Merhaba arkadaşlar ilk seo yazımıza başlıyoruz bu yazımızda sizlere domain secimi ve seo acısından oneminden bahseymeyi duşunuyorum.

Site acarken domain en onemli konulardan biri kesinlikle domain secimi bu yuzden buna oldukca dikkat etmemiz gerekiyor.
Domain secerken oncelikle acacağımız siteyi ne icin actığımız oldukca onemli.

Eğer sitemizi sadece adsense icin acacaksak buna gore domain secilmeli. Siteyi marka haline getirmemiz gerekiyorsa farklı alanadı kullanılmalı.

Marka yaratmak icin site acıyorsak dikkat etmemiz gerekenler sectiğimiz alan adının kısa, akılda kalıcı ve mutlaka com uzantılı olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Yurtdışında com uzantılı olmayan cok sayıda marka haline gelmiş siteye denk gelmemiz mumkun ancak ulkemzde hala net ve org uzantıları hakkında bile insanlar yeterince bilgi sahibi olmadığından com uzantılı domain secmek oldukca onemli.

Kısa ve anlamlı olması yine oldukca onemli kriterlerden biri malum ulkemizde Turkce konuşuluyor ve hala ingilizce bilen insan sayısı az ve ulke olarak teknoloji konusunda pek iyi değiliz. Bu yuzden sectiğiniz domainin anlamlı ve akılda kalıcı olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Bulduğunuz kısa ve yazımı kolay alan adlarını kullanabilirsiniz. Kulağınıza hoş gelmese bile marka haline geldikten sonra herkesin sectiğiniz alan adını beğeneceğinden emin olabilirsiniz. Bunu şoyle duşunebilirsiniz.

Size kurulmadan once google veya facebook alan adının nasıl olduğu sorulsa bir coğunuzun beğenmeyeceğinden adım gibi eminim. Ancak marka haline geldikten sonra herkesin siteye bakış acısın değişiyor. Bu yuzden sectiğiniz alan adının kotu olduğunu duşunmenize gerek yok.

Alan adının guzel olup olmadığına kesinlikle otoritesine gore karar veriliyor diyebilirim.

Adsense veya buna benzer reklam alımlarından para kazanmayı duşunuyorsanız o zaman iş değişir. Sececeğiniz sektore uygun domain almanız seo acısından daha faydalı olur.Mesela niche sektorlerden birine calışma yapıyorsanız veya sizi cok fazla zorlamayacak kelimeler sectiyseniz o zaman tam keyword domain almanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Mesela yumurta donasyonu gibi bir kelimede calışmak istiyorsanız( Daha once araştırdığımdan yazdım tıklama başı getirisi Turkiye şartlarına gore oldukca iyi kelimelerden biri ) uzantı fark etmeksizin kelimenizi iceren domain secimi sizin icin daha yararlı olacaktır.

Konu ve kategorilerin nasıl olması gerektiği, tema ve hosting secimi gibi konulara da sonraki yazımızda değinmeyi duşunuyorum. Bu konu hakkında aklınıza takılan her şeyi konu altından sorabilirsiniz.