
Gunden gune değişen modern teknolojiye uyum sağlayarak yaşamak artık hepimizin ritueli. Son zamanlarda kullanımı oldukca artan Podcast; yani bilinen tanımı ile videosuz ama sesli yayınlar sayesinde pek cok bilgiyi, muziği veya kitabı bircok kişiye ulaştırıyoruz. Peki ya bu Podcast ’lere SEO yapılır mı?
Arama motoru optimizasyonu ile ilgilenen coğu insanın değerli gormediği veya detayına inmediği bir konu olarak duşunduğumuz Podcast SEO hakkında ufak bilgiler paylaşmak istiyorum.
Nedir bu Podcast dedikleri?
Podcast, internet uzerinden otomatik olarak taşınabilir cihazlara indirilebilen, dizi halindeki dijital medya dosyası anlamına geliyor. Basitce; bu şekilde cihazlarımıza indirebileceğimiz sesli yayın dosyaları/kayıtları diyebiliriz. Anlatmak istediği bircok şeyi olan, ancak buna butce ayıramayan milyonlarca insan icin mesajları bu şekilde yayma bicimi oldukca buyuk bir şans. Bu da Podcasting ’i trend haline getiren en onemli noktalardan bir tanesi.
Apple Worldwide Developers Conference 2018 ’de teyit edilen araştırmalara gore 100 ’den fazla dilde icerik uretilmiş 18.5 milyon bolumu aşkın mevcut podcast sayısı 550.000 ’den fazla bir rakamdan oluşuyor. Dinleyici kitlesinin top 5 kategorisinde; İş Dunyası, Eğlenceli & Komik, Sağlık, Gundem & Siyaset ve Kultur & Yaşam gibi konuları iceren podcastler yer alıyor. Bu kullanıcıların %52 ’si erkek, %48 ’i ise kadın dinleyicilerden oluşuyor. Elbette ki bu kullanıcıların cihaz dağılımında %54 ’luk buyuk payı iOS alırken; %43 ’luk bir kısmı da Android ve %3 ’u diğer cihazlardan geliyor. Aynı zamanda 2004 yılında Google uzerinde yapılan Podcasting araması icin 6000 ’den daha az sonuc bulunuyordu ancak şu an bu aramayı yaptığımızda yaklaşık olarak 23.500.000 sonuca rastlıyoruz bu arama podcast olarak sadeleştiğinde ise bu rakam 689.000.000 ’a kadar yukselmiş durumda. Haliyle bu da insanların yeni medyaya ilgisinin giderek arttığını gosteren bir kanıt aslında.
Aynı zamanda Apple Computer ’ın kurucusu Steve Jobs, Podcast icin gecmişte “radyoda yaşanan en heyecan verici şey” demiştir. Dolayısı ile bizim de bu fikre katıldığımız Podcasting, hali hazırda ve onumuzdeki yıllarda giderek cok buyuk hit alacak bir teknoloji. Gimlet Media'nın kurucusu olan Alex Blumberg'un de dediği gibi "Yeni bir değişikliğe nasıl fırsat tanırız sorusunun oldukca başındayız" Bu nedenle, yeni teknolojiye uzaktan bakmak yerine, onu detaylı bir şekilde inceleyip kurcalarsak aslında uzak olanı yakınlaştırıp meyvelerini toplayabiliriz.
Gunumuzde eğitim, tanıtım ya da eğlence amaclı olarak bilgi paylaşımı yapılan bir platform haline gelen Podcastler, ustelik eğitim amacı ile oğrenciler ve oğretmenlerin uzaktan eğitim icin kullandığı oldukca onemli bir platform olarak ust sıralarda yerini aldı. Zira cağımızın gerektirdiği uzere uyum sağladığımız bu platformlar da artık zamanla yarışıyor. Zamanının coğunu ekran karşısında ya da sahada geciren insanlar icin duşunulmuş yararlı bir uygulama olan Podcasting, yazılı iceriği okuyamayan veya buna vakit ayıramayanlar icin bicilmiş kaftan. Zaman ve mekan kavramını ortadan kaldırarak bu bilgilerin paylaşımına olanak sağlayan bu yeni medya oluşumu ise dijital dunyanın en guzel yonlerinden biri. Bu sebeple kullanıldığında epey efektif sonuclar elde edebildiğimiz podcastleri bir kenara atmamak gerekiyor.
Kendi Podcast ’inizi Oluşturun!
Evet pek coğumuzun aklına gelen onemli sorulardan bir tanesi olan guzel ama nasıl yapacağımın cevabını kısaca sizlere anlatmak istiyorum:
İlk işiniz bir mikrofon edinmek olmalı
Ses kalitesi, kullandığınız mikrofona gore değişkenlik gosteren bir durumdur. Bu yuzden “benim sesim cok kotu, ya dinleyeciler sesimi beğenmezlerse” şeklindeki sorularınızı şarkı soylemeyecekseniz bir kenara bırakabilirsiniz.
Kayıt Etme ve Yukleme
Kullandığınız tum işletim sistemlerine uygun (Windows, Linux, MAC OS X gibi) yazılımı olan ucretsiz ve oldukca başarılı bir platform olarak tavsiye edebileceğim Audacity uzerinde ses kaydınızı hazırlayın. Ardından, kaydettiğiniz bu dosyayı bir web sunucusuna yuklemelisiniz.
Podcast Turleri
Elbette podcast dosyaları medya icerikleri barındırıyor. Aynı zamanda bu dosyaları turlerine gore ayırabiliyoruz. Orneğin; Ses Podcast, Video Podcast, Podcast Romanları ve Live Podcast gibi.
Ses Podcast
Adından da anlaşılacağı gibi ses podcast, sadece ses kaydı ile hazırlanmış medya dosyasıdır. Bu dosyaya dinleyicilerinize sunmak istediğiniz tum bilgileri sesinizi kaydederek yukleyebilirsiniz. Ornek verecek olursak ekibimizden Hande Parmaksız ’ın anlatımı ile Sesli Arama Optimizasyonu konulu Podcast ’imize buradan ulaşabilirsiniz.
Video Podcast
Video Podcast ise aynı şekilde ses kayıtlarımızın video icerikli halidir. Coğu video klip bireysel olarak uretilir. Bolum başına 2-9 dakikadan başlamakla birlikte bir televizyon dizisi uzunluğuna kadar gidebilir. Video podcast ’e en guzel orneklerden bir tanesi ise NASA ’nın yayınlamış olduğu Yengec Nebulası podcasti olabilir.
Live Podcast
Live Podcastler genellikle daha onceden herhangi bir gerec uzerine saptanmadan, doğrudan doğruya, olayın gectiği anda yapılan bir nevi canlı yayınlardır. Bazen bu birden fazla kişinin katılımı ile konu uzerinde tartışma şeklinde yapılabilir.
Sesli Kitap Podcast
Sesli kitap podcastleri tahmin edeceğiniz gibi, oyku, roman ve hikaye gibi edebi yayınların ses kaydı ile hazırlanmış halidir. Orneğin buradan yazar Paulo Coelho ’dan Simyacı adlı kitabın ses kaydına ulaşabilirsiniz.
Nerede yayınlarım?
Ses veya videolardan oluşan bu podcastleri belirli sitelerde ve uygulamalarda yayınlayabiliyoruz. Coğu platformda kaynağınızı dinlemek isteyen kullanıcının, ses kaydınızı hangi platformda yayınladınız ise, oraya uye olması gerekmektedir ancak bu durum bazı uygulamalarda (SoundCloud ve Audioboom gibi) tamamen uye olmadan da dinlenebilir durumda. Yine aynı şekilde platformların kendine ozel olarak uyelikli veya uyeliksiz modulleri bulunduğundan, yayınlamak istediğiniz kaydınızı tek bir tıkla tum platformlara aktaramayabilirsiniz ancak Audioboom gibi Podcast Hosting platformları sayesinde tum Podcastleri neredeyse tek bir tuşla Spotify, Apple Podcast gibi alanlara aktarabiliyorsunuz. Ucretsiz podcast platformları olduğu gibi ucretli podcast platformları da mevcut. Sizler icin ucretli ve ucretsiz uygulamalardan bazılarını listeledik:
Spotify RSS iTunes iHeart SoundCloud Audioboom.com Libsyn CastBox Google Podcasts TuneIn RadioPublic Stitcher Radio Deezer Yukarıda belirttiğimiz orneklerden Audioboom ve Libsyn gibi platformlar hem kendileri birer Podcast paylaşımına olanak sağladığı gibi; normalde yayınlamak icin onay aşaması gibi uzun bir surec gerektiren Spotify, iTunes Google Podcast gibi platformlar uzerinde tek tuşla bu alanlarda yayınlamanızı sağlayan hizmeti de sunuyor. Her biri farklı kullanıcı segmentinde olan yukarıdaki ornek dizinlerde yayınlayarak iyi bir başlangıc yapabilirsiniz. Ucretsiz platformlarda yayınlarınızı sadece uyelikli veya uyeliksiz olarak gercekleştirirken; ucretli olan uygulamalarda her ay belirli bir ucret karşılığında yayınlarınızı oluşturabilirsiniz. Buna ilaveten Podcast Hosting platformlarına alternatif siteleri buradaninceleyebilirsiniz.
Podcast SEO ne kadar etkili olur?
Bildiğiniz uzere SEO, uzun zamandır populerliğini korumaya devam eden dijital pazarlama alanının en onemli parcalarından bir tanesi. Peki ya coğunlukla yazılı ve gorsel icerikler ureten bizler neden Podcast ’e bu kadar onem vermiyoruz? Durust olmak gerekirse; veriye dayalı icerik veya yuksek kaliteli icerik oluşturduğunuzdan elde ettiğiniz aynı getiriyi Podcast ile elde edemeyebilirsiniz. Bu nedenle her zaman gunumuzde en cok kullanılan mecraları tercih ederek kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Podcasting şu an yalnızca belirli uygulamalar uzerinden ulaşabildiğimiz bir teknoloji olduğu icin her ne kadar Google ’ın indeksleyemediği bir durum olsa da, size doğrudan hedef kitlenizle konuşma fırsatı veren bir platform. Peki Podcast ’inize SEO uygulamak ne kadar faydalı olur gelin bunu tartışalım.
Teknoloji dunyasında attığınız her adım, bir şekilde Google ’a ve diğer arama motorlarına yoneliyor. Hepimizin bildiği gibi SERP ’te gorunurluk kazanmak icin blogunuzu veya şirketinizi Google ’a kaydettirmeden, aslında anahtar kelimelerimizi belirleyerek yine SERP ’te gorunurluk elde edebiliyoruz. Bu nedenle sunduğunuz bilgiler ne kadar konu ile ilgili olursa, o kadar cok sayıda kişi bu hedef kelimeleri arayacağından, dinleyicilerin sizin Podcast ’iniz ile karşılaşabilme ihtimali o kadar cok oluyor. Bu yuzden Podcast SEO, gelecek yılların en onemli etkenlerinden biri olma yolunda gizlice ilerleyen bir optimizasyon yontemi. Ustelik yayınınızı nerede gorunur kılmak istediğinize gore değişkenlere sahip, orneğin; iTunes uzerinde aramada ust sıraya cıkmak onceliğiniz ise, yayınlayacağınız kaydınızın sadece başlığını duzenleyebilirsiniz, ancak Podcast ’inize ait ozel bir site oluşturduysanız ki bu Google sıralamalarda listelenmeniz anlamına gelir; sitenize temel SEO tekniklerini uygulamanız gerekir.
Peki bu Podcast ’ler neden indesklenmiyor derseniz aslında bu konuda yapılmış net bir acıklama bulunmamakla birlikte; gelecek yıllarda daha sık kullanacağımız sesli aramaların da daha cok kullanılır hale geleceğini duşunebiliriz. Sizin de bildiğiniz uzere Google ’ın bize sunduğu Speech to Text API (Application Programming Interface - Uygulama Programlama Arayuzu) sayesinde dinlediğiniz Podcast ’i yazılı metne anında dokebilirsiniz ki bu da aslında Podcast yayınının SERP ’te gelecek yıllarda indekslenebilir olacağına bir işaret. Podcast yayınınızın sonrasında birinin dinlerken bu API ’ı kullanarak kaydınızı altyazı haline getirebilecek durumda olması ise oldukca sağlam bir avantaj.
Youtube Aramaları & Podcast SEO
Hepimizin video iceriklerini en yakından takip edebildiğimiz bir platform olan Youtube, hemen hemen her videoya ulaşabilme imkanı sağlıyor. Dolayısı ile Youtube ’un bu popularitesi sayesinde videolarınızı podcast ’e, podcast ’inizi videoya ceviriyor olmanız sizin icin guzel bir yontem. Boylelikle Youtube ’u da Spotify gibi bir servis olarak kullanmış olacağınızdan; hem Youtube Search, hem de SEO tarafında one cıkmış oluyorsunuz. Bu işlemi ise basit video duzenleme aracları ile yapabilirsiniz.
Peki nasıl yapılır bu Podcast SEO?
Podcast SEO icin oncelikle dikkate alınması gereken iki faktoru şu şekilde sıralayabiliriz:
Liste sıralamaları Google arama sıralamaları Google sıralamalarında trafik elde etmek icin Podcast ’inize SEO yapmaya ise her bir yayınınız icin varsa web siteniz uzerinde yeni bir sayfa oluşturarak başlamalısınız. Boylelikle siteniz uzerinden Podcast ’inizin reklamını yapmış olacağınızdan kitlenizi ister istemez yayınınızı dinlemeye teşvik etmiş olacaksınız.
Oluşturduğunuz sayfanın URL ’ine mutlaka belirlediğiniz anahtar kelimeyi de eklemelisiniz. Bunun icin Podcast ’iniz ile ilgili oluşturduğunuz sayfa uzerinde dikkat etmeniz gereken standart SEO calışmalarımızdaki ufak detayları ise kısaca şoyle ozetleyebiliriz:
İcerik uzunluğu Sayfa hızı Gorsel eklemeleri Başlık metni kullanımı (H2) Sosyal medya paylaşımları Site ici linkleme Liste sıralamalarında iyi bir gorunum elde etmek icin ise yayınladığınız platform uzerinde yine her şeyin sırrı başlıkta gizli. Yapacağınız ilk iş yayınlacağınız Podcast icin bir anahtar kelime belirlemek olmalı. Elbette Podcast ’inizi yayınladığınız mecralardaki alan kısıtlamalarından dolayı cok uzun yazılı icerikler ile sıralama faktorune bu uygulamalarda yer bulamıyorsunuz, ancak title-description ’a dikkat ederek bu kuralı bozabilirsiniz. Podcast ’iniz icin en onemli anahtar kelimenin title ’ınız icinde olacağını unutmayın. Yazılı iceriklerimizde olduğu gibi title uzerinde anahtar kelime kullanımı burada da devreye giriyor. Kullanacağınız anahtar kelime olabildiğince arama hacmi yuksek bir kelime olmalı ki kolaylıkla kitlelere erişebilsin. Buna ilaveten doğru kategorize edilmiş alanda kullanacağınız etiketler konu ile mutlaka ilintili anahtar kelimelerden secilmiş olmalıdır ki bu kullanıcıların kolaylıkla kısayoldan yayınınıza ulaşmasını da sağlasın.
Oylamalar & Yorumlar
Yayınladığınız her bir kayıt icin kullandığınız platformun izin verdiği kadarıyla oylama & yorumlama alanlarına sık sık geri donuşler yapın; dinleyiciler tarafından inceleme yapılmış bir Podcast, diğer yayınları ardında bırakarak kendini on plana atacaktır.
Bununla birlikte hazırladığınız bolum tanımınına (episode description) link yerleştirme ile aynı şekilde web sitenize yonlendirme yapabilir veya site dışı tanıtım calışmaları yapabilirsiniz. Site dışı linklemelerin coğu “nofollow” yapıda olacaktır ancak burada asıl amacımız dinleyicilerimizi siteye yonlendirmek olduğu icin minik linklemeler Podcast gorunurluğune oldukca katkı sağlayacaktır.
Facebook Reklamları
Yayınlamak uzere olduğunuz bolumleri Facebook reklamları ile tanıtın. Mobil dinlemenin %82 ’sinin Iphone kullanıcılarından oluştuğunu duşunursek bu oldukca buyuk etkileşim alabileceğimiz bir alan demek. iOS cihazı kullananlar icin doğrudan Facebook uygulamasına bağlanan kitlenizi hedefleyen reklamlar oluşturabilirsiniz. Android kullanıcıları icin de aynı şekilde reklam oluşturmanız gerekecektir. Boylelikle bu reklamlar sayesinde kullanıcılar yayınladığınız son bolumleri gorup sayfanıza abone olabilirler.
Podcast ’e Link İnşası
Onumuzdeki yıllarda gorebileceğimiz en heyecan verici link inşası taktiklerinden biri olacağını duşunduğum Podcast linklemesi de artı bir ozellik gibi gorunuyor. Her gun yeni bir keşif yapabildiğimiz dijital pazarlama alanında onumuze sunulan cok değerli fırsatlardan bir tanesi olduğu kanısındayım.
Oncelikle Podcast yayınlarının her sitede farklı tasarımlara sahip olduğunu belirtmeden gecemeyiz zira Podcast yayınlarınızı paylaştığınız platform, icerik ekleyebileceğiniz bir alana sahip değilse link inşası yapamazsınız. Bu nedenle ancak icerik ekleyebileceğiniz bir alana sahip olan platformlarda link inşası yapabilirsiniz.
kaynak: https://zeo.org/tr/blog/podcast-seo-ne-kadar-etkili/