Sandbox Turk sitelerinde en cok karşılaşılan filtre sistemidir. Turk webmasterların SEO konusunda hızlı ve acemice davranması sonucunda gercekleşen sandbox aynı zamanda kurtulması en zor filtredir. Sandboxta en bilinen sebep, aşırı backlink ve Black Hat SEO taktikleridir. Bu makalemizde, sandbox nedir, sandboxa neden girilir, bir sitenin sandboxa girdiği nasıl anlaşılır ve sandboxtan nasıl cıkılır konuları dahilinde kapsamlı bir şekilde anlatılacaktır.
Sandbox Nedir ?
Aşırı SEO veya illegal SEO sebebiyle sitelerin Google'dan adeta silindiği filtredir. Siteler hatalarına gore, ya birkac sayfa geriler ya da arama motorunda ulaşılamayacak duzeyde geri sayfalara atılırlar.
Site, tum anahtar kelimelerinde, site urlsinde ve site başlığında topyekun bir gerileme yaşar. Diğer filtrelemerde olduğu gibi, gerileme bir veya birkac anahtar kelimelerde değil, tum anahtar kelimelerde meydana gelir.
Sandbox'a Neden Girilir ?
Bu konuda en sık yapılan hata, yanlış yapılmış SEO veya aşırı SEO'dur. Sitede anahtar kelimeler ardı ardına sıralanabilir, title, meta cok uzun ve spam teşkil eden yapıda olabilir. Aşırı backlink calışması yapılmış veya belirli bir istikrarda ilerlemeyen duraklamalarla devam eden link alımları yapılmış olabilir.
Diğer bir sebep ise, illegal SEO yani Black Hat SEO'dur. Bu durumda, gizli metinler, aşırı link cıkış veya girişleri, ufak metinler, kopya icerikler ve otomatik oluşturulan icerikler gibi arama motorlarını aldatmaya yonelik taktikler kullanılmasıdır.
Her iki durumda da, sitenin kullanıcılara hizmet etmediği duşuncesi vardır. Bu site arama motorlarına yonelik oluşturulmuş, amacı ziyaretcilerine faydalı olmaktan cok kendisine faydalı olmaktır. Ziyaretcinin memnuniyeti gozetilmeksizin arama motoruna yonelik bir calışma yapılmaktadır.
Bir Sitenin Sandbox'a Girdiği Nasıl Anlaşılır ?
Daha once de bashettiğimiz gibi, en kesin belirtisi, sitenin tum anahtar kelimelerinde arama motorundan kaybolmasıdır. Ancak bunun tespiti ve anlaşılması zor olabilir. Bu noktada en kolay 2 tur tespit yontemi bulunmaktadır.
1. Sitenin Başlığı (title) arama motorunda aranır, site 1. sırada değilse sandboxtur. Eğer site başlığında kısa ve genel kelime obeği kullanılmışsa yani rekabet soz konusu olan bir başlık yapısı varsa, bu kesin belirleyici kriter olmaktan cıkmaktadır. Orneğin bir veya iki kelimelik başlıkların, kelime sayısının az olması sebebiyle rekabeti yuksektir. Bu durumda 2. kriteri kontrol etmeniz gerekir.
2. Site urlsi arama motorunda aranır. orn. www.seohocasi.com eğer bu aramada site 1. sırada değilse yine bu Sandbox gostergesidir.
Sanbox'tan Nasıl Cıkılır ?
Diğer tum filtrelerde olduğu gibi en kesin cıkma yolu, filtreye sebep olan hatanın ortadan kaldırılmasıdır. Sitenin filtreden cıkartılması yonunde yaşanan en buyuk problem budur. Sitede kısa sure icerisinde defalarca duzenlemeler yapılabilmektedir, bu sebeple filtreye sebep olan hatanın anlaşılması gucleşir. Hata tespit edilemediyse, sitenin Googlebot'un en son ziyaretinden onceki yedekleri geri yuklenebilir. Tabi şoyle bir durumda var. Google sitenin sandboxa girmeyi haketmesine rağmen hemen filtreye sokmamaktadır. Bu siteye biraz muddet tanır veya bomb filtresiyle uyarır.
Sandbox'tan cıkmanın en duzgun yolu, sitenin optimum SEO standartlarına getirilmesidir. Bu sebeple filtreye giren siteyi https://www.seohocasi.com/seo-analiz/ adresinden analiz ederek ideal bir SEO duzeyine getirmek gerekir.
Sitede filtreden cıkarmaya yonelik duzenlemelerden sonra işlemin kısa surede gercekleşmesi icin 2 yol izlenmelidir.
1. Google'a yeniden değerlendirme isteği gondermek. Yeniden değerlendirme isteğinde, sitenizin neden filtreye girdiğini (biliyorsanız), bunların telafi edildiğini ve sitenin filtreden cıkması konusunda gereğinin yapılmasını yeniden değerlendirme formunu doldurarak iletmeniz gerekir.
2. Sitede yapılan değişiklikleri Google farkettiği zaman sitenizi sandboxtan cıkaracaktır. Dolayısıyla gerekli duzenlemeleri yaptıktan sonra, sitenin hızlı indexlenmesi icin bu sayfada yer alan Hızlı indexlenme metodlarından site dışı faktorleri yerine getirmeniz gerekir.