İster cevrimici bir mağaza, ister haber portalı, ister hobi projesi olsun, web sitesi ne olursa olsun , asıl amac Google, Bing veya Yahoo gibi arama motorları tarafından bulumaktır. Gunumuzde kullanıcıların web sitesi URL'sini adres cubuğuna yazma oranları cok duşuktur. Bunun yerine, arama motoruna belirli bir anahtar sozcuğu yazmayı tercih etmektedirler. Bir kullanıcı belirli bir ifadeyi aradığında, arama motoru aranan terimle en iyi eşleşen benzersiz bir web sitesi listesi oluşturur. Site sahipleri arasında, alakalı anahtar kelimeler icin olabildiğince yuksek rutbe almak ve kendilerine arama sonuclarında belirgin bir yer kazanmak icin buyuk bir rekabete girerler. Bu, icerik optimizasyonu ile sağlanabilir . Aşağıdaki on ipucu, web sitenize okuyucuları cekecek SEO metinleri yazmanıza yardımcı olacaktır.
İyinet tarafından hazırlanan bu on ipucu 2019 SEO teknikleri goz onunde bulundurularak hazırlanmıştır. Umarız tum uyelerimiz bu makaleden istifade ederler.
1. SEO metinlerinizin okuyucuya değer sunduğundan emin olun
Metinlerinizi SEO dostu yapmak icin alabileceğiniz bircok onlem vardır. Her arama motoru, kullanıcının arama sorgusu ile ilgili en iyi sonucları sunmayı amaclamaktadır. Bu nedenle, insan okuyucuların goz ardı edilmesinin bir anlamı yoktur. Google, Bing ve Yahoo sitenin kullanıcı icin ne kadar alakalı olduğunu anlamak ve denemek icin algoritmalar kullanır. Bu, web sitesinde bulunan icerik tarafından belirlenir. Optimal SEO iceriği, optimize edildiği arama terimiyle tematik olarak eşleşmeli , ancak aynı zamanda kolayca okunabilir olmalı ve kullanıcıya değer sunmalıdır . En iyi adım, metnin arama sorgusunun cevabını icermesi olabilir. Yuksek kaliteli SEO iceriği oluşturmak istiyorsanız, belirli bir konuya odaklanmalı ve bununla ilgili sorulabilecek sorular icin bilgi vermelisiniz.
2. Mukerrer icerikli SEO metinlerinden kacının
Yeni iceriği seven sadece okuyucu değil: arama motorları da onu seviyor. Bu icerik başka hicbir yerde gorunmemelidir ve benzersiz icerik olarak bilinmelidir . Kendi web siteniz icin kelime kelimesini kopyalayabileceğiniz cevrimici onceden hazırlanmış urun acıklamaları veya onceden formule edilmiş basın bultenleri vardır. Bununla birlikte, bu, SERP'lerin (Arama Motoru Sonucu Sayfaları) ustune cıkmanın yolu değildir.
İntihal sadece kotu bir davranış değil, aynı zamanda arama motoru tarafından da tanınır ve acımasızca cezalandırılır. Arama motoru icin optimize edilmiş web sitenizin iceriğini oluştururken yinelenen icerikten kacınmanız gerekir. Kendi metinlerinizi kendi sitenizde birkac kez yayınlamak bile bu kategoriye girer. Bunun nedeni, kullanıcıya arama sonuclarında farklı iceriklerle sunmaya calışan arama motoru algoritmasındandır. Aynı icerik iki farklı URL ’de bulunursa, SERP ’lerde yalnızca biri gorunur ve bu arama sonucu orijinal iceriğe sahip olur. Tekrarlarıiceren web siteleri arama sonuclarını aşağı kaydırır veya en kotu senaryoda, arama dizininden bile silinebilir. Yinelenen iceriğin yalnızca tek tek alt sayfaları etkilemediğini unutmayın; aynı zamanda tum bir alanın alaka duzeyi ve guvenilirliği uzerinde de felaket sonuclar doğurabilir.
3. SEO iceriğinin miktarını belirli bir konuyla eşleştirin
Google, Panda Guncellemesini yayınladığından beri, SEO cevrelerinde yeni bir inanc kabul edildi: icerik kraldır. 200 - 300 kelimeden oluşan metinler yeterli bir sıralama pozisyonu elde etmek icin fazlasıyla yeterliydi. Artık kullanıcılar kendilerini iyi bir sıralama elde etmek icin daha uzun SEO metinleri oluşturmak zorunda buluyorlar. Panda kalitesi guncellemesi tum web iceriğini tek başına hedeflemiyor; ancak Google gibi arama motorları bir metnin bilgi iceriğini değerlendirmek ve okuyucunun sunduğu değeri belirlemek icin ayrıntılı algoritmalar kullanır. Bunlar, anlamsal analizler ve ziyaretcinin ortalama uzunluğu gibi kullanıcı olcumlerini gosterir. Her konuyu onceden belirlenmiş minimum kelime sayımının sınırlarıyla sınırlamak imkansız olduğundan, SEO metninizin kapsamı, konunun karmaşıklığı ile orantılı olmalıdır. Daha fazla icerik otomatik olarak daha iyi bir sıralama anlamına gelmez.
4. Anahtar kelime yoğunluğunuzu dengeleyin
Arama motorları, bir web sitesinin bir arama sorgusu icin ne kadar alakalı olduğunu belirlemek icin anahtar kelimelere guvenir. Bu anahtar kelimeler, belirli bir konu alanına bir web sitesi metni atamayı mumkun kılar. SEO metinleri oluşturmaya başlamadan once, kendi web siteniz icin alakalı konu alanlarını tanımlamalı ve konularınız, urunleriniz veya hizmetleriniz icin onemli anahtar kelimeler araştırmalısınız. Anahtar kelimeleri eş anlamlı anahtar kelime kumelerinde kumelemeniz onerilir. Bu kumelerin her biri, bir arama motoru icin optimize edilmiş web sitesi icin temel bir cerceve olarak mevcuttur. Anahtar kelimeleri SEO metnine entegre ederken, dengeli bir anahtar kelime yoğunluğu sağladığınızdan emin olmalısınız. Genellikle yuzde bir ila uc anahtar kelime dağılımı onerilir. Nihayetinde, anahtar kelimelerinizi nasıl dağıtacağınızla ilgili olarak her bir konu farklılık gosterebilir. Yazar her zaman insan okuyucusunu duşunmeli ve arama motorunu memnun etmek icin metnin icine cok fazla anahtar kelime koymaktan kacınmalıdır. Bunun yerine, bir konunun tum anlamsal alanını kapsayacak şekilde eş anlamlıları, varyasyonları, konu ile ilgili terimleri ve cekimi kullanmanız onerilir.
5. Tasarım ozelliklerinden duzenlenmiş yapı ile SEO iceriği ilişkisi
Bir arama motoru yalnızca bilgi dolu icerik ve alakalı anahtar kelime yoğunluğu gibi bağlamsal yonleri değil, aynı zamanda iceriğin sıralamayı iyileştirmek icin nasıl bolumlere ayrıldığını da bulur. Ana ve alt başlıklar destekleyici bir rol oynar ve HTML kodunda 'h1' ile 'h6' arasında etiketlenir. En onemli tasarım ozelliği, kaynak kodunda belirgin bir yere sahip olan ve metnin ana anahtar sozcuğunu icermesi gereken ana başlıktır ('h1'). Ek anahtar kelimeler en iyi 'h2' ve 'h3' alt başlıklarına yerleştirilir. Ucuncu hiyerarşi seviyesinden sonraki bolumler nadirdir ve yalnızca metni daha iyi okuyabilmeleri icin bir istisna olarak kullanılmaları gerekir. Numaralandırmalar ve liste oğeleri yerine kullanılabilir. kalınlaştırma 'b' ve 'strong' HTML etiketlerini kullanarak uygulanan SEO metinlerini yapılandırmanın bir yolu da olabilir. Guclu etiket, arama motoruna koyu yazılmış ifadenin alakalı olduğunu soyler; kalın etiket sadece optik efekt icindir.
6. SEO iceriğinizi guclendirmek icin ic bağlantı kullanın
Yukarıda acıklandığı gibi, SEO metinleri en iyi şekilde belirli bir konu icin optimize edilmiştir. Arama motoru icin optimize edilmiş web siteleri, bir web projesinin bağlantı kaynağını yonetmek ve bir etki alanının ilgili sayfalarını guclendirmek icin bunları kullanır. İc ve dış bağlantılar, bir sitenin kullanıcı dostluğunu artırabilir ve okuyucuları diğer web sitelerindeki ek bilgilere yonlendirebilir. Ekleyeceğiniz her bağlantının, diğer web sitesinin bağlantı populerliğinizin bir kısmını devraldığını gosterir. Harici web sitelerine bağlanmaya başlamadan once, etki alanınızda yararlı olabilecek uygun bir bağlantı hedefi olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Harici web sitelerinden herhangi bir bağlantısı yoksa, etki alanınızı guclendirmek icin alt sayfaları kullanabilirsiniz. Arama motoru icin tematik tahsisi kolaylaştıracak şekilde daima ic ve dış bağlantılarla anlamlı bağlantı metinleri kullandığınızdan emin olun. Bilinmeyen web sitelerine bağlantı yapılırken sozde nofollow niteliği kullanılmalıdır. Bu, Google ’a bağlantı populerliğini hesaplarken dış bağlantının goz onunde bulundurmaması gerektiğini gosteren bir HTML talimatıdır. Bağlantı kaynağı bu nedenle kendi etki alanınızda tutulur.
7. SEO iceriğinizi duzenli aralıklarla guncelleyin
En guncel SEO iceriği bile tamamen guncel değilse bile cok yardımcı olmayacaktır. Web sitenizin guncelliği de arama motoru icin başka sıralama kriteridir. Guncel konular hakkında duzenli olarak yeni icerik sunan etki alanları, SERP ’lerde iceriklerini ihmal eden web sitelerine gore cok daha iyi performans gostermektedir. Online mağazalar veya iş siteleri gibi. Web projeleri icin urun metinlerini, kategori metinlerini ve hizmet yelpazelerinin acıklamalarını duzenli olarak yeniden yazmak neredeyse imkansızdır. Ozel haberler yerine, basın bolumleri ve sitedeki tumleşik bloglar ziyaretcilere yeni icerik sağlama imkanı sunar.
8. SEO metinlerinizi yukseltmek icin multimedya elemanlarını kullanın
Başlıklar, listeler ve numaralandırmalar gibi yapısal oğelerin yanı sıra, SEO metinleri resimler ve multimedya oğeleriyle de parcalanabilir. Multimedya iceriği, ziyaretciye gorsel-işitsel doğası sayesinde daha fazla değer sunar.Bilgi cok sayıda kanal uzerinden sunulur. Arama motoru, kullanıcılarına mumkun olan en iyi web sitesini sunmak istiyor ve bu nedenle multimedya oğelerini cok olumlu değerlendiriyor. Kullanıcı olcumleri, site ziyaretcilerinin gomulu video ve grafiklere sahip sitelerde daha uzun zaman harcadıklarını ve ardından olumlu bir sıralamada bulunduğunu gostermektedir. Aynı zamanda, arama motoru tarafından optimize edilmiş goruntuler ve videolar aracılığıyla, organik bir web aramasından değil, goruntu ve video arama motorlarından gelen trafiği oluşturmak da mumkundur.
9. SEO ile ilgili kriterler icin resimlerinizi optimize edin
Web sitenizi bir arama motoru icin optimize etmek icin SEO metinlerini yazarken birden fazla SEO kriterini goz onunde bulundurmalısınız. Goruntuleri ve grafikleri birleştirirken, iceriğinizin gorsel arama yoluyla bulunabileceğini garanti altına almak icin izlenecek temel kurallar vardır. Arama motorları kendileri analiz yapamazlar; bu nedenle tarayıcı, goruntunun ne anlama geldiğiyle ilgili kendilerine bilgi aktarır. Gorsel aramada sıralama yapmayı planlıyorsanız, ilgili anahtar kelimeleri dosya adına ve resim başlığına eklemeniz gerekir.. Coğu arama motoru daha buyuk resimleri daha kucuk resimlerden daha iyi derecelendirir, bu yuzden yuksek cozunurlukte olduklarından emin olun. Bir goruntunun iceriğiyle ilgili bir arama motorunu bilgilendirmek icin, goruntunun HTML koduna alakalı anahtar kelimeler eklemelisiniz. Bu, resmin başlığı (başlık etiketi) ve goruntunun acıklaması (alt etiketi) icin gecerlidir. Başlık etiketi, fare resmin uzerine suruklendiğinde goruntulenir. Bununla birlikte alt etiketi, tarayıcıya, teknik nedenlerle gosterilemediğinde goruntunun yerini alan kısa bir acıklama sunar.
10. SEO iceriğinizi anahtar kelime optimizasyonlu meta etiketlerle zenginleştirin
Kullanıcı Google veya Bing gibi bir arama motoruna bir terim girdiğinde, snippet biciminde bir arama sonucu derlemesi alır.. Bunlar, her zaman aynı şekilde sunulan web sitelerinin kısa metin alıntılarıdır: başlık, acıklama ve URL gibi. Bu parcacıkların arama motoru tarafından otomatik olarak oluşturulmadığını ve bu nedenle metin yazarı tarafından elle yazılması gerektiğini unutmayın. Snippet genellikle bir ziyaretcinin web sitenizden ilk gorduğu şeydir. Bu nedenle, sitenizin iceriğinin kısa bir ozeti olmalı ve aynı zamanda ana anahtar kelimeyi de icermelidir. Snippet'iniz arama sonuclarında eksik olarak gorunmemesi icin başlığın 55 karakterin altında kalması en iyisidir ve acıklama yaklaşık 160 karakter icermelidir. SISTRIX'in ucretsiz cevrimici aracını kullanarak ozetlerinizin doğru uzunlukta olup olmadığını kontrol edebilirsiniz .
Ayrıca tarayıcınıza ekleyeceğiniz onemli SEO eklentileri ile daha sağlıklı sonuclar elde edebilirsiniz. Aşağıdaki SEO eklentileri ile ilgili yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
https://iyinet.com/forum/konu/tarayiciniz-icin-en-onemli-seo-eklentileri.290041/
İyi forumlar...