Web sitesi sahipleri icin oldukca sık araştırılan konulardan bir tanesi Google'da ust sıralara cıkmak. Peki neden Google? Cunku Google hem ulkemizde hem de dunya genelinde en fazla kullanılan arama motoru.
Ne yazık ki her şey bir internet sitesi acmakla bitmiyor. İnternet sitenizi bir dukkanınız gibi duşunurseniz eğer bu dukkana muşteri cekmeniz gerekiyor. Bunun icin de insanların sizi bulabiliyor olması gerekiyor. En ufak bir şeyi araştırmak icin başvurduğumuz Google bu kişilere ulaşabilmemiz icin en onemli kaynak. Google birinci sayfa da bu kişilere en fazla ulaşabildiğimiz ve en cok gorunduğumuz yer. Yapılan araştırmalara gore kullanıcıların %80'i cok kritik bir bilgi aramıyorsa ve ilk sayfada bulamadıysa ikinci sayfaya bakmıyor.




Birinci sıra, birinci sayfa ve ust sıralar... Yolun ucu bir şekilde kıyısından koşesinden olsa dahi SEO'ya cıkıyor. Yani arama motoru optimizasyonu. Bugun konu ile ilgili giriş seviyesinde bilgi sahibi olanlar icin bir icerik hazırladım.

İşte Google'ın ve kullanıcıların sitenizi sevmesi icin yapmanız gerekenler.

Google'ın ulkemizdeki pazar payı %90'dan fazla. En fazla kullanılan arama motoru yani. Turkiye'de de internet erişimi olan yaklaşık 64 milyon kişi var.



Super bir rakam değil mi?

Google'da ust sıralarda cıkmak icin web sitenizin kullanıcı deneyimi harika olmalı, hızlı acılmalı ve mobil uyumlu olmalı.



SEO'yu uc başlık altında toplamak mumkun.

Site ici SEO (Dukkanın ici) Site dışı SEO (Dukkanın dışında var olan hayattaki gorunurluğunuz ve itibarınız, sizin hakkınızda yapılan yorumlar, yayınlanan ilanlar vb.) Kullanıcı deneyimi (Muşterilerinize dukkan icerisinde sunduğunuz deneyim) 1) Site ici SEO performansınız cok iyi olmalı.



Google, surekli olarak duzensiz diyebileceğimiz aralıklarda guncellemeler yayınlar. Bunu da web sitelerini doğru bir şekilde sıralayabilmek ve arama yapan kullanıcılara en doğru bilgiyi en kısa surede ulaştırmak icin yapar.

Bundan 5-6 yıl oncesine kadar site dışı SEO calışmaları ile(birazdan bahsedeceğim) site ici SEO'da cok fazla calışmadan ust sıralara cıkabiliyordunuz. Ancak Google'ın son yıllarda yaptığı değişiklikler, yayınladığı guncellemeler ve mobil cihazlar ile mobil trafiğin artması derken site ici SEO cok onemli bir yere geldi.

Meta etiketler oldukca onemli.



Meta etiket diye tabir ettiğimiz ve sitemizin kod yapısında bulunan ve kullanıcılara, Google'a sayfalarımız hakkında bilgi sunan etiketlerin iyi bir şekilde kurgulanması oldukca onemli. "İyi bir şey"den kastım da şu; her bir sayfanız icin ozgun(uniqiue) olması, sayfa hakkında doğru bilgi vermesi ve kullanıcıların okuduğunda duzgun şekilde bir anlam belirtmesi.

Meta etiketler dediğimizde en başta Title(sayfa başlığı), Meta Description(sayfa acıklaması) ve Rich Snippets(akıllı etiketler) geliyor.

Google arama sonuc sayfalarında Title ve Meta Description alanlarınız doğrudan goruntulenir ve bir sıralama faktorudur. Bu etiketler icerisinde konunuz ile ilgili anahtar kelimelere mutlaka yer verin.

Akıllı etiket derken?



Akıllı etiket derken arama yaptığımızda sonuc sayfasında gorunen yıldız, fiyat ve etkinlik bilgileri gibi bilgiler var ya işte onları kastediyorum. Akıllı etiketleri sitenizin kod yapısında yapacağınız değişiklikler ile uygulayabilirsiniz. Yani biraz teknik geliştirme yapmanız gerekiyor. Eğer Wordpress veya Joomle gibi acık kaynak kodlu bir icerik yonetim sistemi kullanıyorsanız bunu eklentiler vasıtasıyla kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Akıllı etiketler 4 buyuk arama motoru tarafından kullanılmaktadır. Schema.org ve Open Graph web sitelerini inceleyebilirsiniz.

Mobilin cağı coktan geldi cattı. Mobil aramaların oranı masaustu aramaları 4'e katladı. Duyarlı, mobil uyumlu tasarım ve hızlandırılmış mobil sayfalar olmazsa olmaz.



Duyarlı tasarım design artık cok onemli. Mobilden yapılan aramaların sayısı masaustu cihazları 4'e katlamış durumda. Bu da demek oluyor ki web sitenize buyuk coğunlukla mobil cihazlardan ziyaretci alıyorsunuz. Bu nedenle de mobil tasarımınızın iyi olması, kullanıcı deneyimini sağlaması gerekiyor. Bununla birlikte AMP dediğimiz hızlandırılmış mobil sayfaların da onemi artmış durumda. Hızlandırılmış mobil sayfalar sayesinde sayfalarınızın cok hızlı yuklenmesini sağlayabilirsiniz.

Hız demişken, sitenizin acılma hızı artık bir sıralama faktoru.



Hem masaustu hem de mobil acılış hızı oldukca onemli. Kullanıcılar gec acılan sayfaları erken terk etme eğiliminde oluyor. Hepimiz gec yuklenen sayfalardan hazzetmiyoruz oyle değil mi? Google Pagespeed aracı uzerinden sitenizi test edebilirsiniz.

2) İceriklerinizi kullanıcılarınız icin oluşturun ve onların ilgi alanlarına gore SEO uyumlu bir şekilde, anahtar kelimelerle zenginleştirin.



Web sitenizde yayınladığınız icerikler, en buyuk organik trafik kaynağınız. Sadece yazış olmak icin değil, gercekten kullanıcıların aradığı bilgilere odaklanın ve SEO uyumlu bir şekilde anahtar kelimelerle zenginleştirin. Burada SEO uyumlu diyerek anlatmak istediğim şey, iceriğinizin bir duzeninin olması, giriş gelişme sonuc ile birlikte H etiketleri dediğimiz etiketlerle duzgun bir şekilde oluşturulması. Bununla birlikte kullanıcıların aradığı bilgilerle ilgili yaptıkları arama obeklerini(anahtar kelimeleri), iceriğinizin konusu ile ilgili anahtar kelimeleri iceriğinizde kullanın. Bunu yaparken anlamsız cumlelerle anahtar kelimeleri surekli kullanmak yerine gercekten anlamlı cumleler oluşturun ve kullanıcılarınıza sunun.

Anahtar kelime araştırmanızı gercekten iyi yapmalısınız.



Anahtar kelime araştırması yaparken kullanabileceğiniz anahtar kelime aracları bulunmaktadır. Bu aracların bir kısmı ucretli iken bir kısmını ucretsiz/demo versiyonları ile kullanabilirsiniz.

Google arama onerilerini kullanabilirsiniz.



Ustte "google ilk sayfa" araması icin kullanıcıların yaptığı diğer aramaları goruyorsunuz. "Google'da ust sıralara cıkma ucreti, Google'da ust sıralara cıkmak icin program, Google'da ust sıralara cıkma yontemleri, arama motorlarında ilk sırada yer almak icin ne gerekir, google aramalarında resimli cıkmak, google ilk sayfa yapmak, wordpress google ust sıralar, google birinci sıra, Google birinci sıra, Google arama onceliği" aramaları da google ilk sayfa araması yapan kullanıcıların yaptıkları diğer aramalar. Dolayısı ile bu yapılan aramaları iceriklerinizde gecirmek oldukca faydalı olacaktır.

Google Keyword Planner kullanabileceğiniz araclar arasında yer alıyor.



Google'un Adwords kullanan muşterileri icin hazırladığı ve sunduğu Keyword Planner aracı Google'da yapılan aramalarla ilgili aylık hacim ve rekabet oranları ile ilgili bilgiler sunuyor. Google Trends de kullanabileceğiniz bir diğer ucretsiz arac. Ucretli olarak KWFinder, Long Tail Pro, Keywordtool.io araclarını da deneyebilirsiniz.

Sayfalarınızı ve iceriklerinizi zengin arama sonuclarına gore optimize edin.



Bu aynı zamanda onumuzdeki yıllarda trend haline gelecek "sesli arama" icin de gecerli bir madde. Kullanıcıların yaptıkları aramalara gore acıklayıcı bilgiler kullanmak, akıllı etiketleri kullanmak bu şekilde zengin arama sonucları edinmenizi sağlar. Bu da kuşkusuz ki organik trafiğini artırmakla birlikte ilk sayfada olmanızın avantajlarını da iyi kullanmanızı sağlayacaktır.

3) Kullanıcı deneyimi oldukca onemli, sitenize gelen kullanıcıları sitenizde tutmalı ve daha fazla sayfa ile buluşturmalısınız.



Web sitenizi kurduktan sonra gelen giden kim olursa takip edebileceğiniz ucretsiz bir takip ve analiz aracı var; Google Analytics. Google Analytics uzerinden yıllık, aylık, haftalık, gunluk hatta anlık olarak web sitenizde nelerin olduğunu, kimin nereden geldiğini, gittiğini gorebilirsiniz. Google Search Console, Analytics ile birlikte kullanabileceğiniz diğer bir ucretsiz arac.

Sadece duşunun, 500 kelimelik bir iceriğiniz var o sayfanızın Analytics uzerindeki ortalama oturum suresi(yani bir kullanıcının ortalama sayfada kalma suresi) sadece 3 saniye. Sizce bir kişi 500 kelimeyi 3 saniyede okuyabilir mi? Cevap tabiki hayır. Bu da o sayfanızla ilgili icerikle veya teknik tarafı ile ilgili sıkıntısı olduğunu gosteriyor.

4) Markalama cok onemli.



Yazdığınız icerikler, web sitenizde sunduğunuz deneyim, kullanıcılarınıza sunduğunuz avantajlar markanızın on plana cıkması icin buyuk bir oneme sahip. İnternetin geliştiği ve kullanıcıların karşısına fazlasıyla secim avantajı sunduğu gunumuzde markanızın rakiplerinizden sıyrılması icin on plana cıkabilmelisiniz.

5) Site dışı SEO calışmalarınızı duzenli olarak yurutun.



Site dışı SEO calışmalarında 4. maddemizle bağlantılı olarak ilerlemeniz onemli. Google'da marka aramalarınız arttıkca veya sitenize gelen kullanıcılar yeniden sitenize gelmeye başladıkca sadık bir kitle edineceksiniz. Duzenli olarak sitenizi ziyaret eden, aradığı bilgiyi sizin sitenizde bulabileceğini duşunen kullanıcılarınız oldukca site dışındaki gorunurluğunuz ve link profiliniz(backlink) de olumlu yonde etkilenecektir.

Sitenize gelen bağlantı metinleri sadece anahtar kelimelerden oluşmasın.



Google, yayınladığı son guncellemeler ile birlikte doğal bir backlink profiline sahip olmanızı istiyor. Dolayısı ile yukarıda belirttiğim anahtar kelimeleri direk olarak bağlantı metinlerinde gecirmeyin. Burası onemli bir nokta. Somutlaştırmak gerekirse "SEO" kelimesinde ilk sıraya cıkmak istiyorsanız sitenize gelen bağlantıların anchor text'i yani bağlantı metni "SEO" olmasın. Bunu zenginleştirerek kullanın.

Sayfanızın linkini verin, "SEO ile ilgili bilgiler almak icin tıklayın" "daha fazla bilgi icin tıklayın" gibi ibareleri kullanın. Gercekten kullanıcıların tıklayabileceği, tıklamak isteyeceği bağlantı metinleri oluşturmanız en iyi yoldur.
Kaynak: Onedio