İnternet sitesi sahiplerinin en buyuk sorunlarından biridir iceriklerinin Google tarafından gec indexlenmesi ya da ilk sıralardan değil de arka sayfalardan indexlenmesi sorunsalı. Peki Google algoritmaları ve yeni guncellemeleri sonrasında nelere cok fazla dikkat ettiğini merak ettiniz mi? 2014 yılından bu yana Arama Motoru Google kullanıcı deneyimlerini de dikkate alarak guncel algoritmalar ile arama yapan kullanıcıların aradıklarına kısa surede ulaşmasını sağlamaya calışıyor. Bu yuzden eskiden olduğu gibi anında index almak kolay değil. Google sizin sayfanızı ilk sıralarda indexliyordu ya eskiden, bu da cok zor artık. Zor olmasının nedeni sadece rekabetin artmış olması değil. Google tarafından geliştirilen yeni yontemler. Bu yontemlerin neler olduğunu oğrenmek icin yıllara gore hangi guncellemelerin yapıldığını incelememiz gerekir. İşte “Google gec index sorunu nasıl cozulur?” sorusunun yanıtı.

Siteniz Google tarafından gec indexleniyorsa bunun bircok sebebi olabilir. Bunları madde madde acıklamaya calışayım.

Site otoritenizin duşuk olması
Her sitenin bir otorite puanı vardır. Bu otorite puanını moz.com‘dan sorgulayabilir, sitenizin otoritesini (DA – Domain Autority) oğrenebilirsiniz. Rakibiniz olan siteler sizden yaş olarak buyukse, backlink sayısı olarak sizden iyi durumdaysa ya da spam değeri sizin sitenizden daha duşukse, onların sizin anahtar kelimelerinizde sizden daha ust sıralarda olması normaldir. Peki bu durum hic değişmez mi? Otoritesi buyuk olan site hep sizden onde mi cıkar? Hayır sizin de ilk sıralarda cıkma olasılığınız vardır.

Googla tarafından tam ya da manuel spam almış olmanız

Google kurallarını ihlal ettiğinizde, Google faklı yontemlerle bu ihlalleri fark eder ve sitenize ceza verir. Google bunu sadece algoritmaları ile fark etmez. Bazen Google’nin gozunden kacan durumları rakipleriniz de Google’ye haber vermiş, sitenizi ihbar etmiş olabilir. İnceleme sonunda siteniz Smap cezası aldı. Sonrasında itiraz ederek ya da ruşvet vererek manuel ya da tam spam durumundan yırttınız diyelim. Siteniz aynen evlenmiş ve boşanmış bir kadın durumundadır. Yani artık bekar değil dul’dur. Dul ile bekar kız evlenmek istese, hangisinin talibi daha cabuk cıkar?

Anahtar kelime (keyword) yanlış kullanımı

İceriklerinizi oluştururken cok fazla anahtar kelime kullanmak sitenizin o anahtar kelimede hemen cıkacağı, ya da rakip sitelerin onune gececeği anlamına gelmez. Teşbihte hata olmaz derler ya. Evin onune nohut ekeceksiniz. Cok gur cıkması icin bir cuval nohutu tarlaya sık sık dokmeniz durumunda, birkac gun sonra cıkacak olan nohutların cok buyumediğine, gelişmediğine şahit olacaksınız. Yani nohutları sık sık dikmekle verim alamazsınız. Seyrek dikilen nohutlar daha rahat hareket eder ve daha cabuk gurleşir. Aynen makaledeki anahtar kelimeler gibi. Anahtar kelime yoğunluğunuz yuzde 2-5 arasında olmalı aşırıya kacılmamalıdır.

Sunucudaki yavaşlık ve hantallık

Kullanıcılar sitenizi gezerken bir an bile olsa beklememelidir. Onların zamanı kıymetlidir. Sayfalar hemen acılmalı, resimlerin yuklenmesi hızlı olmalıdır. Google sitenizin yavaş olduğunu fark eder ve optimize edilmemiş sitelere kullanıcıları yonlendirmek istemez.

Siteniz mobil uyumlu olmalı

Gunumuzde artık mobil kullanımı o kadar arttı ki, 2006 yılında yuzde 10 olan mobil kullanımı gunumuzde yuzde 90’ları bulmuştur. Mobil uyumlu olmayan sayfalar, mobil uyumlulara gore daha az tercih edildiğinden siz de bir an once sayfanızı kullanıcı dostu mobil sayfalara donuşturun.

Sosyal medya paylaşımlarına onem verin

Eğer sosyal medya hesabınız yoksa kesinlikle hemen oluşturun. Ozellikle Facebook, Twitter ve Youtube hesabınız olsun. Guncel paylaşımlarınızı buralarda da paylaşın ki, oralardan da referans hitleriniz gelsin. Sosyal medya sayfası daha buyuk ve aktif bir rakibiniz varsa, onun karşısında sosyal medya desteği olmadan tutunmanız cok zor olacaktır.

Site haritası kullanmayı ihmal etmeyin

Sitemap ya da site yol haritası olarak da ifade edilen, sitenizdeki ana ve tali kısımları Google’nin daha kolay algılamasını sağlayan aracı kesinlikle kullanın.

Otoriter ve guncel sitelerden backlink sağlayın

Turkiye’nin en buyuk ve otoriter siteleri genellikle haber ve gazete siteleridir. Orneğin Cumhuriyet.com.tr ile yenisafak.com.tr gibi gazete siteleri en otoriter sitelerin başında gelmektedir. Sadece haber değil, com.tr’li ve otoriter farklı siteler de bulabilirsiniz. Orneğin mybb.com.tr kendi alanında en otoriter sitedir. Buradan alacağınız linkler sizi fazlasıyla ihya edecektir.

Site ici SEO yontemlerini uygulayın

Sitenizdeki iceriklerin kullanıcıları sitede tutucu ve onları tekrar sitenize getirecek duzeyde olmasını sağlayın. Sitenizi ziyaret edenler, sitenizin kaliteli olduğuna ikna olurlarsa sitenizi sık sık ziyaret edebilirler. Siz de bunu yapıyorsunuzdur. Bir konu aradınız ve ilk sayfada bir kac siteye girip baktınız. En akıllıca ve mantıklı acıklamanın olduğu sitede karar kılıp iceriği okudunuz. Sonrasında aynı aramayı tekrar yaptığınızda da aynı siteyi arayacaksınızdır. Google bu şekilde gelen hiti cok onemsemektedir.

Rakip analizi yaparak rakiplerinizin desteğini oğrenin

Sizin anahtar kelimenizde sizden onde olan siteleri analiz ederek, nasıl sizden one gectiğini inceleyin. Muhtemelen sitenizden daha otoriter, daha sağlam referans bağlantısı olan ve de daha guncel sitelerdir sizin onunuzde olanlar. Siz de ozellikle backlink analizi ile rakibinize gelen backlinklerin benzerini sitenize sağlayabilirsiniz.

Sitede gezinmeyi teşvik edin

Sitenizin gorunumu ve icerikleri o kadar kaliteli gorunsun ki, sitenizde başka neler varmış, ziyaretcinin istifade edebileceği başka sayfalar da var mıymış? Bunu ziyaretciye siz sunmalısınız. Orneğin “Bu yazıyı okuyanlar şu makalelere de goz attı”, “Benzer yazılar” ya da “Yeni eklenen icerikler” gibi iceriğin olduğu sayfanın altına ya da yanına farklı iceriklerin başlık ve gorsellerini de ekleyebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi icin site adresinizi yazarsanız, size en uygun yontemle indexleme hızınızın artmasını ve de ilk sayfalardan index almanızın yollarını arayabiliriz.

Kaynak: https://necmettinkar.com.tr/google-gec-index-sorunu-nasil-cozulur/