Dunyanın en buyuk arama motoru Google işverenler ve calışanlar icin de ekmek kapısı oldu diyebiliriz. Ozellikle E-Ticaret sitelerinin daha fazla satış yapabilmek icin Google ilk sayfasında ya da ilk sıralarında cıkmak icin milyonlar harcadığını biliyoruz. Bu tabi ki basit bir şekilde yapılacak bir şey değil. Eğer herkesin yapabileceği, uzmanlık gerektirmeyen bir calışma olsa ve sonuc alınsa bu calışmalardan, buyuk firmalar aylık 10.000 TL ’leri aşan ucretlerle Kurumsal SEO Danışmanı aramazlardı. Google da ust sıralara cıkmak icin program arayanlar şimdiden aramayı bıraksalar iyi olur. Cunku bunun icin bir program şu ana kadar yapılmadı. Ancak işlemlerden sadece birkac tanesini yapabilecek scriptler piyasaya surulmuş durumda. Orneğin SEO calışmalarının en onemli unsurlarından biri olan ozgun makaleler icin spin aracları geliştirildi. Google tarafından hic de hoş karşılanmayan bu yontemi uygulamak icin otospin.com ’u onerebilirim. Ancak aşırıya kactığınızda sitenizin manuel spama duşme olasılığı cok yuksek. Ayrıca backlink calışması icin oto backlink aracları ile sitenize aynı anda yuzlerce siteden backlink sağlayabiliyorsunuz ancak bu da hic faydalı bir yontem değil.
Google ’de ust sıralara cıkma ucreti ne kadar?
SEO uzmanları tarafından yapılan ve sitenizi Google ’de ilk sayfalara ya da ilk sıralara cıkarma ile sonuclanacak bu calışmalar icin normal fiyatlar cok yuksek olsa da, bu işi evinde bireysel olarak bazı yontemlerle yapmaya calışanlar piyasayı oldurmuş durumda. Orneğin gectiğimiz ay yakın bir arkadaşım iş almış ve bana bu işi vermeye calışıyor. Aylık 750 TL vererek onemli bir anahtar kelimede siteyi ilk sayfaya getirmemi istiyor. Kıramadım ve kabul ettim ancak siteyi incelediğimde sitenin boks macında nakavt olmak uzere olan bir boksor gibi olduğunu fark ettim. Yani bu siteyi istenen anahtar kelimelerde ilk sayfaya getirmek icin aldığımdan cok daha fazla harcama yapmam gerekecekti. Başarı sağlayamayacağım bir calışmaya da girişmek istemedim ve işi almaktan vazgectim. Yaptığım SEO calışmalarında ucret iadeli calıştığımdan, siteleri inceleyerek kabul etmemde fayda var. SEO ile Google ilk sayfa calışması icin (anahtar kelimenin durumuna gore değişse de) ortalama 2000-4000 arası fiyatlar veriliyor. Google ilk sıra calışmaları icin, eğer rekabetin cok fazla olmadığı bir anahtar kelime ise 4000-8000 arası bir fiyat isteniyor. Kazancının ve dolayısı ile rekabetinin de yuksek olduğu anahtar kelimelerde ise fiyatlar 10000 TL ’den başlıyor. Neden bu kadar pahalı diye duşunenler olabilir. Google ilk sıraya getirdiğiniz bir site eğer onemli bir anahtar kelime ile calışıyorsa aylık cirosunun birkac milyon lirayı bulabileceğini unutmayın. Tabi ki kazancın yuksek olduğu durumlarda bu kazanca ortak olmak isteyen rakiplerin de Google ’de yukselmek icin calışma yaptırdığını goz onune alırsak, ilk sıraya gelmenin gercekten de kolay olmadığını anlayabiliriz.
Google gibi arama motorlarında ilk sırada yer almak icin ne yapmak gerekir diye soranlar cok fazla olsa da bircoğuna detaylı olarak yardım edemiyorum. Biliyorsunuz yıllardır verilen emek karşılığında kazanılan tecrubelerin bir telefon ya da mail ile soranlara aktarılması cok da doğru olmaz. Ancak calışmaların sırası, basit yontemleri ve siteleri zor duruma duşurebilecek durumlardan nasıl uzak durulması gerektiği konularında mesaj gonderen takipcilerime yardımcı olmaya calışıyorum.
Google ust sıralara cıkmak ucretsiz bir şekilde yapılabilir mi? Bunun icin ucretsiz yollar olsa da, kaliteli backlinkler icin illaki harcama yapmanız gerekecektir. Ucretsiz SEO yapmaya calışanlar cok fazla artık bu konuda yalnız değilsiniz. Google aramalarına bakıldığında her ay 10 binden fazla kişinin web sitemi nasıl ust sıralara taşırım diye sorduğuna şahit olabilirsiniz. Google arama onceliği ya da SERP ilk sayfa ilk sıra calışmaları icin ornek bir site uzerinden gitmek ve sizlere bu şekilde yardımcı olmak en mantıklısı olacak.
Web sitemiz kampanyamerkez.com SEO calışması
Oncelikle sitemiz icin anahtar kelimeler bulmalıyız. Bu anahtar kelimeler benim yaptığım gibi “kampanya” ve “kampanyalar” kelimesi olmasın. Cunku genel olarak yapılan aramalar tek bir kelimeden değil de, anahtar kelime grubundan oluşuyor. Orneğin kullanıcılar “Boyner kampanyaları Mayıs 2018” şeklinde arama yapıyorlar. “kampanya” aramasında Yaklaşık 80.100.000 sonuc bulunsa da bu aranma hacmini değil de web uzerindeki “kampanya” indexlerinin sayısını gosteriyor. diğer daha daraltılmış anahtar kelime olan “Boyner kampanyaları Mayıs 2018” kelime grubuna baktığımızda yaklaşık 221.000 sonuc bulunduğunu goruyoruz ki diğer kelimeden cok daha az index bulunan bir anahtar kelime bu. Rakip index sayfaların daha az olması sizin acınızdan avantaj. Ayrıca bu kelime grubunda kullanıcıların neyin peşinde olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Genel bir tabir aramaktansa, Boyner ’deki Mayıs ayındaki kampanyaları bulmaya calışan bir kullanıcının siteye girmesi, onun ihtiyacları icin Boyner Mayıs ayı kampanyalarını eklememiz yeterli olacaktır. Kişilerin sayfaya girdiklerinde aradıklarını bulmaları cok onemli. Sayfada gecirilen zaman, sitenizin ihtiyacları karşılayan bir site olarak Google gozundeki değerini yukseltecektir.
Google ilk sırada cıkmak icin ilk yaptığım şey, anahtar kelimelerde hangi sitelerin ilk sıralarda olduğunu, buradaki sitelerin hızlarını, index sayılarını, tasarım duzenini ve referans backlinkerini kontrol ederek, aynı yontemleri uygulamak oldu. Site hızınız Google ’de ilk sıralarda cıkmak icin olmazsa olmazdır. Siteniz hızlı olmalı ve kullanıcı siteye girdiğinde her sayfaya anında ulaşmalı. Kurumsal SEO Danışmanlarının ilk olarak yaptıkları şey sitenin hızını kontrol etmek, hatalı sayfalar varsa bunları duzelterek Google webmaster Tools uzerinden de hataların duzeltildiğini Google botlarına haber vermek olur. Ayrıca hic olmasını istemesek de rakiplerimiz bizim sitemizi illegal yontemlerle saf dışı bırakmaya calışabilirler. Bunun icin siteye gelen backlinkerli kontrol etmelisiniz. Kalitesiz, ahlaki olmayan sitelerden gelen link varsa hemen bu linkleri reddetmelisiniz. Google backlink reddetme aracı hakkında yazdığımız yazıyı okuyarak zararlı backlinklerden kurtulabilirsiniz.
Sağlam referanslarınız olmalı. Sitenizi oneren kaliteli, uzun yıllardır sektorde olan web siteleri olmalı ve buralardan sitenize bağlantılar verilmeli. Sadece dofollow bağlantı alınması konusunda ısrarcı olan SEO danışmanları var ancak bunlara katılmıyorum ben. Google her zaman doğallıktan yana. sitenize verilen bağlantılar bazen dofollow olur, bazen de nofollow. Doğal olan da budur zaten. Siz siz olun sitenize gelen nofollow bağlantıları kaldırmayın. Sadece spam durumuna duşebilecek, spam değeri cok yukselmiş (5-ve uzeri anormal derecede yuksektir) ise kesinlikle buradan gelen backlinkleri reddedin.
Sosyal medya desteği ile hedef kitlenizi sitenizden haberdar edin
Kurumsal SEO danışmanları neden onlarca sosyal medya hesabı almak zorunda hissediyor diye merak edenler olabilir. Orneğin sağlık konusu ile ilgili 5000 takipcisi olan Facebook ya da Twitter hesabı satın alabiliyoruz muşterinin sitesinin kategorisine gore. Cunku buradan siteye gelen organik ziyaretcinin siteye cok cok faydası olacaktır. Bunu bir yontem olarak kullananların Adsense kazancını artırmak istemeleri uzerine de Google bazı siteleri banlamıştır. Her şeyi aşırıya kacmadan doğal olarak yaparsak tabi ki sıkıntı olmayacaktır. Dunyanın ilk 100 sitesinden backlink desteği sağlayabilirsiniz. Bunun icin sitelerin otoriter siteler olmasına dikkat edebiliriz.
Google ilk sıraya cıkıp burada sabitlenme
Sitenizi Google ’de ilk sayfaya, sonra da ilk sıraya getirebilirsiniz. İcerik calışmaları burada devreye giriyor. Kategorilerin tam olarak beslenmesi, site icin linkleme ile SERP ’te alt bağlantıların da oluşmasını sağlayın. Eğer tek sayfa şeklinde ilk sıraya gelirseniz, basit bir calışma ile başka sitelere sıranızı kaptırabilirsiniz. Bunun icin yapmanız gereken icerikleriniz ozgun ve yeteri kadar uzun olmalı. Kategorilere uygun icerikler girilmeli ve site ve kategoriler her zaman guncel tutulmalı.
Herkesin sitesinin Google ’de ilk sırada olması imkansız. Cunku aynı kelimede ben de ilk sıraya cıkmak isterim, siz de. O zmana şu kural devreye girer “İyi olan kazansın” yani işini daha iyi yapan, ilk sırada yer alsın ve burada kalmaya devam etsin.
Kaynak: Necmettin Kar