasyonlar ile elde edilir. ( En fazla 260 karakter)



Canonical URL Kullanımı
Kanonik URL , ilgili sayfanın tum turevlerini gecersiz kılıp, arama motorlarına bu sayfanın referans olduğunu belirtir.



SEO Uyumlu URL Yapısı
Sitenin URL yapısı sorgulardan ibaret olmamalı. HTML uyumlu ve uzantılı olmalıdır. Bu ayrıcalık hem ziyaretciler acısından faydalı olur hem de SEO acısından. SEO uyumlu URL yapısı olmazsa olmaz bir etkendir.


Dış Link Cıkışları
Sitede dışarıya cıkan link olmamalıdır. Bu sitenin kalite puanını duşurmektedir. Hicbir şekilde site dışına link cıkışı yapılmamalıdır.

Yuksek Oneme Sahip Faktorler
Anahtar Kelime Kullanımı
Sayfanın govde metninde mutlaka anahtar kelime gecmelidir. Yoğunluk oranı ise 300-400 karakterlik bir metinde 3-4 adet anahtar kelime şeklindedir.

Resimler de ALT Etiketi Kullanımı
Sayfalar da bulunan resimlerin mutlaka “alt” etiketine sahip olması gerekiyor. Alt etiketi resmi bizim gorduğumuz şekilde arama motoru robotlarına tarif etmektedir.

İcerik H Etiketleri
Sayfa iceriklerimizi oluştururken mutlaka SEO uyumlu olması gerekmektedir.

Yazıların ilk başlıkları H1 etiketi icerisine alınmalıdır. Her sayfada bir adet H1 etiketi kullanılabilir .H etiketleri birden altıya kadardır. H1,H2,H3,H4,H5,H6.

H etiketleri yazı başlıkları olduğundan oturu yazıların icinde ki tum paragraf başlıkları H etiketi icerisine alınmalıdır. Burada onemli olan H etiketi icerisinde o sayfaya ait en onemli anahtar kelime kullanılmasıdır.

İcerik Vurguları
Yazılarımız da mutlaka kullanılması gereken bir diğer ozellik kelime vurgusudur. Vurgular Kalın, Eğik ve altı cizgili olarak uc gruptur. Vurgu yapılacak kelime o sayfayı temsil eden anahtar kelimedir. Vurguların birer kez uygulanması kafidir.

Sitemap.Xml Site Haritası
Sitenin tum linklerini arama motorlarına hızlıca indeksletmek ve robotların goremediği , henuz erişemediği linkleri arama motorlarına bildirmek icin site haritası oluşturulmalıdır. XML dosya biciminde veya duz metin formatında site haritası oluşturulup sitenin herhangi bir bolumunde Site Haritası adı ile koprulenmelidir.

Google Doğrulama Kodları
Siteyi tum analizler bakımından inceleyebilmek icin GOOGLE’a ait WebMaster Tools aracı kullanılmaktadır. Bu guclu aracın kullanımı icin gerekli izinleri sağlamak acısından siteye Google Doğrulama meta etiketi yerleştirilmelidir.

Resim Optimizasyonu
İcerikte bulunan resimlerin boyutları cok onemlidir. Sitenin acılış hızını doğrudan etkilemektedir. Sitenin yavaş acılması SEO acısından ve ziyaretci acısından eksi puandır. Resimlerin boyutları ortalama 30 ila 50 KB arasında olmalıdır.

Favicon Tanımlama
Siteye ozel bir logo oluşturulmalı. 16×16 piksel boyutunda. Bu tarayıcıların sekmelerinde gorunen simgemizdir. Bu ikon hem kullanıcılar acısından goze hoş gorunur hem de SEO acısından artı bir puandır.

Orta Derece Oneme Sahip Faktorler
Sayfa Boyutu
Sitenin sayfalarının hızlı acılması hem kullanıcı hem de SEO acısından oldukca onemlidir. Bu nedenle acılış sayfalarının boyutu optimize edilip minimum boyuta indirgenmelidir. Eski Google Update’lerine gore sayfa boyutu 50 KB civarında duzenleniyordu. Artık yeni update ve gereklilikler nedeniyle sayfa boyutları en az 200 KB civarında oluyor. Bu rakam ne kadar azaltılırsa o kadar fayda sağlamaktadır.

Site Sorgu Sayısı
Bir sitenin barındırdığı sorgu sayısı cok onemlidir. Ne kadar cok sorgu olursa kullanıcıya iceriğin gosterilmesi o kadar uzun surer. Buda site acılış hızının doğrudan etkilenmesi anlamına gelmektedir. Bir sitenin standart sorgu sayısı 20 civarındadır.

İcerik/Kod Oranı
Sitenin barındırdığı kod oranı standart seviyede olsa da yine de sitenin barındırdığı metin icerikten fazla olmamalı. Bir sitenin metin icerik yoğunluğunun kod yoğunluğuna oranı % 25 olmalıdır. Sitenin %25i koddan oluşuyorsa kalan %75i metin icerik olmalıdır.

Css Sprite Tekniği
Sitenin acılış hızının onemi SEO acısından cok onemlidir. Bu hızı artırabilmek icin icerikte bulunan resimleri tek tek tanımlamak yerine CSS Sprite tekniği kullanılmalıdır. Bu teknik ile icerikte bulunan resimler CSS dosyasının icinde tanımlanır ve Stil dosyası siteye uygulandığında icerikte bulunması gereken resimler CSS ile birlikte gelir. Bu yontem site acılış hızında buyuk bir iyileşme sağlamaktadır

Gzip Sıkıştırma Tekniği
Gzip bir ceşit sıkıştırma algoritmasıdır. Direk olarak site acılış hızına etki etmektedir. Tum guncel tarayıcılar Gzip Sıkıştırmasını desteklemektedirler. Ozellikle HTML, CSS ve JS gibi metin tabanlı dosyalarda cok ciddi derecede sıkıştırma sağlayan bir yontemidir. Gzip tekniği ile cok farklı kombinasyonlar yaparak site acılış hızları ileri seviyelerde azaltılmaktadır.

Footer Linkleri
Sitede bulunan rekabeti yuksek anahtar kelimeleri gittikleri linkler ile birlikte sitenin footer’ına yerleştirmek SEO acısından yararlıdır. Boylece PR yuksek ve değerli tum sayfalardan bu sayfalara anahtar kelimesi uzerinden link gitmiş olacak ve bir ic backlink sağlanmış olacaktır. Anasayfanızın enerjisini onemli sayfalarınıza bu şekilde dağıtabilirsiniz.

Resim Boyutları Belirtme
İceriğe eklenen resim dosyaları sadece yolunu gostererek (img src=””) tanımlanmamalıdır. Resme ait olcutler “html” koda eklenmelidir. Yukseklik ve genişlik bilgisi , “alt” etiketinden once tanımlanmalıdır. ()

Opsiyonel Faktorler
Sosyal Medya
Sosyal medya etkileşimi SEO acısından onem kazanmaya başlamıştır. Sitenin canlı olması acısından Sosyal Medya kanalları ile siteyi butunleştirmek gerekmektedir. Bunun icin de Sosyal Medya Butonlarının siteye entegre edilmesi gerekmektedir.

kingseo