
Kotu bir SEO danışmanı ile iyi bir SEO danışmanı arasındaki farklıkları nasıl acıklarsınız?
SEO raporlarına bakmanız yeterlidir.
Kotu SEO Raporları: İşe yaramayan pek cok veriyi icerir ve muşterilere cok az oneri sunar. Veri yığınından başka bir şey değildir. İyi SEO Raporları: Onemli verileri on plana cıkartır, uygulanabilir izlenimleri sunarken aynı zamanda verilere yonelik yorumlara yer verir. Muşterilere nelerin işe yaradığını gostermekle sınırlı kalmayarak aynı zamanda onlara nedenlerini acıklamaya calışır. SEO raporu icin belirli bir uzunluk soz konusu değildir. Rapor cok uzun olabileceği gibi cok kısa da olabilecektir. Raporların oluşturulması derinlikleri ve uzunlukları fark etmeksizin zaman alıcıdır. Bu noktada cevaplanması gereken basit bir soru vardır: İyi bir SEO raporu oluşturmak istiyor musunuz?
SEO Raporu Nedir?
SEO raporu bir sitenin arama motorlarında gosterdiği performansa yonelik genel bir bakıştır.
Raporların merkezinde genellikle alan adı verileri, organik trafik ve sıralamalar yer almaktadır. Raporlar aynı zamanda SEO ajansı veya serbest calışanlar tarafından yapılan calışmaları on plana cıkartmaktadır.
İyi SEO planlamaya ve bugun gercekten işe yarayan noktalara odaklanmaya dayalıdır. Bir SEO raporu soz konusu planlamanın ve calışmanın analizidir. Bu rapor sayesinde nelerin işe yaradığını gorme fırsatını elde edersiniz.
Calışmalarınızı analiz etmeden onların işe yaradığını nasıl anlarsınız? SEO raporu bu konuda size yardımcı olabilir ancak bu rapor sadece sizin icin değil aynı zamanda muşterileriniz icin de değerlidir. Siz calışmalarınızı surdururken muşteriler her zaman yanınızda olamayacağı icin neler yaptığınız konusunda bir bilgiye sahip olamayacaklardır. Genellikle onlara nelerin işe yaradığını anlatmanın tek yolu bu rapordur. Muşteriler tarafından kolaylıkla anlaşılabilen raporlar oluşturarak onları memnun etmeyi başarabilir ve aynı zamanda sizinle calışmaya devam etmelerini sağlayabilirsiniz.
Etkili bir SEO raporunun icerisinde uc nokta oldukca onemlidir:
İlerleme: Muşterilere verdiğiniz bilgiler yeterli gelmeyecektir. Oluşturduğunuz raporda ilerlemeyi gostermek zorundasınız. Bu ay sitenin ne kadar buyuduğunu gosterebilirsiniz veya bir onceki rapordan bu yana nasıl gelişim gosterdiğinizi anlatmaya calışabilirsiniz. İzlenim: Raporda yer alanlara yonelik bilgilerinizi doğrudan muşterilere aktarabilmelisiniz. Mevcut sorunlardan bahsetmeli ve gelecek aylarda uzerinde durulması gereken alanlara yonelik izlenimleri gostermelisiniz. Tavsiye: Muşterilere hedeflerine ulaşabilmeleri icin ceşitli tavsiyelerde bulunmalısınız. Muşterileriniz paralarının nereye harcandığını gostermek istemektedirler. Sitelerinde yapılan calışmaların neler olduğunu anlamak istemektedirler. Aynı zamanda calışmalarla bir ilerleme kaydedildiğini gormek istemektedirler.
Kısacası sizden beklentileri aslında cok fazla değildir. Sadece SEO calışmalarına yaptıkları yatırımın getirisini gormek istemektedirler. SEO calışmalarından yatırım getirisi elde edemeyecek durumda olduklarında basit bir bicimde calışmayı sonlandırmayı tercih edeceklerdir. Bu nedenle onlara ozellikle gormek isteyecekleri turden verileri gostermeye calışmalısınız.
Muşteriler SEO Raporlarında Neleri Gormek İsterler?
Bu tamamen muşteriye bağlı bir durum olduğundan net bir cevabı yoktur. Farklı muşteriler farklı şeyler gormek istemektedirler. Ancak tum muşterilerin gormek istedikleri bazı ortak veriler bulunmaktadır:
SEO Sağlığı: SEO gorunurluğunu etkileyebilecek teknik problemlerin ve hataların genel gorunumu. Backlink Sağlığı: Muşterinizin sitenize ait olan backlink turleri. Sıralama İlerlemesi: Sıralamanın nasıl değişim gosterdiği ve potansiyel kayıpların neler olduğu. Organik Trafik İlerlemesi: Organik trafiğin hızlı bir bicimde analizi ve hangi sayfaların trafik aldığının goruntulenmesi. Satışlar ve Talepler: SEO calışmalarından elde edilen olculebilir yatırım getirileri. Bu verileri bir araya getirmek her şeyi başarılı bir bicimde uyguladığınız anlamına gelmeyecektir.
Bir SEO raporu sadece veri yığınlarından oluşmaz. Aynı zamanda bu verilerin muşteri icin anlamlı olmasını sağlar. Muşterileri grafikler ve rakamlarla kandırmaya calışmamalısınız. Muşterilerin insan olduğunu unutmamalısınız. İnsanlar anlaşılması zor olan hizmetleri bir daha almak istemezler. İşiniz elde ettiğiniz tum verilerin muşteriler icin anlamlı olmasını sağlamayı gerektirmektedir. Onların ihtiyac duyacağı SEO calışmaları trendlere odaklı olmalıdır. Verilerin birbiriyle bağlantısını en iyi şekilde anlatabilmelisiniz. Bu sayede muşterilerinize sunabileceğiniz verimlilikte okunması kolay ve bilgilendirici bir rapor oluşturmayı başarabilirsiniz.
Bu Raporu Oluşturmak Ne Kadar Surer?
Verileri aktarmak, netleştirmek, kopyalamak ve grafikleri ayarlamak icin saatlerce vakit harcayabilirsiniz. Ancak, zamanınızı değerlendirmenin en iyi yolu bu mudur? Muşterinizin parasını değerlendirmenin en şekli bu mudur?
Estetik olarak memnun edici raporlar oluşturmak pazarlama kabiliyetlerinden birisidir ve bunu kullanarak muşterilerin neler yaptığınızı anlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaparken her zaman aklınızda bulundurmanız gereken bir detay vardır: Hicbir zaman rengarenk bir rapor oluşturmaya calışmamalısınız. Sunulabilir ve anlaşılabilir bir rapor oluşturmaya calışmalısınız.
Bu tur oluşturacağınız raporların her birisi istediğinizi elde etme konusunda size yardımcı olacaktır. İşte bu noktada rapor şablonları devre girmektedir.
Bir SEO Raporu Nasıl Oluşturulur?
Muşterilerin gormek istediği tarzda bir SEO raporu oluşturmak istiyorsanız bunun icin uc farklı unsura dikkat etmeniz gerekmektedir. Muşterileri etkileyebilecek SEO raporunun şunlara ihtiyacı olacaktır:
Veriler Verilerin acıklanması Acıklanan veriler uzerinden tavsiyeler Tıpkı sizin gibi muşterilerinizin vakti cok yoktur ve aynı anda birkac işle meşgul olabilmektedirler. Net bir pazarlama raporu oluşturmak icin one cıkarılması gereken verileri tespit etmeli ve muşterilerin bu verileri gorebilmelerini sağlamalısınız.
İşe Yarayan Hazır SEO Raporu Şablonu
Aşağıda sunulan rapor şablonu ihtiyaclarınızı karşılayacak turden bir şablondur. Şablon piyasada yer alan en iyi şablon değildir ama burada belirtilen onemli kısımların hepsine değinen işlevsel bir rapordur.
Sıfırdan bir SEO raporu oluşturmaya başlamak yerine bu raporu duzenlemeye calışmak cok daha doğru olacaktır. Muşterileriniz icin SEO raporu oluşturmak istiyorsanız birkac araca ihtiyacınız olacaktır:
Google Slides Ahrefs Skitch veya ekran goruntusu almaya yarayan farklı uygulamalar Ahrefs platformunda yer alan icerikten alıp duzenlediğimi rapor şablonuna mutlaka goz atmalısınız: https://docs.google.com/seo-raporu/
Ardından “Dosya” kısmına tıklayarak “Kopya oluştur…” demelisiniz. Daha sonra kopyasını oluşturacağınız şablona bir isim vermeli, kaydedeceğiniz yeri secmeli ve daha sonra işlemi tamamlamalısınız. Bu işlemi tamamladıktan sonra uzerinde duzenleme yapabileceğiniz bir şablona sahip olmuş olacaksınız.
Şablonu duzenlemeye başlar başlamaz ilk iş renk şemasını markanız ile uyumlu bir renkle değiştirmek olmalı. Daha sonra markanızın logosunu ve muşterinin URL adresini eklemelisiniz.
Bu şablonu kullanmanın en buyuk avantajı size sadece vakit kazandıracak olması değil aynı zamanda belirli esneklik sunmasıdır. Şablonu muşterilerinizin ihtiyacları doğrultusunda dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Yerel SEO odaklı bir calışma yapıyorsanız organik trafik slaytlarını belirli konumları on plana cıkartacak şekilde duzenlemelisiniz. Hangi coğrafi konum daha fazla trafik getiriyorsa onları on plana cıkartabilirsiniz.
Yuksek kaliteye sahip icerik uretimi odaklı bir calışma yapıyorsanız icerikler sayfasına giderek en fazla linki elde eden icerikleri on plana cıkartmalısınız.
Şablon zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. İhtiyaclarınıza uygun şekilde gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra verileri aktarmaya başlayabilirsiniz. Bunun bir şablon olduğunu aklınızdan cıkarmamalı ve gerektiğinde kopyala ve yapıştır işlemi yapmanız gerekeceğini unutmamalısınız.
Bir SEO raporu oluşturmaya hazır mısınız?
1. Başlık Kartı
İlk slayt raporun oluşturulması en kolay alanıdır.
Raporun tarihi değiştirmeli, kendi logonuzu eklemeli ve muşterinizin URL adresini uygun yere yerleştirmelisiniz. Bu değişiklikleri yaptıktan sonra ilk kısmı başarılı bir bicimde duzenlemiş olursunuz.
Ozellikle raporun tarih kısmını değiştirmeyi kesinlikle unutmamalısınız. Bu kısım en cok unutulan kısımlardan birisidir. Slayt icin yazılmış olan başlık kısmını değiştirdikten sonra SEO raporunun asıl kısımlarına geciş yapabilirsiniz.
2. Ozet
Ozet kısmı rapora girişi en etkili kılacak kısımdır. Burada raporun ve dolayısıyla pazarlama kampanyanızın en onemli kısımlarına değinmeye calışmalısınız. Calışmalarınızla elde ettiğiniz en onemli kazanımlara burada yer vermelisiniz.
Bu kısımda sunacağınız bilgiler farklı şekillerde olabileceklerdir. İsterseniz tum calışmanızın ozetini aktarabilir, isterseniz sadece raporunu hazırladığınız ayın ozetini aktarmaya calışabilirsiniz.
Ozet oluşturma cabanız biraz vakit alıcı olabilecektir. Ozellikle oluşturacağınız raporu bir şirkete sunmanız soz konusuysa bu raporun elden ele dolaşacağını unutmamalı ve her şeyi en anlaşılabilir şekilde aktarmaya calışmalısınız.
İyi bir ozet muşterilerinize bağlamsal acıdan en doğru bilgileri sunmalı ve SEO raporunu bir hikayeye donuşturmelidir. Ozet kısmında nelere yer verebilirsiniz?
Raporlama periyotu icerisinde tamamlanan kucuk ve buyuk işler. Dikkat cekmesi gereken ogeler. Organik trafikte yaşanan artışlar ve azalmalar hakkında net bir ozet. Gelecekte gercekleştirilebilecek toplantılar ve işler. 3. SEO Sağlığı Genel Gorunumu
Bu kısımda sitenin sağlığıyla ilgili genel verilere yer vermeniz gerekmektedir. Ayrıca SEO gorunurluğunu etkileyebilecek teknik problemlere ve hatalara bu kısımda yer vermelisiniz.
Bu verileri elde edebilmek icin Ahrefs kullanabilirsiniz. Ahrefs ’in Site Audit aracına giderek muşterinizin sitesini incelemeye başlayabilirsiniz. Aracın genel gorunum sayfasında sağlık soru, taranan URL sayfaları ve sayfa turleri gibi veriler yer almaktadır. Bu verilerin ekran goruntusunu alıp onu şablona ekleyebilirsiniz.
Bu verileri slaytta “Bu ay” kısmına yerleştirmeniz gerekmektedir.
Ahrefs ’in değerlendirme aracını kullanışlı kılan en onemli durum bir zamanlayıcı ayarlayabilecek olmanızdır. Aylık olacak şekilde bir zamanlama periyotu belirlemelisiniz. Bu şekilde her ay elde edeceğiniz verileri birbiriyle karşılaştırma fırsatını elde edebilirsiniz.
Slaytta yer alan bir sonraki kutucuğa azalış ve artış gosteren veriler hakkında izlenimlere yer verebilirsiniz. Raporda ne tur konulara yer vermeniz gerekir? Bu noktada en yaygın olan SEO problemlerini kullanmanız yeterli olacaktır.
Kopya icerik ve duşuk kelime miktarı
Bir sitede asla kopya icerik yer almamalıdır. Bu hem ziyaretciler hem arama motorları icin onemli olan bir durumdur. Arama motoru sonuc sayfasında birbiriyle yarışan sayfaların olması cok doğru değildir. Boyle bir yaklaşıma sahip olursanız sıralamanız olumsuz yonde etkilenecektir cunku arama motorları hangi sayfanın daha değerli olduğuna karar veremeyeceklerdir.
Kelime miktarıyla ilgili olarak ise yaklaşım gayet acıktır. Bu alanda minimum kelime miktarı diye bir şey yoktur. Ancak Google detaylı hazırlanmış olan iceriklere epey değer vermektedir. Bununla birlikte duşuk kelime miktarına sahip olan sayfaların sıralama acısından sıkıntı yaşayabileceklerini tahmin etmek cok zor değildir.
Eksik alt etiketleri ve bozuk gorseller
Ahrefs Site Audit aracında “Resources > Images” kısmına giderek burada kayıp alt etiketlerin neler olduğunu gorebilirsiniz.
Her ne kadar arama motorları epey gelişmiş mekanizmalar olsa bile gorseller soz konusu olduğunda biraz yardıma ihtiyacları olmaktadır. Bu noktada alt etiketler devreye girmektedir. Alt etiketler sayesinde gorsellerin arama motorları tarafından anlaşılmasını sağlayabilirsiniz.
Site Audit aracı aynı eksik alt etiketlerin neler olduğunu gorselleştirerek size aktarabileceği gibi gorsel boyutları ve yuklenme sureleriyle ilgili de ceşitli bilgiler sunabilecektir.
HTML problemleri
Ozellikle bu problemler daha cok başlık etiketleri, H1 etiketleri ve meta acıklamalarla ilgilidir. Ahrefs Site Audit aracında “Internal > HTML” kısmına giderseniz burada problemli olan noktalar hakkında gorsel bir bicimde bilgi alabilirsiniz.
Bozuk linkler
Ahrefs Site Audit aracında “Reports > Outgoing links” kısmına giderseniz buradan linklerle ilgili verilere ulaşabilirsiniz. Sitenizde cok fazla site ici link ve gecici yonlendirme hatası yer alıyorsa bunlara ait bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Bozuk linklerden kacış soz konusu değildir. Site buyudukce linkler değişebilecek ve sonucunda ceşitli 404 sayfalarına sahip olabileceksiniz. Bu bir şekilde gercekleşen bir durumdur. Cok fazla 404 sayfasına sahip olduğunuzda ise bu buyuk bir problem haline donuşebilmektedir.
Bir kullanıcı 404 uyarısı veren bir sayfaya gittiği zaman aradığı bilgiye ulaşamayacaktır. Bu sizin icin bir trafik kaybı anlamına gelecektir. Bu sayfalar aynı zamanda tarama butcenizi tuketecektir. Arama motorları sitenizi ziyaret ettiğinde yığınla bozuk link gorurse calışan sayfalarınızın dahi taranması ve dizine eklenmesi soz konusu olmayabilecektir.
Bozuk linkleri Site Audit aracını kullanarak tespit etmeli ve onları duzeltmelisiniz. Kac tane link duzeltmiş olduğunuzu not etmeli ve bu verileri rapora ekleyerek muşterilerin bunlardan haberdar olmalarını sağlamalısınız.
4. Taranan URL Miktarı
Bu slaytta sitenin SEO sağlığının biraz daha otesine gecilmekte ve taranan URL miktarına goz atılmaktadır.
Uzerinde calıştığınız sitenin sayfalarının taranması her seferinde biraz daha gecikiyor olabilir. Bu tur bir probleme sahip olduğunuz zaman taranan URL miktarında ciddi sıkıntılar yaşamaya başlarsınız.
Muşteriniz bu rapora goz attığı zaman mevcut ay ve bir onceki ay arasındaki detayları cok daha net bir bicimde oğrenebilecektir. Buna ek olarak siteyle ilgilenmeye başladığınız donemden itibaren yaşanan değişiklikleri sitenin mevcut sayfaları kapsamında daha detaylı bir bicimde gorebilecekler.
Bu verilerin yer aldığı grafiklere ulaşmak istiyorsanız Site Audit kısmında yer alan “Project history” seceneğine goz atmalısınız. Ust kısımda taranan URL miktarına ve sağlık skoruna yonelik grafikleri gorebileceksiniz.
5. SEO Sağlığı
Bir onceki slaytlarda yer alan yorumlara ve verilere dayalı olarak SEO sağlığı konusunda biraz daha detaya inme fırsatı elde edebilirsiniz. Bu kısımda bu ay icerisinde tamamlanmış olan SEO sağlığı ile ilgili işlere değinebilirsiniz. Tamamlamış olduğunuz bu işler icin uygun grafikleri kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Site Audit aracının sol kısmında, raporlar bolumunun altında performansın teknik yonlerine bağlı olarak ceşitli farklı raporlar oluşturabilmeniz mumkundur:
HTML etiketleri: Başlık uzunlukları, kopya ve kayıp meta acıklamalar; İcerik: Kelime miktarı ve kopya icerikler; Links: Link turleri, gelen ve giden linkler; Performans: Sayfa hızı yani sitenizin yuklenme hızı. 6. Backlink Profili Genel Gorunumu
Bir sonraki kısım backlink profiliniz ile ilgilidir. Muşterilere sitelerine gelen linklerin ne tur olduğunu gostermeli ve bu linklerin taşıdığı organik trafikten bahsetmelisiniz.
SEO calışmalarının en zorlayıcı alanı link oluşturma calışmalarıdır. Backlink genel gorunumunde muşterilere olan biteni anlatmak icin caba gostermeniz son derece onemlidir.
Bu slaytta backlink sağlığıyla ilgili bir takım bilgilere yer vermeniz gerekecektir. Bu bilgiler arasında yeni alan adları ve kaybedilen alan adları yer almalıdır. Ahrefs ’in sunmuş olduğu Site Explorer aracı sayesinde bu verilere kolayca ulaşabilirsiniz.
Ahrefs derecesi, yonlendiren alan adları, yeni ve kaybedilen alan adları gibi verilerin yer aldığı kısmın ekran goruntusunu alarak onu slaytta uygun kısma yerleştirmelisiniz.
Backlink konusunda tam olarak hangi alana odaklanmayı tercih ettiyseniz onu on plana cıkartmayı deneyebilirsiniz. Genellikle yeni alan adları ve kaybedilen alan adları kısmına veya capa metni bulutlarına odaklanırsınız. Tum bu verilerin backlink profili genel gorunumu kısmında yer almasını sağlamalısınız.
7. Backlink Profili
Bu slayt ilgili ayda gercekleştirmiş olduğunuz link oluşturma calışmaları hakkında detaylı bilgilere yer verebilmeniz icin tasarlanmıştır. Buradaki bilgilerde şunlar yer alabilecektir:
Muşteriniz icin kazanmış olduğunuz link miktarı; Kazanmış olduğunuz linklerin kalitesi; One cıkan capa metinleri; Kaybedilen link miktarı; Yeni linklerin getirdiği trafik miktarı Ahrefs tarafından oluşturulan genel gorunum raporu sitenin gosterdiği performans hakkında net bilgiler verebilmektedir. Hızlı bir bicimde bu grafiklerden yararlanarak site icin gercekleştirilen SEO calışmalarının doğru olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Bu grafikleri elde etmek icin Site Explorer aracına gitmeli, alan adını yazmalı ve araştırmaya başlamalısınız.
Karşınıza cıkacak olan veriler ilgili alan adı icin elde edilen verileri yakından inceleme imkanı sunacaktır. Aradığınız grafiklere ulaşmak istiyorsanız basit bir bicimde backlink profili kısmına goz atmalısınız. Burada “Referring domains” ve “Referring pages” kısımlarının ekran goruntusunu almalı ve bunları slaytta uygun noktalara yerleştirmelisiniz.
8. Organik Arama
SEO konusunda muşterilerin en cok merak ettiği soru bellidir: “Calışmalar işe yarıyor mu? Siteme gelen trafiğin kaynağı neresi?”
Ahrefs ’in Site Explorer aracını kullanarak organik trafik konusunda detaylı bilgilere ulaşabilir ve trafik alan sayfaların neler olduğunu gorebilirsiniz.
Ahrefs milyonlarca anahtar kelimeyi takip etmektedir. Muşterinizin hedeflemiş olduğu anahtar kelimelerden birisini bu takip edilen milyonlarca anahtar kelimenin icerisinde yer aldığı zaman size ihtiyac duyduğunuz verileri grafik olarak sunabilecektir. Bu verileri kullanarak muşterilerinize gercekleştirmekte olduğunuz SEO calışmalarının işe yaradığını gosterebilirsiniz. Trafik miktarında henuz artışlar yaşanmasa bile sitenin en iyi anahtar kelimelerinin arasına yenileri eklenmişse uygulanan SEO calışması meyvelerini vermeye başlamış demektir.
SEO calışmalarınızı uygulamaya başladığınız andan itibaren muşteriler trafik değerlerinizin ne şekilde değiştiğini gormek istemektedirler. Site Explorer aracında yer alan “Organic Search” sekmesine giderek trafik miktarının durumunu gorebilirsiniz. Burada yer alan “Organik Traffic” ve “Organik Keywords” grafiklerini kopyalayarak bunları slaytta uygun noktalara yerleştirmelisiniz.
Verilerle ilgili ozet kısmını en ince ayrıntısına kadar hazırlamayı ihmal etmemelisiniz. Burada kopyala yapıştır yapmanız pek mumkun değildir. Muşterileriniz en cok bu verileri gormek isteyeceğinden bu kısmı ozenle doldurmalısınız.
9. Organik Pozisyon
Muşterilerinize sadece siteye gelen organik trafiği gostermek yeterli değildir. Aynı zamanda onun anahtar kelimeler arasında ne şekilde dağılım gosterdiğini gostermeye calışmalısınız. Ahrefs ’in sunmuş olduğu pozisyon dağılımı grafikleri bu konuda devreye girmektedir.
Bu grafikleri elde etmek icin Site Explorer aracının “Organik Search” sekmesine bakmanız yeterli olacaktır. Aradığınız grafikler sayfanın alt kısmında yer alacaktır. Bu grafikleri site sayfaları genelinde organik sıralamanızın ne olduğunu gosterecektir:
1-3 arasında yer alanlar; 4-10 arasında yer alanlar; 11-50 arasında yer alanlar 10. Organik Anahtar Kelimeler
Sıralamadan bahsedilmeyen bir SEO raporu olmayacağını bilmeniz gerekmektedir. Sıralamalar arama gorunumunun en onemli parcalarından birisidir. Aynı zamanda pazarlama stratejisinin işe yarayıp yaramadığını gosteren en onemli niteliklerden birisidir.
Bir sonraki slaytlarda organik sıralamaları gostermeniz gerekmektedir. Bu sıralamaları gostererek onların zaman icerisinde nasıl değiştiklerini muşterilerinize anlatmanız gerekmektedir. Muşteriler ozellikle en cok trafik getiren anahtar kelimelerin neler olduğunu gostermek istemektedirler. Bu anahtar kelimeler onların sıralama elde etmek istedikleri anahtar kelimelerden cok daha farklı olabilecektir.
En iyi anahtar kelimelerin ve en iyi sayfaların yer aldığı verileri muşterilere gostererek ilgili sitenin elde ettiği organik arama trafiğinin ne olduğunu onlara gosterebilirsiniz. Organik trafiğe ait bu analiz verilerini Site Explorer aracından elde edeceğiniz ekran goruntuleriyle oluşturabilirsiniz.
İlk olarak sıralama elde etmek icin uğraşılan anahtar kelimelere ait raporları değil trafik getiren anahtar kelimelere ait raporları incelemelisiniz. Bir anahtar kelime icin ilk sırada yer almak ama bu anahtar kelimeden herhangi bir şekilde trafik elde edememek pek yanlış bir şey değildir. Bu tur anahtar kelimeler genellikle gurur verici anahtar kelimeler olarak bilinmektedirler.
En iyi organik anahtar kelimelerinize ulaşmak istiyorsanız Site Explorer aracında “Organik Search” sekmesine gitmelisiniz. Ardından burada yer alan “Organik Keywords” kısmına bakmalısınız. Bu anahtar kelimeler ilgili siteye en fazla trafiği sunan anahtar kelimelerdir. Bu kısmın ekran goruntusunu almalı ve ekran goruntusunu veya ekran goruntulerini slaytta uygun yere koymalısınız.
11. Ranking Visibility (Gorunurluk)
Sıralamalardan bahsetmediğiniz surece bir SEO raporu oluşturmuş olmazsınız. Rank Tracker aracına gitmeli ardından takip etmek istediğiniz siteyi girmelisiniz. Ardından burada sıralama verilerinin yer aldığı kısmın ekran goruntusunu alarak onu slaytta uygun yerlere eklemelisiniz.
Tıpkı muşterinizin en iyi anahtar kelimelerine ait verilerde olduğu gibi onlara zaman icerisinde değişen performans hakkında bilgi verebilirsiniz. Pozisyon bileşenine goz atarak 1-3, 4-10 ve 11-50 gibi sıralamalarda kac anahtar kelimenin yer aldığını gorebilirsiniz.
Sol ust kısımda masaustu ve mobil gorunum arasından bir secim yapabilirsiniz. Arama motoru sonuc sayfasına ait daha fazla veriye ulaşmak istiyorsanız bileşen uzerinden daha fazla bilgi almayı başarabilirsiniz.
Burada belirli anahtar kelimeler icin gorunurluk yani “Visibility”, ortalama pozisyon yani “Avg. Position” ve trafik yani “Traffic” verilerine ulaşabilirsiniz. Bu grafikler takip ettiğiniz anahtar kelimelere ait verilerin bir genel gorunumunu ortaya cıkartacaklardır:
Visibility – Gorunurluk: Takip edilen anahtar kelimeler uzerinden muşterinin sitesine giden tıklamaların yuzdesi. Average Position – Ortalama Pozisyon: 1-100 arasında yer alan tum anahtar kelimelerin arama motoru sonuc sayfasındaki ortalama pozisyonları. Traffic – Trafik: Arama hacmine ve site pozisyonuna gore hesaplanan bir URL ’nin organik trafik miktarı. SERP Features – One Cıkan Snippet: Takip edilen anahtar kelimelerden kacının arama motoru sonuc sayfasında one cıkan snippet mulkune sahip olduğu. Positions – Pozisyonlar: Arama motoru sonuc sayfasındaki pozisyonu artan veya azalan anahtar kelime miktarı. 12. Sıralama İzlenimleri
Bu slayt muşterinize arama motoru sonuc sayfası ozellikleri dahilinde anahtar kelimelerine arama sonuclarında neler olduğunu gosterecektir. Bu sayede sıralama elde edilebilen ve edilemeyen anahtar kelimeleri gorebilmek mumkundur.
Burada dilediğin arama motoru sonuc sayfası ozelliklerine odaklanman mumkundur. Orneğin, one cıkarılan snippet kısmına bakarak anahtar kelimelerin burada yer alabilme potansiyellerini gorebilirsiniz. Aynı zamanda muşterinize ait sitenin anahtar kelimelerinin burada yer alabilmek icin neden zorlandıklarına yonelik izlenimlere sahip olabilirsiniz.
Buradaki verilerde arama motoru sonuc sayfası ozelliklerinden verim alabildiğinizi ispat edebilirseniz yaptığınız SEO calışmasının işe yaradığını onlara gostermiş olursunuz. Muşterilere buradaki verileri grafik şeklinde gostermek her zaman cok daha iyi olacaktır. Boylece onerilerinizi sunarken onlara verilerle yani kanıtlarla gitmiş olursunuz.
Orneğin, one cıkarılan arama motoru sonuc sayfası ozellikleri icerisinden gorsel paketlerinde daha iyi sonuc aldığınızı ispatlayabilirseniz muşterinize bu yonde daha fazla icerik uretmelerini soyleyebilirsiniz. Aynı zamanda onlara yuksek kaliteli gorseller kullanmalarını ve gorsel iyileştirmelerine odaklanmalarını tavsiye edebilirsiniz.
13. Sıralama İlerlemeleri
Anahtar kelimeleri takip ederek sıralamalar konusunda net bilgi edinmeniz mumkundur ama en onemlisi bu sıralama verileriyle muşterilerinizi ikna etmeniz kolaylaşmaktadır. Rank Tracker aracını kullanarak muşterilerinize anahtar kelimelerin sıralamalarını net bir bicimde gosterebilirsiniz.
Burada yer alan “Tags” yani etiketler ozelliği sayesinde anahtar kelimeleri grup haline donuşturmeniz mumkundur. Orneğin, muşteriniz bir otomobil ekipmanları satan yer ise envanterleri ceşitli etiketlerle grup haline getirmeyi duşunebilirsiniz:
Kış lastikleri, butceye uygun lastikler, normal lastikler gibi ekipmanları “Lastikler” etiketi altında bir araya getirebilirsiniz. Arac testleri, egzoz tamiri gibi hizmetleri ise “Servisler” etiketi altında bir araya getirebilirsiniz. Sadece işe yarar belirli anahtar kelimeleri takip etmek istiyorsanız bunları rapora yerleştirmeyi duşunebilirsiniz. Diğer taraftan, yuzlerce hatta binlerce anahtar kelime takip etmeniz gerekiyorsa en onemli 10-20 anahtar kelimeyi aralarından secip on plana cıkartmalısınız. Bu anahtar kelimeler muşterilerin en fazla onemseyeceği anahtar kelimeler olmalıdır.
Sıralamalarla ilgili bir diğer onemli nokta ise sitede neler olup bittiğini gosterebilecek niteliğe sahip olmasıdır. Sitenin trafiğinde herhangi yukselme soz konusu olmasa bile sıralamalar sitenin doğru yolda olup olmadığını anlatabilecek izlenimleri sunabilecektir.
Muşterilerinize neler gostermelisiniz?
Sıralamaya giren toplam anahtar kelime miktarı Bu anahtar kelimeler tarafından elde edilen organik trafik miktarı Bu terimler icin sıralamaya giren URL adresleri 14. Sonraki Ay
Muşterilerinize bu veri ve grafikleri gonderdikten sonra onlara gelecek ayla ilgili planınızı da gondermeniz gerekmektedir. SEO calışmalarınızı geliştirmek ve iyi olmayan noktaları iyileştirmek icin neler yapacağınızı anlatmalısınız.
Bir sonraki ay yapacaklarınızı kısa bir bicimde liste halinde onlara acıklamanız yeterli olacaktır. Bunun iki onemli faydası bulunmaktadır:
Sonraki ay ozeti muşterilerinizin bir sonraki ay sizden neler beklemeleri gerektiğini onlara anlatacaktır. Sonraki ay ozeti sayesinde muşterilerinizi sizinle calışmaya devam etme konusunda ikna edebilirsiniz. Artık tam anlamıyla kapsamlı bir SEO raporuna sahipsiniz. Bu raporu muşterilerinize sunarak onlara calışmanızı en etkileyici olacak şekilde anlatabilirsiniz. Yukarıdaki şablonun bir ornek olduğunu unutmamalısınız. Dilerseniz bu şablonu biraz daha kişiselleştirerek ona Google Analytics verilerini ekleyebilirsiniz. Bu hazır şablonu kullanarak calışmalarınızı daha akıcı bir bicimde gercekleştirebilirsiniz. Bu rapor şablonu sayesinde zaman kazanabilir ve kazandığınız bu zamanı calışmalarınızın daha verimli olması icin değerlendirebilirsiniz.
Rapor oluşturma veya rapor duzenleme SEO calışmalarınızın en keyifli alanı değildir. Ancak muşterilerinize bir rapor sunmak durumunda olduğunuzu unutmamalısınız. Bu rapor hem sizin calışmalarınızı baştan sona değerlendirmenize imkan tanıyacak hem de muşterilerinize onların etkisini anlatma konusunda fırsat tanıyacaktır.
İyi hazırlanmış ve verileri acık bir bicimde ortaya koyan raporlar yaptığınız tum zorlu calışmaların muşterileriniz tarafından anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Bu rapor uzerinde duzenlemeler yaparak etkileyici bir rapora sahip olabilirsiniz.
https://www.ayhankaraman.com/seo-rapor-sablonu/